GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naznake oporavka potražnje podigle cijene nafte prema 32 dolara

Naznake oporavka potražnje podigle cijene nafte prema 32 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 32 dolara uslijed naznaka da se potražnja za sirovom naftom polako oporavlja a kineske rafinerije povećavaju preradu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 31,69 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,94 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 68 centi višoj cijeni, od 28,24 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2,27 dolara.

Tržišta je jučer ohrabrila prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će globalne zalihe nafte u drugoj polovini godine pasti.

IEA procjenjuje da će zalihe pasti za oko 5,5 milijuna barela dnevno. Predviđa, doduše, i pad potražnje u ovoj godini, i to za 8,6 milijuna barela dnevno. Opskrba iz neovisnih proizvođača trebala bi se smanjiti za 3,2 milijuna barela dnevno.

Vodeći proizvođači okupljeni oko Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusije odlučili su ograničiti opskrbu kako bi poduprli cijene u vrijeme pandemije koronavirusa koja je prisilila vlade širom svijeta da ograniče putovanja i zaustave gospodarsku aktivnost.

Mjere su prouzročile snažan pad potražnje koja se sada polako oporavlja budući da vlade polako ublažavaju mjere.

Tako su danas objavljeni podaci pokazali da se kineska dnevna potrošnja sirove nafte u travnju oporavila zahvaljujući rafinerijama koje pojačavaju aktivnosti prerade.

"Oporavak cijena nafte poduprle su nove naznake oporavka potražnje zajedno s pojačanim ograničenjem opskrbe iz (skupine) OPEC +, te obustavom odnosno prirodnim padom proizvodnje u zemljama koje nisu u sastavu OPEC+", tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Tržište ipak nije euforično jer se pandemiji koronavirusa još ne nazire kraj i pojavljuju se novi slučajevi zaraze u zemljama koje su počele ublažavati mjere blokade.

"Naše je mišljenje da će s obzirom na razmjere i brzinu poremećaja trebati više vremena da se u potpunost apsorbira prateći rast zaliha", rekao je u napomeni analitičar Amarpreet Singh iz Barclaysa.

Izvješće američke vlade objavljeno je u srijedu neočekivano je pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale prvi puta od siječnja.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je u četvrtak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 24,93 dolara, što znači da je porasla 1,68 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE