GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS preuzeo Petrohemiju

NIS preuzeo Petrohemiju
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2021 / 22:23
Autor: SEEbiz

BEOGRAD - Petrohemija je i zvanično prešla u ruke Naftne industrije Srbije. NIS se jedini i javio na tender za dokapitalizaciju pačevačkog pertrohemijskog kopleksa od 150 miliona evra. I država i sindikati smatraju da je NIS najbolje rešenje za dalji razvoj Petrohemije, uz preuzeta obavezna ulaganja, javlja Radio-televizija Srbije.

NIS, je od 2009. u većinskom vlasništvu ruskog „Gasprom njefta“ a u „Petrohemiji“ već je imao gotovo 21 odsto akcija. Potpisivnjem Ugovora o strateškom partnerstvu udeo u vlasništvu povećao je na 90 posto.

Istovremeno obezbeđena je potpuna integracija „Petrohemije“ sa pančevačkom „Rafinerijom nafte“ bez čijeg primarnog benzina petrohmijski kompleks i ne može da radi pa su povezane cevima.

„Razvojem NIS-a i ulaganjima od preko tri milijarde evra pokazali smo da smo pouzdan partner Republici Srbije i modernizaciji domaćeg naftnog sektora. Sad započinjemo novu fazu u istoriji naše komapanije zajednički razvijati Petrohemiju“, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

„Na taj način petrohenmijska prerada će dobiti na kokurentnosti i postati ekonomski održiva na vrlo zahtevnom evropskom tržištu. Samim tim na boljitku će biti svi, i dražava i NIS, a na kraju i Petrohemija“, kaže Slobodan Unković, generalni direktor HIP „Petrohemija“ Pančevo.

Parneri najavljuju efikasnije poslovanje naftno-hemijskog sektora i podizanje proizvodnje uz ulaganja i gradnju nove fabrike.

„Pronalaženjem strateškog partnera cilj je bio da se uloži 150 miliona evra u dokapuitalizaciju Petrohemije i da se izgradi novo postrojenje za proizvodnju polipropilena u količini od 140 hiljada tona godišnje. S tim što imamo najavu da će to biti i više“, rekla je Anđelka Atanasković, ministarka privrede.

Sindikati patnerstvo Petrohemije sa NIS-om vide kao najbolje rešenje za 1.200 zaposlenih jer su Ugovorom precizirane obaveze novog vlasnika.

„Svako kašnjenje u izgradnji novog pogona bez objektivnih razloga koštaće kupca 10 miliona evra na godišnjem nivou, koji neće odlagati rok izvršenja, znači ne pomeramo rok izvršenja ako u jednoj od kalendarskih godina nije realizovan program investicija“, kaže Ljubiša Nestorović, predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije.

Sa sadašnjom godišnjom proizvodnjom od 600.000 tona različitih hemijskih proizvoda Petrohemija je među najvećim izvoznicima u zemlji, a zauzima i značajano mesto u hemijskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Petrohemija, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Gazprom neće prekinuti isporuku plina Moldaviji
PLIN
Gazprom neće prekinuti isporuku plina Moldaviji
MOSKVA - Ruski državni plinski div Gazprom odlučio je da neće smanjiti isporuke plina Moldaviji, ali je u današnjem priopćenju upozorio da zadržava pravo smanjiti ili zaustaviti isporuke ako Kišinjev ne izvrši dogovoreno plaćanje plina, javlja Reuters.
Nuklearka Zaporižja ostaje pod kontrolom Moskve
PORUKE IZ RUSIJE
Nuklearka Zaporižja ostaje pod kontrolom Moskve
KIJEV - Nuklearna elektrana Zaporižja ostaje pod kontrolom Rusije, priopćila je u ponedjeljak uprava okupiranog grada Enerhodara koju je postavila Rusija, nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik sugerirao da se ruske snage pripremaju za odlazak.
Srbija uvozi električnu energiju iz Azerbejdžana
UVOZ
Srbija uvozi električnu energiju iz Azerbejdžana
BEOGRAD - Uvoz električne energije u Srbiju iz Azerbejdžana trebalo bi da krene od januara, ukoliko se ispune svi preduslovi, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, zabrinjava Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, zabrinjava Kina
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer će usporavanje rasta globalnog gospodarstva i restriktivne mjere u Kini protiv covida-19 oslabiti potražnju za energentima.
Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika
ZELENI VODIK
Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika
BEČ - U Beču je ovog mjeseca započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika. Prema sadašnjim planovima, prvo bečko postrojenje te vrste počet će s radom u ljeto 2023. godine, a proizvedeni vodik u početku će se koristiti kao gorivo za autobuse i kamione. Vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE