GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS nastavlja da razvija projekat Obudovac u Republici Srpskoj

NIS nastavlja da razvija projekat Obudovac u Republici Srpskoj
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEOGRAD - Kompanija NIS realizovala je projekat seizmičkih istraživanja na teritoriji regiona Posavine, u okolini sela Obudovac, u opštini Šamac, Pelagićevo i Donji Žabari u Republici Srpskoj (BiH) čiji je cilj pronalaženje novih rezervi nafte i gasa.

Na taj način NIS je nastavio sa razvojem projekta "Obudova", a pored izvođenja geofizičkih ispitivanja (2D seizmike), usvojenim investicionim programom planirano je i bušenje konturno-istražne bušotine na ovom području krajem 2021. godine, saopćeno je iz NIS-a.

U okviru projekta, sprovedena su geofizička ispitivanja na prostoru od 135 kilometara, na području sela Obudovac, a radovi su završeni u prvoj polovini aprila. Istraživanja su izveli "Naftagas Naftni servisi" NIS-a korišćenjem savremene opreme za snimanje seizmičkih podataka.
Radovi su sprovedeni u skladu sa strogim ekološkim standardima, uz poštovanje najviših standarda u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Seizmičkim 2D istraživanjima meri se brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih će biti definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa. Nakon završetka geofizičkih istraživanja slijedi obrada i interpretacija 2D seizmičkih podataka s ciljem otkrivanja novih rezervi nafte i gasa.

Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske NIS realizuje preko zavisnog društva "Jadran-Naftagas" koje posjeduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Osnovni zadatak i cilj "Jadran-Naftagasa" je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela komercijalna proizvodnja na teritoriji Republike Srpske.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, projekat Obudovac, obudovac, Republika Srpska, istraživanje nafte
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu zbog pada zaliha
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog pada zaliha
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, potaknute padom zaliha u najvećem svjetskom kupcu nafte SAD-u na najnižu razinu od siječnja 2020. godine.
Solidni rezultati Naftne industrije Srbije
U PLUSU
Solidni rezultati Naftne industrije Srbije
BEOGRAD – Naftna indsutrija Srbije (NIS) je u prvih šest meseci 2021. godine imala neto dobit od 6,08 milijardi dinara, a prihod od prodaje je iznosio115,7 milijardi dinara, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je ta kompanija.
Ina u pola godine s dobiti od 534 milijuna kuna
U PLUSU
Ina u pola godine s dobiti od 534 milijuna kuna
ZAGREB - Ina grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto prihod od prodaje od 9,27 milijardi kuna, što je za 31 posto više nego u isto vrijeme lani, dok joj je neto dobit iznosila 534 milijuna kuna, za razliku od gubitka u istom razdoblju lani od 965 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Ine objavljeno u četvrtak.
Janaf u prvih šest mjeseci poslovao bolje od planova
POLUGODIŠTE
Janaf u prvih šest mjeseci poslovao bolje od planova
ZAGREB – JANAF d.d. je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo ukupne prihode od 377,9 mil. kuna koji su veći gotovo 5% u odnosu na plan, a čime je nastavljeno uspješno poslovno razdoblje. Poslovni prihodi čine 99,5% ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.
Barel nafte blizu 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte blizu 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 75 dolara za barel, uoči izvještaja od kojeg se očekuje da će pokazati pad američkih zaliha iznad očekivanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE