GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Najbolje tromjesečje ikad, poboljšane smjernice za cijelu godinu

MOL: Najbolje tromjesečje ikad, poboljšane smjernice za cijelu godinu
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2021 / 09:23
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za prvo polugodište i drugo tromjesečje 2021. godine.

U prvih šest mjeseci ostvarena je EBITDA u iznosu 1.559 milijuna američkih dolara, dok je u drugom tromjesečju čista CCS EBITDA porasla za 153 % u odnosu na isto razdoblje lani. To znači da je s iznosom od 893 milijuna američkih dolara dosegnula najvišu razinu svih vremena. Rezultat je to jačeg makroekonomskog učinka nafte, rekordno visokih petrokemijskih marži i ublažavanja ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa, što je dovelo do naknadnog pozitivnog učinka na obujam prodaje. Snažna EBITDA u drugom tromjesečju omogućila je MOL Grupi povećanje smjernica za cijelu 2021. na „oko 3 milijarde američkih dolara“ s „oko 2,3 milijarde američkih dolara“.

Predsjednik Uprave Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: „Jako sam ponosan što mogu objaviti da smo ostvarili najbolje tromjesečje u povijesti MOL Grupe. Naš otporni integrirani poslovni model ne samo da je uspio uspješno prebroditi izazove koje je pred nas postavio koronavirus, već je iskoristio i trenutno odličan robni ciklus. To znači da smo tijekom drugog tromjesečja zabilježili 893 milijuna američkih dolara čiste CCS EBITDA-e i da ažuriramo svoje smjernice za cijelu godinu na oko 3 milijarde američkih dolara, s prvotne 2,3 milijarde američkih dolara. Gledajući u budućnost mogu reći da sam jako zadovoljan napretkom koji ostvarujemo na ključnim projektima i ostvarenju strateških planova na putu prema 2030. i dalje.“

Čista CCS EBITDA Downstreama u drugom je tromjesečju porasla 305 % u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 447 milijuna dolara uslijed odličnog rezultata u petrokemiji dok su se rafinerijske marže postupno oporavile nakon najnižih razina u drugom tromjesečju 2020. U prvom polugodištu 2021. Downstream je ostvario 73 % bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je prvenstveno odraz izvanrednih rezultata petrokemijskog poslovanja u kojem je integrirana petrokemijska marža tijekom travnja dosegnula rekordnih 1035,8 eura po toni. Downstream je u drugom tromjesečju ostvario najveći novčani doprinos u Grupi s 307 milijuna američkih dolara slobodnog novčanog toka. Što se tiče tekućih ulaganja, 84 % projekta Polyol dovršeno je s krajem drugog tromjesečja.

EBITDA Upstreama u drugom je tromjesečju porasla na 336 milijuna američkih dolara, što je trostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu. Uslijed stalnog rasta cijena nafte i plina ostvareni rezultat u prvom polugodištu iznosi 645 milijuna američkih dolara, što je rast od 117 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Obujam proizvodnje nafte i plina bilježi neznatno smanjenje od 5 % u odnosu na prvo tromjesečje 2021. te iznosi 111,2 mboepd uslijed remontnih aktivnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, prirodnog pada proizvodnje u Ujedinjenom Kraljevstvu i regiji srednje i istočne Europe te niže neto proizvodnje na polju ACG pod utjecajem viših cijena nafte. Novčani doprinos Upstreama rezultatima Grupe još uvijek je među najvećima s obzirom na to da je pojednostavljeni slobodni novčani tok rastao i na polugodišnjoj razini i na razini tromjesečja u usporedbi s istim razdobljima lani, a u drugom tromjesečju 2021. je iznosio 230 milijuna američkih dolara.

Usluge kupcima zabilježile su EBITDA-u od 164 milijuna američkih dolara uz rast od 48 % u odnosu na isto razdoblje lani, što je najbolji rezultat u drugom tromjesečju u povijesti. Taj rezultat doveo je do snažnog slobodnog novčanog toka u iznosu od 230 milijuna američkih dolara u prvom polugodištu, što je povećanje od 50 % u odnosnu na isto razdoblje prošle godine. Ublažavanje preventivnih mjera i ograničenja povezanih s pandemijom u MOL-ovim ključnim zemljama u srednjoj i istočnoj Europi imalo je pozitivan učinak na obujam prodaje i maržu u kategoriji negoriva. Marža negoriva povećana je za 34 % u drugom tromjesečju uslijed izvrsnih rezultata u širokom rasponu kategorija na mađarskom, rumunjskom, češkom i slovačkom tržištu. Ukupni obujam prodaje povećan je za 25 % u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani kao rezultat povećanja aktivnosti vezanih uz putovanja koje su uslijedile nakon ublažavanja ograničenja. U drugom tromjesečju 2021. godine MOL je zajedno s Inom kao članicom Grupe dogovorio preuzimanje OMV Slovenije, što uključuje 120 benzinskih postaja i veleprodaju. Broj lokacija Fresh Cornera porastao je na 1.008 u drugom tromjesečju u odnosu na 984 u prvom tromjesečju 2021. godine.

EBITDA plinskog poslovanja (midstream) u drugom je tromjesečju zabilježila pad od 48 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 23 milijuna dolara. Posljedica je to pada i prihoda od tranzita i reguliranih prihoda zbog značajnog smanjenja prekograničnog kapaciteta i potražnje za transportom. Količine u domaćem transportu porasle su za 32 % u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su izvozne količine (izvoz u Ukrajinu, Rumunjsku, Hrvatsku i Slovačku) značajno pale za gotovo 87 %.

Tagovi: mMOL Grupa, kompanija MOL, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE