GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Ine katapultirana 171,2%

Neto dobit Ine katapultirana 171,2%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2022 / 17:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ina je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 2,72 milijarde kuna, što je 171,2 posto ili 1,71 milijardu kuna više nego u isto lanjskom razdoblju, pokazuju podaci iz Ininog financijskog izvješća objavljenog u petak.

Inini ukupni prihodi u prvih devet mjeseci od 27,3 milijarde kuna veći su za 68 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine, a rashodi su porasli za 59 posto, na gotovo 24 milijarde kuna.

‒ Rezultati su snažniji u svim djelatnostima pri čemu je istraživanje i proizvodnja nafte i plina prirodno najveći generator novca, uglavnom uslijed poboljšanog okruženja. Prihodi djelatnosti iznosili su 5,4 milijardi kuna uz EBITDA-u od 3,9 milijardi kuna. Prirodni pad proizvodnje se nastavlja, no efekt bušaće kampanje u podmorju koja je u tijeku već je vidljiv u proizvedenim količinama ‒ kaže se u izvješću.

Dodaje se kako je investicijski ciklus koji je u tijeku u rafinerijama i marketingu uključujući usluge kupcima i maloprodaju, doveo do negativnog tijeka novca iako su rezultati poslovanja poboljšani.

U Ini kažu i da su razna regulatorna ograničenja imala negativan utjecaj na rezultat maloprodaje, no s druge strane bolje rafinerijske marže dovele su do boljeg ukupnog rezultata s CCS EBITDA bez jednokratnih stavki od gotovo 1,3 milijardi kuna.

Što se tiče ulaganja, ona su, kako se navodi ‘i dalje na visokom razinama kroz sve djelatnosti, više nego udvostručena u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine‘.

Rafinerije i marketing, s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka u ostaju djelatnost u koju se najviše ulaže, no i bušaća kampanja koja je u tijeku u podmorju predstavlja značajan razvojni projekt, čiji su učinci povećane proizvodnje plina već vidljivi, kažu u Ini.

Dodaju da je usprkos snažnim rezultatima poslovanja, novčani tijek iz poslovnih aktivnosti kompanije niži u odnosu na prethodnu godinu, uslijed značajnih ulaganja i velike potrebe financiranja radnog kapitala.

‒ Treće tromjesečje 2022. donijelo je nastavak volatilnosti svjetskog energetskog tržišta, uz oscilacije cijena plina i kontinuiranu visoku cijenu nafte. Upitna sigurnost opskrbe u nekim zemljama, uzrokovana globalnim previranjima uz povišenu razinu cijena, dovela je do brojnih regulatornih intervencija diljem svijeta. U takvom okruženju Inin rezultat ostao je snažan, prvenstveno zahvaljujući istraživanju i proizvodnji nafte i plina, najjačem generatoru novca u uvjetima visokih cijena ugljikovodika. Kampanja na moru koja je u tijeku već je donijela rezultate s dvije nove bušotine puštene u proizvodnju, a radi se i na daljnjem razvoju kako bi se ublažio prirodni pad proizvodnje, očekivan s obzirom na Inin zreli portfelj ‒ izjavio je predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics.

Tagovi: kompanija Ina, Peter Ratatics, Davor Filipović, kompanija MOL, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
UPOZORENJE
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
NEW YORK - Američki naftni div Chevron otkrio je da bi njegovo planirano preuzimanje američke energetske tvrtke Hess vrijedno 53 milijarde dolara (50 milijardi eura) moglo biti u opasnosti ako konkurentske velike naftne kompanije uspješno dovedu u pitanje njegovu kontrolu nad Hessovim 30% udjela u divovskom naftnom polju Stabroek Block.
Rusija će zabraniti izvoz benzina
IZVOZ
Rusija će zabraniti izvoz benzina
MOSKVA - Ruska vlada planira uvesti privremenu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka kako bi uravnotežila rastuću potražnju u proljetnoj i ljetnoj sezoni, rekao je glasnogovornik potpredsjednika vlade Alexander Novak za TASS.
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
SPORAZUMI
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
LONDON - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ponedjeljak u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
DIZEL
Snažan pad američkog izvoza dizela u Europu
WASHINGTON - Američki izvoz dizela u Europu gotovo je prepolovljen u veljači zbog popravaka nakon vala hladnoće i radova na održavanju rafinerija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE