GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NE Krško očekuje da će u 2020. premašiti planiranu proizvodnju

NE Krško očekuje da će u 2020. premašiti planiranu proizvodnju
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 14:42
Autor: SEEbiz / H
KRŠKO - Nuklearna elektrana Krško na dobrom je putu da do kraja godine premaši ovogodišnji plan proizvodnje od 5,95 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije, izvijestili su u četvrtak iz NEK-a, iz koje među projektima u idućoj godini izdvajaju proljetni remont.

"Nuklearna elektrana Krško (NEK) je u neprekinutom pogonu još od jeseni 2019. i ponovno potvrđuje svoju visoku raspoloživost te je na dobrom putu da do kraja godine ostvari i prekorači planiranih 5,95 milijardi kWh električne energije", ističe se u priopćenju.

Naglašava se i kako je, unatoč pandemiji i ograničenjima u kretanju robe i radne snage, NEK intenzivno i uspješno vodio sve investicijske projekte i pripreme za remont, a prema planu, u završnoj je fazi i Program nadgradnje sigurnosti.

"U idućoj će godini naši izazovi biti očuvanje visoke razine sigurnosti i pogonske učinkovitosti te uspješan proljetni remont, završavanje projekata Programa nadgradnje sigurnosti te administrativni postupci u svrhu produljenja pogonskog vijeka elektrane - uz neizvjesnost daljnjeg odvijanja pandemije", ističu iz NEK-a.

U priopćenju podsjećaju i da je nuklearka već prekoračila 420 dana neprekidnog pogona na punoj snazi te svojim vlasnicima (suvlasnici nuklearke su slovenska Gen energija i Hrvatska elektroprivreda) isporučila dogovorene količine električne energije.

Odgovoran odnos prema okolišu potvrdila je recertifikacijska prosudba po standardu ISO 14001:2015., koja je uspješno završena ujesen.

"Određena neizvjesnost zbog pandemije ostaje rubni uvjet našeg rada. Iznimni rezultati odraz su kvalitetno izvedenog remonta 2019., savjesnog pogonskog nadzora i promišljenog održavanja kao i povoljne hidrologije te posljedično dobrog termodinamičkog iskorištenja elektrane", naglašavaju iz NEK-a, uz napomenu kako je i ove godine proveden opsežan program preventivnog održavanja.

Pripremaju se i za proljetni remont. Gorivo za sljedeći gorivni ciklus već je dobavljenom, ističe se u priopćenju.

Tijekom proljetnog remonta će se, uz ostalo, provesti deset modernizacija, također iz Programa nadgradnje sigurnosti, koje je moguće izvesti samo uz zaustavljenu elektranu.

Pritom iz nuklearke objašnjavaju da je Program nadgradnje sigurnosti u završnoj fazi, a on obuhvaća niz poboljšanja i ugradnju dodatnih sustava za odziv na malo vjerojatne ekstremne vanjske pojave za koje elektrana nije izvorno projektirana. Program uvodi pasivna rješenja, što znači da za rad sustava nisu potrebni posebni uređaji i energenti, navodi se u priopćenju i dodaje kako je već završen projekt izgradnje novog tehničkog potpornog centra.

U posebno utvrđenu sigurnosnu zgradu već su smješteni dodatni spremnici, koji će s novim sustavima osiguravati mogućnost alternativnog dugoročnog odvoda topline iz reaktorske jezgre. Za izgradnju suhog skladišta istrošenog goriva, koji znači prelazak na pasivna rješenja i povećanje razine nuklearne sigurnosti, odvijaju se pripremni radovi odnosno potrebne prilagodbe postojećih sustava i postupak ishođenja građevinske dozvole prema integralnom postupku, koji obuhvaća i procjenu utjecaja na okoliš i prekograničnu procjenu, navode iz NEK-a, u kojem očekuju da će izgradnja, koja će okvirno trajati godinu i pol, započeti u 2021. godini.

Iz nuklearke podsjećaju i kako je, u skladu s propisima, povremeni sigurnosni pregled dopunski alat, uz stalan administrativni nadzor sigurnosti, koji redovnim i izvanrednim pregledima osigurava Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost.

Ta je Uprava, nakon završenog opsežnog i zahtjevnog povremenog sigurnosnog pregleda (prvog 2003. godine i drugog 2013.) odlukom potvrdila da NEK ispunjava uvjete iz pogonske dozvole u pogledu osiguravanja radiološke i nuklearne sigurnosti i može nastaviti s pogonom sljedećih deset godina, podsjećaju iz NEK-a, uz napomenu da počinje treći pregled koji će provjeravati ispunjavanje tih uvjeta do 2033. godine.

U skladu s odlukom Agencije Republike Slovenije za okoliš za produljenje pogona elektrane potrebna je i procjena utjecaja na okoliš i ishođenje okolišne suglasnosti, a u NEK-u vjeruju da će uspješno završiti i taj zahtjevan postupak.

Tagovi: NE Krško, Gen energija, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
EK najavljuje istragu njemačkih potpora za gašenje elektrana na ugljen
ISTRAGA
EK najavljuje istragu njemačkih potpora za gašenje elektrana na ugljen
BRUXELLES - Europska komisija najavila je detaljnju istragu planiranih njemačkih kompenzacija energetskim tvrtkama za prijevremeno gašenje elektrana na ugljen, iskazujući sumnju u moguće kršenje propisa EU-a o državnim potporama.
Kineski podaci i očekivanja veće ponude zadržali cijene nafte ispod 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kineski podaci i očekivanja veće ponude zadržali cijene nafte ispod 64 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara, zakočene strahovanjima da će vodeći proizvođači povećati ponudu, a kineska potražnja oslabiti.
Međunarodna agencija za energetiku: Emisije CO2 snažno porasle
ZAGAĐENJE
Međunarodna agencija za energetiku: Emisije CO2 snažno porasle
PARIZ - Nakon godine povijesnog pada zbog pandemije covida-19, emisije CO2 koje proizvodi energetski sektor snažno su porasle, upozorila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Brod s ukapljenim plinom za HEP uskoro na LNG terminalu u Omišlju
LNG
Brod s ukapljenim plinom za HEP uskoro na LNG terminalu u Omišlju
RIJEKA - Iz tvrtke LNG Hrvatska u ponedjeljak su potvrdili da se na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju uskoro očekuje uplovljavanje broda za prijevoz ukapljenog prirodnog plina "Adam LNG", koji će isporučiti oko 145 tisuća prostornih metara plina za Hrvatsku elektroprivredu (HEP).
Hrvatska se okreće solarnoj energiji
SUNCE
Hrvatska se okreće solarnoj energiji
ZAGREB – Vijeće predsjednika RH za energetsku tranziciju u ponedjeljak je usvojilo i predalo Vladi smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika, s ciljem da se ugrade u zakone koji su pripremaju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE