GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nade u oporavak američke ekonomije podigle cijene nafte prema 64 dolara

Nade u oporavak američke ekonomije podigle cijene nafte prema 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 17:54
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute nadom u oporavak američkog gospodarstva zahvaljujući ubrzanom cijepljenju, a potporu im pružaju i napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,81 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 78 centi višoj cijeni, od 60,10 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na prognoze za oporavak američkog gospodarstva od posljedica mjera uvedenih kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Američko je gospodarstvo na "prijelomnoj točci", izjavio je u intervjuu emitiranom u nedjelju guverner središnje banke Jerome Powell, prognoziravši ubrzanje aktivnosti i zapošljavanja u idućim mjesecima, ali i upozorivši na rizike prebrzog otvaranja.

“Rizici postoje, a glavni je taj da bismo se mogli prebrzo otvoriti, ljudi bi se mogli prebrzo vratiti starim navikama pa ćemo svjedočiti još jednom skoku broja zaraženih", rekao je Powell u intervjuu za televiziju CBS, snimljenom prošle srijede.

SAD je do sada cijepio više od 70 milijuna ljudi, ali potražnja za benzinom nije se oporavila kao što se očekivalo.


Potporu cijenama pružile su u ponedjeljak i nove napetosti na Bliskom istoku, nakon što su jemenski Huti objavili da su uputili 17 dronova i ispalili dvije balističke rakete na saudijske ciljeve, uključujući rafinerije Saudi Aramca u Džubailu i Džedi. Saudijska strana nije potvrdila napade.

Snažniji rast cijena zakočilo je tvrdokorno širenje covida 19 u pojedinim dijelovima svijeta.

"Cijene nafte ulaze u fazu konsolidacije nakon snažnih oscilacija u prošlom mjesecu", rekao je Stephen Brennock iz savjetodavne tvrtke PVM.

"Iako još ima puno razloga za njihovo podizanje, sudionici na tržištu postali su oprezniji jer je porastao broj zaraženih u Europi, Indiji i na nekim tržištima u nastajanju, a uvođenje cjepiva ide sporije no što se očekivalo", dodao je Brennock.

Indija sada bilježi svaki šesti slučaj zaraze u svijetu, a broj novozaraženih raste i u drugim dijelovima Azije.

Azijska potražnja još je uvijek slaba, a neki su kupci naručili manje nafte u svibnju, dijelom zbog radova na održavanju rafinerijama, ali i viših cijena.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE