GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija

MOL spreman prodati dio imovine kako bi preuzeo OMV Slovenija
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2023 / 09:16
Autor: SEEbiz / STA
lLJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija MOL ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine s ciljem dobivanja suglasnosti Europske komisije za preuzimanje mreže benzinskih postaja OMV Slovenija, rekli su danas za STA iz te kompanije.

Detaljnije informacije ne otkrivaju, samo objašnjavaju da sudjeluju u dubinskoj istrazi Europske komisije.

Dnevnik je u ponedjeljak izvijestio da će MOL uskoro početi prodavati neke od 53 benzinske postaje koje kontrolira u Sloveniji. Iz tvrtke nisu ni potvrdili ni demantirali neslužbene informacije lista, ali su objasnili da s ciljem što bržeg dobivanja suglasnosti Europske komisije za planirano preuzimanje u Sloveniji, odgovaraju na sve zahtjeve za informacijama u sklopu istrage.

“Ukoliko bude potrebno, MOL ne isključuje moguću prodaju dijela svoje imovine u sklopu ove transakcije, te će o svim bitnim događajima sukladno tome izvijestiti javnost. Proces je još u tijeku, pa ne možemo otkrivati detaljnije informacije", navode iz tvrtke, gdje su uvjereni da će planirano preuzimanje pogodovati konkurentnosti i kupcima na slovenskom tržištu, jer će stvoriti jaču konkurenciju tržišnom lideru.

MOL je ugovor o kupnji 92,25 posto udjela u tvrtki OMV Slovenija, u kojoj već posjeduje 7,75 posto udjela, potpisao u lipnju 2021. godine. Ugovorena kupoprodajna cijena cjelokupnog udjela iznosi 301 milijun eura, čime bi se Mađari imaju mrežu od 120 benzinskih postaja, koja je druga po veličini u zemlji. S druge strane, Mol, treći najveći dobavljač u Sloveniji, ima 53 benzinske postaje. Daleko najveći ponuđač je Petrol s 318 prodajnih jedinica.

Europska komisija dobila je posao na provjeru 13. svibnja prošle godine, au preliminarnoj je istrazi zaključila da bi transakcija mogla znatno smanjiti konkurenciju na maloprodajnom tržištu motornih goriva u Sloveniji.

Prema Dnevniku, Europska komisija bi u postupku ocjene koncentracije Mola i OMV Slovenija slovensko naftno tržište trebala podijeliti na autocestovno i nekoliko lokalnih tržišta; kad bi se u obzir uzme cjelokupno tržište, planirano preuzimanje bi bilo potvrđeno. Na cjelokupnom tržištu Moloova slovenska podružnica i OMV Slovenija nemaju dominantan položaj na temelju zakonodavstva o tržišnom natjecanju. Ali imaju ga ponegdje u Sloveniji.

Tagovi: kompanija MOL, OMV Slovenija, Margrethe Vestager, Europska komisija, Petrol
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE