GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS nastavlja da razvija projekat Obudovac u Republici Srpskoj

NIS nastavlja da razvija projekat Obudovac u Republici Srpskoj
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEOGRAD - Kompanija NIS realizovala je projekat seizmičkih istraživanja na teritoriji regiona Posavine, u okolini sela Obudovac, u opštini Šamac, Pelagićevo i Donji Žabari u Republici Srpskoj (BiH) čiji je cilj pronalaženje novih rezervi nafte i gasa.

Na taj način NIS je nastavio sa razvojem projekta "Obudova", a pored izvođenja geofizičkih ispitivanja (2D seizmike), usvojenim investicionim programom planirano je i bušenje konturno-istražne bušotine na ovom području krajem 2021. godine, saopćeno je iz NIS-a.

U okviru projekta, sprovedena su geofizička ispitivanja na prostoru od 135 kilometara, na području sela Obudovac, a radovi su završeni u prvoj polovini aprila. Istraživanja su izveli "Naftagas Naftni servisi" NIS-a korišćenjem savremene opreme za snimanje seizmičkih podataka.
Radovi su sprovedeni u skladu sa strogim ekološkim standardima, uz poštovanje najviših standarda u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Seizmičkim 2D istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon završetka geofizičkih istraživanja slijedi obrada i interpretacija 2D seizmičkih podataka s ciljem otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske NIS realizuje preko zavisnog društva "Jadran-Naftagas" koje posjeduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Osnovni zadatak i cilj "Jadran-Naftagasa" je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela komercijalna proizvodnja na teritoriji Republike Srpske.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, projekat Obudovac, obudovac, Republika Srpska, istraživanje nafte
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE