GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS: Neto dobit u 2019. pala 23,5%

NIS: Neto dobit u 2019. pala 23,5%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 19:45
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Naftna industrija Srbije je ostvarila neto dobit od 16,6 milijadi dinara u prošloj godini, u kojoj je istovremeno realizovala i najobimniji investicioni program još od 2013.

Neto dobit je u odnosu na 2018. pala 23,5 odsto.

Kako je saopšteno iz kompanije, NIS je u dalji razvoj i modernizaciju uložio 42,2 milijarde dinara, što je za 3,0 odsto više nego godinu dana ranije.

Prioritet u investicijama bila su ulaganja u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalja modernizacija Rafinerije nafte Pančevo i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona, kao i realizacija projekata zaštite životne sredine u svim segmentima poslovanja.

Prošlogodišnji profit NIS-a pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) iznosio je 44,5 milijardi dinara. U istom periodu obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznosile su 189,8 milijardi dinara.

Iz kompanije ističu, da je NIS i u prošloj godini bio siguran izvor prihoda za svoje akcionare i da je na ime dividende isplatio 6,5 milijardi dinara.

NIS je u Srbiji i inostranstvu proizveo u 2019. godini ukupno 1,28 miliona uslovnih tona nafte i gasa, uz povećanje rezervi ugljovodonika. U Rumuniji je započeo probnu proizvodnja nafte i gasa, dok je u Srbiji kompanija obavila 700 kilometara kvadtarnih 3D seizmičkih ispitivanja.

U Rafineriji nafte Pančevo ukupno je prerađeno 3,37 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda prošle godine, a takođe je obavljen najkompleksniji kapitalni remont u istoriji te fabrike, u koji je uloženo preko dve milijarde dinara.

Period nakon remonta pratio je visok kapacitet rafinerijske prerade, pri čemu je u oktobru ostvaren rekord u proizvodnji bitumena od 59 hiljada tona, što je najbolji mesečni rezultat u poslednjih 10 godina, navode iz kompanije.

Pored toga, nastavljene su aktivnosti na izgradnji postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, a završetak projekta planiran je u 2020. godini.

Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je lani 3,7 miliona tona, uz povećanje obima maloprodaje od 5,0 odsto i povećanje prodaje u inoaktivama od 21 odsto.

Nastavljajući modernizaciju maloprodajne mreže, NIS je lani na autoputevima u Srbiji otvorio tri savremene digitalne benzinske stanice, dok je u Rumuniji finalizovao izgradnju 19. maloprodajnog objekta u toj zemlji – stanice za snabdevanje gorivom Otopeni.

U oblasti energetike, NIS je u saradnji sa „Gasprom energoholdingom“ započeo izgradnju Termoelektrane-toplane Pančevo, čiji je završetak planiran u 2020.

Kompanija je ostvarila i zapažene rezultate u oblasti bezbednosti na radu, gde je indikator povreda sa izgubljenim danima smanjen 25 odsto u odnosu na 2018. godinu. Jedan od fokusa bila su i ulaganja u projekte zaštite životne sredine u koje je tokom 2019. investirano 534 miliona dinara, dok je preko 371 milion dinara uloženo u razvoj zajednice i u društveno odgovorne projekte.

„NIS je u 2019. godini ostvario dobre finansijske i operativne rezultate, uprkos tome što su prosečne cene nafte bile gotovo 10 odsto niže nego godinu dana ranije, a na naše poslovanje je značajan uticaj imao i planski kapitalni remont u Rafineriji Pančevo“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, i poručio da kompanija sa velikim ambicijama ulazi u 2020.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, nafta, Rafinerija Pančevo, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE