GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Neto dobit uzletjela 109%

MOL: Neto dobit uzletjela 109%
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2022 / 20:11
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za treće tromjesečje 2022.

Potpomognuta snažnim učinkom Istraživanja i proizvodnje te rafinerijske djelatnosti, potaknuta makroekonomskim čimbenicima, čista CCS EBITDA rezultirala je s 1449 milijuna USD u trećem tromjesečju 2022. Neto dobit uzletjela je 109 posto.

Ovaj rezultat doveo je EBITDA-u za prvih devet mjeseci ove godine na 3627 milijuna USD što omogućuje MOL-u da dodatno poboljša cijeli godišnji raspon smjernica EBITDA-e na 4,1 do 4,4 milijarde USD. U isto vrijeme, porezi na neočekivanu dobit i regulacija cijena goriva u cijeloj regiji srednje i istočne Europe pogodili su poslovanje za približno 1,18 milijardi USD u prvih devet mjeseci ove godine.

Predsjednik-izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

„Dok su se makro uvjeti razvijali povoljno za industriju nafte i plina u prvih devet mjeseci ove godine, nesigurno vanjsko okruženje, nadolazeća recesija, državne intervencije i porezi na neočekivanu dobit unijeli su nesigurnost u industriju. Čini se da europske sankcije određuju gospodarsku budućnost Europe; treće tromjesečje 2022. pokazalo se vrlo zahtjevnim u pogledu opskrbe energijom u regiji srednje i istočne Europe. Do sada smo uspjeli održati stabilnu opskrbu gorivom u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, što smatram našim najvećim postignućem u ovom tromjesečju zahvaljujući iznimnim naporima MOL-ovih zaposlenika. Trebat će nam predanost naših kolega u budućnosti, kao i discipliniran financijski pristup kako bismo izvršili nadolazeća prijelazna ulaganja i tako zajamčili energetsku sigurnost, prešli s ruskih izvora energije i pritom ne izgubili iz vida zelenu tranziciju. Poduzeli smo veliki korak na našem planu puta 2030+: MOL-u je dodijeljena koncesija za usluge gospodarenja komunalnim otpadom u Mađarskoj na razdoblje od 35 godina, što nam je omogućilo širenje u novom, niskougljičnom poslovanju kružnog gospodarstva.”

EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje gotovo je udvostručena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 640 milijuna USD u trećem tromjesečju 2022., a od početka godine iznosila je 1,72 milijarde USD što predstavlja gotovo polovicu ukupne EBITDA-e Grupe. Glavni pokretač snažnog rezultata u trećem tromjesečju bili su makro pokazatelji koji su uspjeli neutralizirati negativan učinak dodatnih tantijema u posljednjem tromjesečju. Obujam proizvodnje nafte i plina premašio je 90 mboepd u trećem tromjesečju 2022., dok je u prvih devet mjeseci dosegao prosječnih 92,3 mboepd, premašivši godišnju proizvodnju od 90 mboepd. OPEX jedinice Grupe ostao je ispod 5 USD/boe, unatoč značajnom pritisku troškova u cijelom lancu vrijednosti.

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga porasla je u odnosu na prethodnu godinu i dosegla 741 milijun USD u trećem tromjesečju, ali je manja za 14 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Regulacija cijena i oporezivanje neočekivane dobiti u srednjoj i istočnoj Europi utjecali su na profitabilnost segmenta u trećem tromjesečju 2022. Petrokemijska EBITDA smanjena je za 90 posto na godišnjoj razini, no snažan doprinos u ovoj djelatnosti neutralizirao je negativne pokretače. Planirano veliko održavanje rafinerije Százhalombatta uspješno je završeno u trećem tromjesečju.

EBITDA djelatnosti Usluga kupcima u trećem tromjesečju 2022. smanjena je za 43 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, i više je nego prepolovljena ako usporedimo prvih devet mjeseci ove i prošle godine. Regulacija cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe utjecala je na rezultate - EBITDA djelatnosti smanjila se za 85 milijuna USD zbog ograničenja cijena goriva u regiji. Poboljšanje marže ne-goriva i povećanje obujma prodaje djelomično su ublažili negativne pokretače. Broj Fresh Corner lokacija porastao je na 1130 u trećem tromjesečju, sa 1103 koliko ih je bilo u drugom tromjesečju 2022.

Tagovi: kompanija MOL, Zsolt Hernadi, Slovnaft, nafta, ruska nafta, embargo na rusku naftu
PROČITAJ I OVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
STRUJA
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE