GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naznake slabljenja potražnje spustile cijene nafte na 42 dolara

Naznake slabljenja potražnje spustile cijene nafte na 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 dolara zbog zabrinutosti za potražnju, koju je potaknulo saudijsko sniženje cijena azijskim kupcima i slabiji kineski uvoz.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 59 centi nižoj cijeni, od 39,18 dolara.

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, snizila je službenu prodajnu cijenu sirove nafte azijskim kupcima za listopad na najnižu razinu od svibnja.

„Tržišta su taj pad protumačila kao znak slabljenja oporavka potražnje u regiji u kojoj se nalaze drugi i treći najveći potrošač nafte u svijetu", rekla je analitičarka kompanije Rystad Energy Paola Rodriguez-Masiu.

Trgovce je zabrinulo i usporavanje kineskog uvoza nafte u kolovozu, prema podacima carinske uprave. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu koji je do sada podržavao cijene rekordnim kupnjama.

„Puno je upitnika u vezi s kineskim gospodarstvom i njegovim odnosom s ključnim industrijaliziranim zemljama, sa SAD-om, a ovih dana čak i s Europom“, zaključuje direktor za energetska tržišta i sigurnost u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) Keisuke Sadamori.

Paralelno je današnji Praznik rada tradicionalno obilježio završetak ljetne sezone vožnje u SAD-u pa se investitori ponovo fokusiraju na slabašnu potražnju za gorivom u najvećem potrošaču nafte u svijetu.

Uteg cijenama bile su i pojačane aktivnosti bušenja u SAD-u, potaknute povoljnom razinom cijena na međunarodnim tržištikma.

Značajniji pad cijena zakočila je pak nada da bi uskoro moglo biti dostupno cjepivo za Covid-19, nakon što su australski dužnosnici rekli da prve serije cjepiva očekuju u siječnju iduće godine i da bi ono moglo pružati "zaštitu kroz više godina".

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 43,42 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
PROJEKTI
Elektroprivreda BiH otkupljuje projekte obnovljivih izvora energije
SARAJEVO - Elektorpivreda BiH ima namjeru otkupiti projekte obnovljivih izvora energije koji su u pogonu ili u završnoj fazi razvoja/izgradnje.
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 37 dolara, trgovci nervozni zbog širenja koronavirusa

LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak iznad 37 dolara u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima zbog širenja zaraze koronavirusom u Europi i SAD-u koje potpiruje zabrinutost za potrošnju goriva.

Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
LOŠA GODINA
Gubitak Ine u prvih devet mjeseci 1,05 milijardi kuna
ZAGREB -  Inini prihodi od ugovora s kupcima u prvih devet mjeseci pali za 32 posto, na 11,2 milijarde kuna, a prihodi iz osnovne djelatnosti za 33 posto, na 11,5 milijardi kuna, u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
Prihodi JANAF-a od temeljne djelatnosti veći za 15,7%
DOBRE BROJKE
Prihodi JANAF-a od temeljne djelatnosti veći za 15,7%
ZAGREB - Investicije u prvih devet mjeseci ove godine iznose 395,1 mil. kuna i se odnose na ulaganja u spremnički prostor, infrastrukturu, cjevovod, sigurnost i zaštitu, elektroenergetski sustav i dr. te su sve investicije financirane vlastitim sredstvima.
NIS povećao skladišne kapacitete u BiH
INVESTICIJE
NIS povećao skladišne kapacitete u BiH
BANJA LUKA - Kompanija G Petrol, zavisno društvo Naftne industrije Srbije, dodatno je uvećala kapacitete za skladištenje dizela u centralnom delu Bosne i Hercegovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE