GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nesklonost riziku spustila cijene nafte ispod 104 dolara

Nesklonost riziku spustila cijene nafte ispod 104 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu ispod 104 dolara budući da su trgovci zazirali od rizika u okruženju pojačanih napetosti oko Ukrajine, rasta zaliha u SAD-u i zabrinutosti za kinesku potražnju zbog opetovanog širenja covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila manja za 1,34 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 103,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,50 dolara nižoj cijeni, od 100,20 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na eskalaciju napetosti u odnosima Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski plinski div Gazprom obustavio je u srijedu isporuke Bugarskoj i Poljskoj budući da nisu prihvatile izmijenjene odredbe plaćanju plina.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da Rusija fosilnim gorivima ucjenjuje EU, ali je dodala da se doba ruskih fosilnih goriva u Europi bliži kraju.

Njemačka se dosada energentima opskrbljivala u Rusiji, a sada je ubrzala planove koji bi joj trebali osigurati neovisnost o ruskom plinu i nafti, riskirajući slabiji gospodarski rast.

Njemački ministar gospodarstva rekao je da napreduju planovi o preuzimanju kontrole nad rafinerijom PCK Schwedt, u većinskom vlasništvu Rosnefta, posljednjim velikim kupcem ruske nafte u Njemačkoj.

Uteg cijenama bili su i jači dolar, koji je danas dosegnuo najvišu razinu u pet godina, što poskupljuje kupovinu nafte za kupce s drugim valutama, i rast zaliha sirove nafte u SAD-u, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API).

"Rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu i još uvijek solidan izvoz ruske sirove nafte ograničavaju rast cijena", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

"Okruženje odvraća ulagače od rizika, uz jači dolar i ograničenja mobilnosti u Kini, drugom potrošaču nafte u svijetu", dodao je Staunovo.

Kineska središnja banka priopćila je da će pojačati potporu gospodarstvu u razdoblju pooštrenih mjera suzbijanja novog vala covida 19 u Pekingu kako bi se izbjegao lockdown nalik onome u Šangaju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da Aziji prijeti stagflacija. Ohrabruje ipak oporavak potražnje za domaćim letovima u Kini, prema kompaniji za podatke o putovanjima OAG.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 1,01 dolar, na 102,94 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE