GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nada da će cjepivo pomoći i potražnji podigla cijene nafte iznad 48 dolara

Nada da će cjepivo pomoći i potražnji podigla cijene nafte iznad 48 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 48 dolara, poduprte nadom da će cjepivo protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji, a dodatnu potporu pružio je i slabi dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 48,29 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,8 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 45,44 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranje bio u plusu 1,83 dolara.

Tržišta je jučer podigla nada da će cjepivo protiv covida 19 potaknuti oslabljenu potražnju za naftom a ohrabrenje je pronađeno i u službenom početku priprema za ulazak u Bijelu kuću demokrata Joea Bidena nakon pobjede na predsjedničkim izborima u SAD-u.

Trgovci su se i danas fokusirali na objave farmaceutskih tvrtki o 90-postotnoj učinkovitosti njihovih potencijalnih cjepiva protiv covida 19.

Pfizer i njegov partner BioNTech a potom i Moderna objavili su da su njihova potencijalna cjepiva na ispitivanjima pokazala učinkovitost od gotovo 95 posto a početkom tjedna pridružila im se i AstraZeneca cjepivom učinkovitim 70 posto, uz potencijalno poboljšanje do 90 posto.

"Cijene sirove nafte na najvišim su razinama od početka ožujka, a podupire ih dobro raspoloženje na tržištu zahvaljujući vijestima o cjepivima i jakoj potražnji za naftom u Aziji", objašnjava analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

I slabi je dolar pružio potporu cijenama, budući da znači niže cijene za imatelje drugih valuta, a time i veću potražnju.

"Slabljenje dolara u posljednje vrijeme pomoglo je ublažiti utjecaj rastućih cijena nafte na neke od najvećih svjetskih potrošača energije", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

U Londonu cijene su u ugovorima s rokovima isporuke u idućim mjesecima sada više nego u onima s daljim rokovima isporuke, što obično potiče na smanjenje zaliha, objašnjava Reuters.

Čini se da u takvim uvjetima tržište nije reagiralo na izvješće Američkog instituta za naftu (API-a) koje je pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 3,8 milijuna barela. Službeni podaci američke vlade očekuju se tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u utorak iznosila 45,51 dolara, što znači da je porasla 76 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, nakon što su podaci iz SAD-a neočekivano pokazali rast zaliha, iznova potaknuvši strah od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na potražnju.

LNG Hrvatska: Buka s krčkog terminala ne prekoračuje dopuštene razine
BUKA
LNG Hrvatska: Buka s krčkog terminala ne prekoračuje dopuštene razine
ZAGREB - S ciljem utvrđivanja imisijskih razina buke u okolišu tijekom redovnog rada LNG terminala, tvrtka LNG Hrvatska angažirala je ovlaštenu neovisnu stručnu organizacija za mjerenje buke čiji je ispitni laboratorij akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija.
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
PROJEKTI
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
MOSKVA - Nakon što je SAD u utorak uveo sankcije vlasniku ruskog broda za polaganje cijevi za koji se očekivalo da će dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko zapadnih tvrtki navodno je prekinulo veze s projektom zbog straha od sankcija, dovršetak Sjevernog toka 2 postaje sve neizvjesniji.
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara, poduprte očekivanjima da će novi američki kabinet usvojiti opsežne mjere pomoći u koronakrizi koji će potaknuti gospodarstvo i potražnju za energentima.
HEP demantira gradonačelnicu Siska
DEMANTI
HEP demantira gradonačelnicu Siska
ZAGREB - Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček gostovala je u jučer Dnevniku N1 gdje je komentirala kakva je situacija na području tog grada, ali i u županiji. Tada je kazala i da HEP građane uvjerio da nisu svi sa Sisačko-moslavače županije oslobođeni plaćanja režija, već samo oni s crvenom i narančastom naljepnicom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE