GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško: Proizvodnja ove godine blago pala

NE Krško: Proizvodnja ove godine blago pala
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško (NEK) i ove je godine radila stabilno, a očekuje se da će njezina proizvodnja biti za oko dva posto manja od planiranih 5,4 milijarde kilovatsati (kWh) električne energije, dok se u idućoj godini očekuje proizvodnja veća od šest milijardi kWh, izvijestili su u utorak iz nuklearke.

"Ova će se godina u Europskoj uniji pamtiti po enormnom rastu cijena energenata, njihovoj nestašici, visokim ljetnim temperaturama i najlošijoj hidrologiji u povijesti, što se odrazilo i na raspoloživost proizvodnih resursa električne energije i rad elektroenergetskih mreža, koje su radile na granici pouzdanosti", naglasili su iz NE Krško u objavi s tradicionalnog predblagdanskog susreta s novinarima.

Unatoč tomu, Nukearna elektrana Krško je radila stabilno i punim kapacitetima te je time "potvrdila svoju važnu ulogu u pouzdanoj opskrbi potrošača električnom energijom i očuvanju održivosti cijena za potrošače", istaknuli su iz nuklearke

"Očekujemo da će ostvarena godišnja proizvodnja biti dva posto manja od planiranih 5,4 milijarde kWh električne energije. U idućoj godini, kada neće biti redovnog remonta, planirana je proizvodnja veća od šest milijardi kWh električne energije", projekcije su čelništva NE Krško.

Okviri za ostvarenje operativnih i poslovnih ciljeva su osigurani, ističu iz nuklearke, u kojoj žele i predvidljiviju i stabilniju situaciju u elektroenergetskom sektoru.

NE Krško je ove godine, od 1. listopada do 7. studenoga, bila u redovitom remontu. Sedmi put u pogonskom vijeku nuklearka je neprekidno radila od remonta do remonta, što je u 32. gorivom ciklusu, koji je završio 30. rujna, bilo 513 dana.

Tijekom remonta obavljeni su svi planirani radovi, a iz nukelarke su izvijestili kako rezultati testiranja potvrđuju da je "stanje sustava, struktura i komponenti besprijekorno".

Među planiranim osuvremenjivanjima u idućim godinama izdvajaju zamjenu izmjenjivača za hlađenje komponenti te osuvremenjivanje radioloških monitora i sustava tehničke zaštite elektrane.

Navode i kako će iduće godine, premještanjem prva 592 istrošena goriva elementa iz bazena za istrošeno gorivo u suho skladište, u cijelosti biti završena desetogodišnja tehnološka nadogradnja za povećanje otpornosti elektrane na ekstremne prirodne i ostale pojave.

U okviru pripreme na predaju nisko i srednje radioaktivnog otpada u skladu sa Međudržavnim ugovorom, obaviti će se još i osuvremenjivanje i prilagodba sustava gospodarenja radioaktivnim otpadom.

Iz nuklerke ističu i kako su utjecaji NEK-a na okoliš bili minimalni i daleko ispod administrativno određenih granica.

Nukelarka u Krškom sada je tehnološki spremna za dugotrajan rad do 2043. godine, ističe čelništvo nuklearke.

Pritom su izvijestili da je u postupku procjene utjecaja na okoliš za dobivanje okolišne suglasnosti za produljenje rada elektrane do 2043. godine, koje vodi Ministarstvo okoliša i prostora, NEK obavio sve potrebne pravne korake.

U skladu sa slovenskim zakonodavstvom, NEK će u 2023. završiti i treći periodični sigurnosni pregled, kojim Uprava za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije provjerava je li elektrana sposobna sigurno raditi sljedećih deset godina.

Inače, suvlasnici nuklearke Krško su slovenska GEN Energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Tagovi: NE Krško, električna energija, Hrvatska elektroprivreda, Gen energija
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE