GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Ine katapultirana 171,2%

Neto dobit Ine katapultirana 171,2%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2022 / 17:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ina je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 2,72 milijarde kuna, što je 171,2 posto ili 1,71 milijardu kuna više nego u isto lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz Ininog financijskog izvješća objavljenog u petak.

Inini ukupni prihodi u prvih devet mjeseci od 27,3 milijarde kuna veći su za 68 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, a rashodi su porasli za 59 posto, na gotovo 24 milijarde kuna.

‒ Rezultati su snažniji u svim djelatnostima pri čemu je istraživanje i proizvodnja nafte i plina prirodno najveći generator novca, uglavnom uslijed poboljšanog okruženja. Prihodi djelatnosti iznosili su 5,4 milijardi kuna uz EBITDA-u od 3,9 milijardi kuna. Prirodni pad proizvodnje se nastavlja, no efekt bušaće kampanje u podmorju koja je u tijeku već je vidljiv u proizvedenim količinama ‒ kaže se u izvješću.

Dodaje se kako je investicijski ciklus koji je u tijeku u rafinerijama i marketingu uključujući usluge kupcima i maloprodaju, doveo do negativnog tijeka novca iako su rezultati poslovanja poboljšani.

U Ini kažu i da su razna regulatorna ograničenja imala negativan utjecaj na rezultat maloprodaje, no s druge strane bolje rafinerijske marže dovele su do boljeg ukupnog rezultata s CCS EBITDA bez jednokratnih stavki od gotovo 1,3 milijardi kuna.

Što se tiče ulaganja, ona su, kako se navodi ‘i dalje na visokom razinama kroz sve djelatnosti, više nego udvostručena u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine‘.

Rafinerije i marketing, s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka u ostaju djelatnost u koju se najviše ulaže, no i bušaća kampanja koja je u tijeku u podmorju predstavlja značajan razvojni projekt, čiji su učinci povećane proizvodnje plina već vidljivi, kažu u Ini.

Dodaju da je usprkos snažnim rezultatima poslovanja, novčani tijek iz poslovnih aktivnosti kompanije niži u odnosu na prethodnu godinu, uslijed značajnih ulaganja i velike potrebe financiranja radnog kapitala.

‒ Treće tromjesečje 2022. donijelo je nastavak volatilnosti svjetskog energetskog tržišta, uz oscilacije cijena plina i kontinuiranu visoku cijenu nafte. Upitna sigurnost opskrbe u nekim zemljama, uzrokovana globalnim previranjima uz povišenu razinu cijena, dovela je do brojnih regulatornih intervencija diljem svijeta. U takvom okruženju Inin rezultat ostao je snažan, prvenstveno zahvaljujući istraživanju i proizvodnji nafte i plina, najjačem generatoru novca u uvjetima visokih cijena ugljikovodika. Kampanja na moru koja je u tijeku već je donijela rezultate s dvije nove bušotine puštene u proizvodnju, a radi se i na daljnjem razvoju kako bi se ublažio prirodni pad proizvodnje, očekivan s obzirom na Inin zreli portfelj ‒ izjavio je predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics.

Tagovi: kompanija Ina, Peter Ratatics, Davor Filipović, kompanija MOL, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
I u Sloveniji poskupjelo gorivo
POSKUPLJENJA
I u Sloveniji poskupjelo gorivo
LJUBLJANA .-  Cijene goriva za vancestovne vožnje porasle su u ponoć. Litra 95-oktanskog benzina poskupjela je za 6,7 centi i sada stoji 1,355 eura, dok je litra dizela skuplja za 4,6 centi sa 1,529 eura. Litra lož ulja također je skuplja za četiri lipe, od 1,155 lipa.
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
CIJENE GORIVA
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici odredila nove cijene goriva te će se od sutra osnovni benzin eurosuper 95 prodavati za najviše 1,41 euro (10,62 kune) po litri, a dizel za 1,51 euro (11,38 kuna).
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga su tjedna pale, nakon dva tjedna rasta.
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE