GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nameti na izvoz plina iz Italije i Njemačke poskupljuju ovaj energent

Nameti na izvoz plina iz Italije i Njemačke poskupljuju ovaj energent
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2023 / 20:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Najava novog talijanskog poreza na izvoz plina od 2,19 eura po megavatsatu stavlja europsko unutarnje tržište plina na rub kolapsa, upozorio je Bernhard Painz, član Uprave austrijske kompanije AGGM koja upravlja tamošnjom plinskom infrastrukturom.

- Nadamo se da će talijanski prijedlog poslužiti kao poziv na buđenje Europskoj komisiji da se konačno pozabavi njemačkim porezom na skladište plina – apelirao je Painz, ciljajući na odluku njemačke Vlade od ljetos da se na izvoz iz njemačkih skladišta plina naplaćuje uz naknadu od 0,59 eura po megavatsatu. Obje odluke, uz uvjet da Italija ispuni spomenutu namjeru, bacaju u očaj Austriju koja se opskrbljuje plinom s njemačkog i talijanskog tržišta, nakon što je odbacila uvoz ruskog plina. No, spomenuto dodatno oporezivanje trgovine plinom tiče se i svih drugih zemalja u okruženju, uključujući i Hrvatsku.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić ocjenjuje za Jutarnji list kako nameti Italije i Njemačke na transport plina mogu utjecati na cijene plina koje trgovci plasiraju na naše tržište, ali, ističe, takav razvoj događaja nije izgledan u uvjetima uobičajene potrošnje plina u narednim tjednima i mjesecima.

- Naše jedino skladište plina je zapunjeno, a kretanja cijena plina na burzama zasad ne pokazuju znakove koji bi mogli zabrinjavati. Što će biti na proljeće, nezahvalno je prognozirati. Kada su u pitanju dodatni nameti na trgovinu plinom, cijenu transporta plina u nas, uključujući i cijene na interkonekcijama, određuje Plinacro prema metodologiji koju donosi Hrvatska energetska regulatorna agencija. No, i HERA-ina metodologija mora biti usklađena s direktivama EU o sprovođenju zajedničke energetske politike. Usklađivanje s direktivama provjerava ACER, regulatorna agencija Europske unije. Prema tome, očekujem da nadležne institucije Europske unije ispitaju sve te namete na transport plina unutar EU koji su dosad uvedeni, kao i one koje bi netko uveo, i donese odgovarajuće odluke. Prije tih odluka nezahvalno je bilo što komentirati – kazao nam je Pudić.

U pozadini spornih poteza Njemačke i Italije su pokušaji tamošnjih regulatora da tvrtkama koje su nakon napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022. nabavljale plin po višestruko većim cijenama od onih koje su bile na tržištu ranijih godina, pomognu smanjiti gubitke. Prema računicama talijanskih medija, primjerice, tamošnja državna agencija GSE napunila je u ljeto 2022. skladišta plina kupujući plin po cijeni od 224 eura za megavatsat, potrošivši ukupno oko četiri milijarde eura. Za usporedbu, u srijedu se na nizozemskoj burzi plinom trgovalo po cijeni od 32 eura za megavatsat.

Budući se GSE u spomenutim transakcijama, prema talijanskim medijima, nije zaštitila od burzovnog pada cijena plina, do kojeg je kasnije i došlo, i to oštrog, sada tamošnji regulator Arera nastoji pomoći agenciji nametom na izvoz plina koji bi stupio na snagu 1.travnja iduće godine.

U Njemačkoj ne samo da ne razmatraju ukidanje dodatnog oporezivanja na izvoz plina, već ga žele i povećati u idućoj godini za 28 posto, odnosno na 1,86 eura po megavatsatu što se također opravdava potrebom smanjivanja gubitaka onima koji su zapunili skladišta po visokim cijenama. S druge strane, dio europskih trgovaca plinom, poput OMV-a i slovačkog SPP-a, već se žalilo Europskoj komisiji na njemačko oporezivanje izvoza plina.

- Nesporno je da su u lancu opskrbe plinom u svim članicama EU zbog velikih poremećaja na tržištu koji su nastali 2022. nastali dodatni troškovi koji su prešli u gubitke. Vlade nastoje da te gubitke ne plaćaju građani, ili ako ih plaćaju, da ih pokrije još netko. U tom svjetlu treba promatrati i najavljeni porez u Italiji – komentira Dalibor Pudić.

U Hrvatskoj je, podsjetimo, nalog za zapunjavanje skladišta za sezone grijanja u 2022. i 2023. Vlada dala HEP-u, čiji su se povećani troškovi u nabavi plina iskazali kroz gubitak u poslovanju za pretprošlu godinu od 5,7 milijardi kuna.

Tagovi: plin, cijene plina, energenti
PROČITAJ I OVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
REKORDI
Dionice Exxona na rekordu, energetski sektor ove godine najveći dobitnik
NEW YORK - Dionice Exxon Mobila u petak su dosegle novu rekordnu razinu od gotovo 124 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE