GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS će nastaviti projekt istraživanja nafte u BiH

NIS će nastaviti projekt istraživanja nafte u BiH
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 08:32
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Odbor direktora NIS-a a.d. Novi Sad usvojio je biznis plan za 2022. godinu kojim su planirana ulaganja od 25 milijardi dinara (oko 407 miliona KM), a među ostalim u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa bit će nastavljen projekta "Obudovac" u Bosni i Hercegovini.

Biznis planom je potvrđen nastavak realizacije ulaganja u sve segmente poslovanja. Najviše sredstava biće investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Takođe, značajna novčana izdvajanja biće realizovana radi dalje modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, razvoja maloprodajne mreže i usluga u Srbiji i regionu, kao i u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom. Prioritet za NIS ostaju i investicije u zaštitu životne sredine i bezbjednost na radu, nastavak procesa digitalne transformacije, unapređenje operativne efikasnosti, kao i dalji razvoj sinergije sa HIP Petrohemijom.

Od konkretnih projekata u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, NIS će nastaviti sa realizacijom programa u Srbiji, proširenjem projekta u Rumuniji i daljim razvojem projekta "Obudovac" u Bosni i Hercegovini.

NIS je u aprilu ove godine izvijestio da su okviru projekta Obudovac provedena geofizička ispitivanja na prostoru od 135 kilometara, te da je planirano bušenje konturno-istražne bušotine na ovom području krajem 2021. godine.

Kada je riječ o preradi, prioriteti NIS-a će biti rast obima prerade, uz povećanje dubine prerade, proizvodnja biogoriva i treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu.

U oblasti prometa planirani su dalji razvoj maloprodajne mreže kroz izgradnju novih objekata i rekonstrukciju postojećih benzinskih stanica, realizacija strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata, kao i unapređenje kvaliteta robe i usluga.

Puštanje u rad Termoelektrane-toplane Pančevo i nastavak aktivnosti u vezi sa projektom vjetropark Plandište osnovni su razvojni projekti u oblasti energetike.

Planirana su i ulaganja u digitalnu transformaciju NIS-a.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, istraživanje nafte u BiH, Petrohemija, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Gazprom tvrdi da im je PPD ostao dužan više od 320 milijuna eura
PLIN
Gazprom tvrdi da im je PPD ostao dužan više od 320 milijuna eura
MOSKVA - Na Trgovačkom sudu u Osijeku podnesena je žalba u ime tvrtke Gazprom export iz Rusije u kojoj se tvrdi da tvrtka PPD nije platila isporučeni plin za rujan i listopad 2022. godine, a neispunjavanje obaveza iz ugovora koji je PPD potpisao s Gazpromom 2017. godine predmet je arbitražnog spora u Beču
Barel nafte u SAD-u potonuo ispod 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte u SAD-u potonuo ispod 70 dolara
NEW YORK - Američka sirova nafta pala je ispod 70 dolara po barelu, što je najniža razina cijene od lipnja
Njemačka proizvela manje električne energije, ali više iz obnovljivih izvora
STRUJA
Njemačka proizvela manje električne energije, ali više iz obnovljivih izvora
BERLIN - Njemačka je u trećem tromjesečju proizvela za petinu manje električne energije nego prethodne godine, ali je uvezla tri četvrtine više, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku.
Cijene nafte pale ispod 76 dolara, trgovce brinu Kina i SAD
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 76 dolara, trgovce brinu Kina i SAD
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu ispod 76 dolara budući da su ulagače zabrinule naznake posustajanja kineske potražnje i pad američkog izvoza koji bi se mogao očitovati u slabijem rastu gospodarstva i potrošnji goriva.Ž
Remont riječke rafinerije – INA se pobrinula za opskrbu
SIGURNA OPSKRBA
Remont riječke rafinerije – INA se pobrinula za opskrbu
Operativni direktor Rafinerija i marketinga Ine, Goran Pleše, govorio je o detaljima predstojećeg remonta u Rafineriji nafte Rijeka za Novi list. Remont rafinerije će potrajati do sredine ožujka iduće godine, a za to vrijeme neće biti proizvodnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE