GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS ove godine udvostručuje investicije u razvojne projekte

NIS ove godine udvostručuje investicije u razvojne projekte
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2023 / 14:52
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije je u razvojne projekte u prošloj godini uložila 22,1 milijardu dinara, što je devet odsto više u odnosu na kapitalna ulaganja u 2021. godini, objavila je danas kompanija.

NIS je najavio za 2023. ambiciozan investicioni portfolio, dvostruko vredniji od kapitalnih ulaganja u 2022. godine.

Kompanija je navela u saopštenju da je u 2022. godini sa uspehom realizovala svoje prioritete, da je očuvana stabilnost domaćeg tržišta i nastavljena modernizacija NIS Grupe.

U uslovima nestabilnosti na tržištu i u izazovnom makroekonomskom okruženju očuvano je uredno snabdevanje domaćeg tržišta svim vrstama goriva i nastavljena dalja modernizacija NIS grupe.

NIS je ostao i jedan od najvećih budžetskih davalaca u Srbiji imajući u vidu da obračunate obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 231,7 milijardi dinara odnosno 22 odsto više nego godinu dana ranije, navedeno je u saopštenju.

Za NIS je prošla godina bila obeležena i rekordnim rezultatima u oblasti prerade i prometa.

U Rafineriji nafte Pančevo ukupno je prerađeno 4,42 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda što je najbolje ostvarenje od 2009. godine (66 odsto više u poređenju sa 2009. godinom) i 12 odsto više od obima prerade u 2021. godini.

U oblasti prometa, NIS je uspeo da odgovori na uvećanu potražnju na tržištu, ali i nastavi sa modernizacijom maloprodajne mreže.

Ukupan obim prometa naftnih derivata u 2022. godini iznosi 4,36 miliona tona, što je osam odsto više u odnosu na uporedni izveštajni period.

U toku prošle godine NIS je pustio u rad 10 modernizovanih benzinskih stanica, među kojima su i najsavremeniji auto-putski objekti.

Pored toga, nastavljeno je sa unapređenjima u oblasti dodatnog asortimana, a NIS je ujedno i najveći lanac kafea u Srbiji sa više od 300 prodajnih lokacija.

U oblasti logistike, nabavljena je 121 nova vagon-cisterna čime se unapređuje efikasnost i bezbednost u oblasti transporta derivata.

Kada je reč o istraživanju i proizvodnji, ostvaren je plan i ukupno proizvedeno 1,17 miliona uslovnih tona nafte i gasa.

U oblasti energetike, NIS je sa partnerima započeo proizvodnju električne energije iz gasa u TE-TO Pančevo i time dodatno doprineo energetskoj stabilnosti Srbije jer se sva proizvedena energija isporučuje u domaći distributivni sistem.

Pored toga, započeta je i realizacija projekta izgradnje solarnih panela na odabranim benzinskim stanicama NIS-a čime se, pored finansijskih, ostvaruju i pozitivni ekološki efekti. Razvoj ovog projekta biće nastavljen i u 2023. godini.

Pored toga, NIS je i u 2022. godini nastavio da pruža snažan doprinos razvoju zajednice i unapređenju zaštite životne sredine.

U društveno odgovorne projekte NIS je uložio 360 miliona dinara, dok je u realizaciju ekoloških projekata investirano gotovo 315 miliona dinara.

„U izuzetno volatilnom okruženju realizovali smo sve svoje prioritetne zadatke. Očuvali smo stabilnost na domaćem tržištu, nastavili energetsku tranziciju i modernizaciju NIS grupe, uz brigu o socijalnoj stabilnosti naših zaposlenih. Sada idemo korak dalje i za 2023. godinu planirali smo ambiciozni investicioni portfolio, dvostruko vredniji od kapitalnih ulaganja iz 2022. godine. Svesni smo izazova koji nas očekuju, ali naš poslovni model daje dobre rezultate, a ostvarenja iz 2022. godine daju nam dobru osnovu da sa uspešnim radom nastavimo i u periodu pred nama“, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Kiril Tjurdenjev, Rafinerija Pančevo
PROČITAJ I OVO
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
ISTRAGA
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
PODGORICA – Revizorska kuća HLB Mont Audit podnijela je krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede (EPCG) Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog sumnji da je nezakonito izabran revizor BDO da obavi usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za prošlu godinu.
Shell u listopadu počinje preuzimati benzinske postaje MOL-a
AKVIZICVIJE
Shell u listopadu počinje preuzimati benzinske postaje MOL-a
LJUBLJANA - Kompanija Shell Adria trebala bi u listopadu početi preuzimati 39 benzinskih postaja od mađarske energetske grupacije Mol, objavila je danas slovenska kompanija iz grupacije britanskog energetskog diva. Očekuje se da će benzinske postaje u konačnici ponuditi rješenja za održivu mobilnost, uključujući stanice za punjenje električnih vozila.
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
PLANOVI
Japanci će kroz dvije godine emitirati solarnu energiju iz svemira
TOKYO - Japanska svemirska agencija JAXA u suradnji s više istraživačkih grupa na Sveučilištu Kyoto, 2025. godine planira izvesti prvi bežični prijenos sunčeve energije iz svemira na Zemlju pomoću mikrovalova.
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte kliznule prema 76 dolara
LONDON - Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara budući da su strahovanja od negativnog utjecaja viših kamatnih stopa na potražnju zasjenila načelni dogovor u SAD-u o podizanju limita državnog duga.
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BAGERI
EPS kupuje nove bagere, za licencu izdvaja tri miliona
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je ugovor sa danskom kompanijom FLSmidth za kupovinu tehnološke licence za pet novih rotornih bagera. Licenca je vredna tri miliona evra.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE