GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nedostaje 50 metara cjevovoda Sjeverni tok 1

Nedostaje 50 metara cjevovoda Sjeverni tok 1
DIVERZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2022 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Nedostaje najmanje 50 metara plinovoda ispod Baltičkog mora, izvijestio je u utorak švedski dnevni list Expressen nakon što je objavio prve javne snimke oštećenja nastalog u rujnu.

Švedska policija i državno odvjetništvo sumnjaju da je istjecanje plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 te Sjeverni tok 2 dana 26. rujna posljedica hotimične eksplozije i zato taj slučaj istražuju kao čin sabotaže.

Video snimljen malenim daljinski upravljanim podvodnim vozilom ili podvodnim dronom, koju je objavio Expressen, pokazuje savijeni metal i otvoren cjevovod na dnu Baltičkog mora.

Dijelovi tog cjevovoda imaju ravne, oštre rubove, a drugi su deformirani, prema snimci nastaloj na dubini od oko 80 metara.

Film je snimljen u ponedjeljak, navodi Expressen, a agencija Reuters dodaje da nije mogla neovisno provjeriti prikazuju li snimke doista plinovod Sjeverni tok 1.

Švedske službe sigurnosti rekle su u listopadu da su izuzele materijal s mjesta eksplozije radi istrage.

Nije poznato jesu li svojim dolaskom švedski istražitelji mogli izmijeniti situaciju na mjestu eksplozije.

Švedska mornarica i sigurnosna policija odbili su komentirati pisanje Expressena, a obalna straža nije odmah bila dostupna za komentar, dodaje Reuters.

Kopenhaška policija koja istražuje puknuća na dva plinovoda u utorak je rekla je kako se čini da su rupe uočene na danskoj strani morske granice u Baltičkome moru izazvane "snažnim eksplozijama".

Tagovi: Sjeverni tok 1, plinovod, Baltičko more
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE