GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH

Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 08:51
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.

Nekoliko kompanija prijavilo se na tender koji je objavljen, piše Klix.ba.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Općina Banovići zvanično su ušli u zajednički projekt izgradnje solarne elektrane u ovoj općini. Vrijednost investicije je 15 miliona KM, a na osnovu ranije potpisanog ugovora Elektropivreda BiH je investitor, dok je Općina Banovići zadužena za davanje zemljišta.

"Zvanična predaja parcele od 100 hiljada kvadratnih metara Elektroprivredi BiH će uslijediti iduće sedmice. Elektroprivrda BiH je zadužena za tendersku proceduru koja je u toku, a vezano za izbor najpovoljnijeg izvođača koji će raditi na izgradnji solarne elektrane, dok je Općina Banovići zadužena za davanje zemljišta", potvrdio je za Klix.ba načelnik Banovića Bego Gutić.

Ukoliko tenderska procedura bude provedena bez problema, radovi vezano za izgradnju solarne elektrane počet će u toku ove godine. Kako saznajemo, nekoliko kompanija je zainteresirano za izvođenje radova i one su se prijavile na objavljeni tender.

Instalacija solarne elektrane je predviđena na lokalitetu Selo II – Mjesna zajednica Banovići Selo. Trebala bi biti jačine 8,8 megavati, a proizvedena električna energija inicijalno će se koristiti za rad Rudnika mrkog uglja Banovići.

"Dvostruki je značaj ove solarne elektrane jer smo mi uključeni u tranziciju, dekarbonizaciju i zelenu agendu te na ovaj način želimo pokazati da se u Banovićima, koji su bili oslonjeni isključivo na proizvodnju uglja, može raditi i nešto drugo, odnosno da se može proizvoditi čista energija putem solara. S druge strane, ova elektrana će se nalaziti u neposrednoj blizini dalekovoda tako da će konekcija sa rudničkom električnom mrežom biti vrlo blizu", naglasio je Gutić.

Fotonaponska elektrana "Banovići Selo" će biti izgrađena po principu "ključ u ruke", a izvođač je dužan u ime i za račun Elektroprivrede BiH ishodovati (i snositi odgovarajuće troškove) sve dozvole, odobrenja i saglasnosti potrebne za izvođenje radova koji su predmet ugovora.

Elektroprivreda BiH je dala izvođaču i obavezu izrade glavnog, izvedbenog i projekta izvedenog stanja solarne elektrane, što umnogome olakšava ponuđačima na tenderu da pronađu najpovoljniju opremu za instalaciju.

Inače, Elektroprivreda BiH je u skladu sa strateškim ciljevima i opredjeljenjima iz dugoročnog plana razvoja do 2030. godine i strateškim planom razvoja, u proteklom periodu intenzivirala aktivnosti na pripremi investiciono - tehničke dokumentacije za potrebe programa ulaganja u proizvodne kapacitete na bazi korištenja solarne energije.

Putem javnih poziva se obratila pravnim i fizičkim licima i jedinicama lokalne samouprave s ciljem pronalaska adekvatnih lokacija za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Prema pozivu za iskazivanje interesa za prodaju/zakup ili drugi odgovarajući način korištenja nekretnina – zemljišta za izgradnju fotonaponskih elektrana, koji je objavljen 9. jula 2021. godine, Općina Banovići je u skladu s traženim uslovima ponudila 100.050 kvadratnih metara zemljišta u zakup na 25 godina.

Tagovi: Elektroprivreda BiH, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
GEOTERMALNI IZVORI
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
ZAGREB - Britanska kompanija Cindrigo izvijestila je Londonsku burzu o konačnom početku bušenja na istražnom polju geotermalnih izvora Slatina 3 u Virovitičko-podravskoj županiji, koje je u rujnu 2022., u pretežnom vlasničkom udjelu, otkupila od poduzetnika Marinka Mikulića.
EPS će u obnovljive izvore ulažiti 5,4 milijarde evra do 2030.
INVESTICIJE
EPS će u obnovljive izvore ulažiti 5,4 milijarde evra do 2030.
BEOGRAD - Vršilac dužnosti generalnog direktora „EPS AD“ Dušan Živković rekao je da je zaključno sa 2030. godinom za ulaganje u nove obnovljive izvore energije (OIE-vetar i solar) predviđeno oko 3,5 milijardi evra.
Vlada FBiH odobrila zaduženje za izgradnju VE na Vlašiću: Projekt vrijedan 36 milijuna eura
OIE
Vlada FBiH odobrila zaduženje za izgradnju VE na Vlašiću: Projekt vrijedan 36 milijuna eura
SARAJEVO - Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju obveza po Ugovoru o financiranju Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke za realizaciju Projekta vjetroelektrane Vlašić u iznosu do 36.000.000 eura, te isti uputio Parlamentu FBiH na usvajanje.
Barel nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 83 dolara pod utjecajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE