GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Napetosti između Ukrajine i Rusije podigle cijene nafte na najvišu razinu od 2014.

Napetosti između Ukrajine i Rusije podigle cijene nafte na najvišu razinu od 2014.
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2022 / 16:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 90 dolara, dotaknuvši nakratko najvišu razinu od 2014. godine, potaknute oskudnom opskrbom i geopolitičkim napetostima u Europi i na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela u popodnevnoj trgovini porasla 1,37 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 89,57 dolara, a nakratko je dotaknula i 89,60 dolara, najvišu razinu od listopada 2014.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,13 dolara višoj cijeni, od 86,73 dolara.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da će, ako Rusija napadne Ukrajinu, razmotriti mogućnost uvođenja sankcija predsjedniku Vladimiru Putinu.

Nemirno je i na Bliskom istoku gdje su jemenski Huti u ponedjeljak izveli raketni napad na bazu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Zabrinutost zbog mogućih poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka i iz Rusije potpiruje špekulacije s rastom cijena na tržištu nafte", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

"Na tržištu baš i nema prostora za pad cijena zbog pojačanih napetosti između Rusije i Ukrajine i prijetnje infrastrukturi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", rekao je Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa.

Naglašavajući gotovo izjednačenu ponudu i potražnju, tjedno izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je u utorak pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 872.000 barela, rekli su tržišni izvori.

Službeno izvješće američke vlade očekuje se tokom dana.

Investitori iščekuju i završetak sjednice američke središnje banke tokom dana jer se očekuje da bi mogla skicirati planove o podizanju ključnih kamatnih stopa u ožujku u sklopu preusmjeravanje fokusa na ublažavanje inflacije.

Pozorno će pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, najavljen za 2. veljače, budući da će na dnevnom redu ponovo biti povećanje proizvodnje.

OPEC+ postupno je ublažavao rekordna ograničenja u opskrbi iz 2020., podižući iz mjeseca u mjesec ciljanu razinu proizvodnje za 400.000 barela dnevno, iako je stvarno povećanje bilo skromnije budući da su neke zemlje imale teškoća s dostizanjem odobrenih kvota.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 87,35 dolara, što znači da je pojeftinio 63 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE