GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS: Opadaju potrošnja i cene goriva u Srbiji

NIS: Opadaju potrošnja i cene goriva u Srbiji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2020 / 16:42
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Cene goriva i ove sedmice su u padu u Srbiji: od kraja januara do sada litar dizela je pojeftinio za 22 dinara, a benzina za 18 dinara, rekao je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je za Betu rekao da je potrošnja goriva opala zbog mera ograničenog kretanja ljudi tokom vanrednog stanja zbog pandemije.

„Promet na pumpama opada zbog skraćenog radnog vremena i rada ekonomije ‘s pola gasa’, pa Naftna industrija Srbije (NIS) prolazi kroz neizvesan period“, rekao je Mićović.

Prosečna cena benzina „evro premijum BMB 95“ u Srbiji je 132,40 dinara po litru, „evro dizela“ 141,90, a „TNG autogasa“ 73,90 dinara po litru.

U ceni benzina „BMB 95“ akciza iznosi oko 56 dinara, u ceni evrodizela 57,6, a u ceni TNG 23, 6 dinara.

Srbija se po visini prosečne cene benzina „evro premijum BNB“ pre sedam dana nalazila na trećem mestu u odnosu na zemlje regiona, iza Grčke i Albanije. To gorivo je bilo jeftinije u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH, Rumuniji, Bugarskoj, Madjarskoj i Makedoniji.

Dizel je u Srbiji pre sedam dana koštao u proseku 1,271 evra po litru, što je bila najviša cena u regionu posle Albanije. To gorivo je bilo jeftinije u Grčkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Crnoj Gori, BiH, Madjarskoj, Bugarskoj i Makedoniji.

Autogas je u Srbiji pre nedelju dana koštao 0,67 evra po litru, a skuplji je bio samo u Grčkoj, dok je u svim ostalim zemljama regiona bio jeftiniji.

Cena barela sirove nafte „brent“ na svetskoj tržištu 6. janura ove godine iznosila je 68,91 dolar, 31. marta je bila 22,4 dolara, a 13. aprila je porasla na 31,74 dolara.

Barel nafte „brent“ 24. aprila prošle godine dostigao je najvišu cenu te godine i koštao je 74,57 dolara.

Prosečna cena nafte „brent“ u 2019. godini iznosila je 64,22 dolara, a u ovoj godini 48,54 dolara.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, gorivo, cene goriva, Tomislav Mićović
PROČITAJ I OVO
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
PROJEKTI
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
SARAJEVO - Elektorpivreda BiH ima namjeru otkupiti projekte obnovljivih izvora energije koji su u pogonu ili u završnoj fazi razvoja/izgradnje.
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 37 dolara u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog širenja zaraze koronavirusom u Europi i SAD-u koje potpiruje zabrinutost za potrošnju goriva.

Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
LOŠA GODINA
Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
ZAGREB -  Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet mjeseci pali za 32 posto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne djelatnosti za 33 posto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Prihodi JANAF-a od temeljne djelatnosti veći za 15,7%
DOBRE BROJKE
Prihodi JANAF-a od temeljne djelatnosti veći za 15,7%
ZAGREB - Investicije u prvih devet mjeseci ove godine iznose 395,1 mil. kuna i se odnose na ulaganja u spremnički prostor, infrastrukturu, cjevovod, sigurnost i zaštitu, elektroenergetski sustav i dr. te su sve investicije financirane vlastitim sredstvima.
NIS povećao skladišne kapacitete u BiH
INVESTICIJE
NIS povećao skladišne kapacitete u BiH
BANJA LUKA - Kompanija G Petrol, zavisno društvo Naftne industrije Srbije, dodatno je uvećala kapacitete za skladištenje dizela u centralnom delu Bosne i Hercegovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE