GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Napokon stupila na snagu ključna uredba za OIE

Napokon stupila na snagu ključna uredba za OIE
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 16:49
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - U Narodnim novinama od 15.5.2020. godine konačno je donesen ključni podzakonski propis kojim se na novi način uređuju poticaji za obnovljive izvore i kogeneraciju, točnije uvode se tzv. premije, odnosno premijski sustav poticanja.

Riječ je o Uredbi o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija (NN 57/2020).

Donijela ju je Vlada na osnovi Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji (NN 100/2015, 123/2016, 131/2017 i 111/2018) i njome se utvrđuju kvote za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoučinkovitih kogeneracija za potrebe provedbe natječaja za dodjelu tržišne premije i natječaja za poticanje zajamčene otkupne cijene. Na snagu je stupila prvoga (radnog) dana od objave, tj. 18.5.2020. godine.

Kako se određuju kvote?

Spomenute kvote predstavljaju priključnu snagu proizvodnih postrojenja i jedinica za koje se mogu sklapati ugovori o tržišnoj premiji i ugovori o otkupu električne energije zajamčenom otkupnom cijenom. Pri tome se godišnjim kvotama smatra dio kvote za koju operator tržišta (Hrvatski operator tržišta energije) najmanje jednom godišnje raspisuje i provodi natječaj za dodjelu tržišne premije i natječaj za poticanje zajamčene otkupne cijene za pojedine grupe proizvodnih postrojenja, dinamikom koja osigurava tržišno nadmetanje i predviđeni ulazak u sustav proizvodnog postrojenja.

Kvote su određene su uzimajući u obzir Strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu (NN 25/2020) i Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan za Republiku Hrvatsku za razdoblje od 2021. do 2030. godine u svrhu ispunjavanja ciljeva u području obnovljivih izvora i kogeneracije, na koje se Hrvatska obvezala u provođenju okolišno održive energetske politike.

Ukupna kvota svih skupina proizvodnih postrojenja za poticanje iznosi 2 265 000 kW, odnosno po postrojenjima:
• za sunčane elektrane instalirane snage 50 - 500 kW: 210 000 kW
• za sunčane elektrane instalirane snage 500 kW - 10 MW: 240 000 kW
• za sunčane elektrane instalirane snage veće od 10 MW: 625 000 kW
• za hidroelektrane instalirane snage do 50 kW: 4000 kW
• za hidroelektrane instalirane snage 50 - 500 kW: 10 000 kW
• za hidroelektrane instalirane snage 500 kW - 10 MW: 10 000 kW
• za vjetroelektrane instalirane snage veće od 3 MW: 1 050 000 kW
• za elektrane na biomasu instalirane snage 50 - 500 kW: 6000 kW
• za elektrane na biomasu instalirane snage 500 kW - 2 MW: 20 000 kW
• za elektrane na biomasu instalirane snage 2 - 5 MW: 15 000 kW
• za geotermalne elektrane instalirane snage veće od 500 kW: 20 000 kW
• za elektrane na bioplin instalirane snage 50 - 500 kW: 15 000 kW
• za elektrane na bioplin instalirane snage 500 kW - 2 MW: 30 000 kW
• za tzv. inovativne tehnologije s potporama za razvoj Europske unije: 10 000 kW.


Uloga HROTE-a

Programe državnih potpora za sustav proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije izrađuje HROTE i dostavlja ih na odobrenje Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ministarstvu financija i Europskoj komisiji. Isto tako, HROTE provodi i javni natječaj za dodjelu tržišne premije, odnosno za sklapanje ugovora o otkupu električne energije zajamčenom otkupnom cijenom tako što najmanje jednom godišnje raspisuje natječaj u kojem određuje godišnju kvotu za pojedine grupe proizvodnih postrojenja. Pri tome je objava javnog poziva za prikupljanje ponuda sa svim uvjetima za sudjelovanje na javnom natječaju obvezna.

Tagovi: poticaji za obnovljive izvore i kogeneraciju, premijski sustav poticanja, obnovljivi izvori energije, HROTE, solarne elektrane, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
OPEC, Rusija i partneri produljili rekordne rezove nafte do kraja srpnja
DOGOVOR
OPEC, Rusija i partneri produljili rekordne rezove nafte do kraja srpnja
BEČ - OPEC, Rusija i partneri dogovorili su u subotu produljenje rekordnog smanjenja proizvodnje nafte do kraja srpnja, nakon što su se cijene sirove nafte udvostručile u posljednja dva mjeseca zahvaljujući njihovim naporima da s tržišta povuku gotovo 10 posto globalne proizvodnje.
Mađari zakupili 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku
ZAKUP
Mađari zakupili 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku
RIJEKA – Tvrtka MFGK Croatia, u vlasništvu mađarskog distributera plina i električne energije MVM, zakupila je 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg terminala za ukapljeni naftni plin(LNG terminal) u Omišlju na otoku Krku, objavljeno je jučer iz LNG Hrvatska, tvrtke koja upravlja terminalom.
Nafta iznad 41 dolara uoči sastanka OPEC-a +
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 41 dolara uoči sastanka OPEC-a +
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima, nakon što je OPEC za subotu sazvao razgovore s partnerima o mogućem produženju razdoblja smanjenja proizvodnje, što ukazuje da bi zemlje koje do sada nisu poštovale dogovorene rezove mogle na njih pristati.
OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje
NAFTA
OPEC+ spreman na subotnje razgovore o produljenju smanjenja proizvodnje
BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri - proizvođači nafte, održat će pregovore u subotu u formatu OPEC+, na kojima se očekuje rasprava o produženju razdoblja ograničenja proizvodnje, priopćilo je rusko ministarstvo energetike i bečki izvori.
Čermak se povlači iz Croduxa
POVLAČENJE
Čermak se povlači iz Croduxa
ZAGREB - Ivan Čermak u razgovoru za Lider otkrio je da se povlači iz operative Croduxa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE