GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevjerojatan uzlet cijene plina u Europi

Nevjerojatan uzlet cijene plina u Europi
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 13:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Cijena plina u Europi na otvaranju trgovanja u utorak prvi put u povijesti premašila je tisuću dolara za tisuću kubičnih metara, pokazuju podaci specijalizirane burze ICE.

Nakon objave tog podatka, cijena listopadskih terminskih ugovora na nizozemskom čvorištu TTF-u porasla je na 1.031,3 dolara za tisuću kubičnih metara, a ukupni rast cijena plina od početka dana premašio je 11 posto. Nakon toga cijena je pala i stabilizirala se na oko 1.010 dolara za tisuću kubika, no i dalje je na povijesno najvišoj razini.

Cijena terminskih ugovora na TTF -ovom čvorištu u dosezala je i 1.040 dolara za tisuću kubičnih metara.

Europsko tržište plina u prvoj polovici godine suočilo se s odljevom ukapljenog prirodnog plina (LNG) na azijsko-pacifičko i južnoameričko tržište, čiji je udio u uvozu pao s 41,5 na 31 posto. Količinski su isporuke LNG -a u Europu u tom razdoblju pale za 10,74 milijardi kubičnih metara ili 15,9 posto.

Ovih je dana predsjednik uprave ruskog Gazproma Aleksej Miller rekao da su zaostajanje u upumpavanju plina u podzemna skladišta u Europi i rastuća potražnja za plinom doveli do toga da su cijene plina u Europi oborile rekorde.

Voditelj odjela za strukturiranje ugovora i određivanje cijena plina Gazprom Exporta Sergej Komljev napomenuo je da su isporuke plinovodima iz Rusije u Europu 2021. godine na povijesnim vrhuncima, a Gazprom je povećao proizvodnju plina za 18,4 posto na godišnjoj razini.

Tagovi: cijene plina, plin
PROČITAJ I OVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE