GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa: Rekordno visok iznos EBITDA potaknut cijenama nafte i plina

MOL Grupa: Rekordno visok iznos EBITDA potaknut cijenama nafte i plina
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2022 / 09:33
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za četvrto tromjesečje i cijelu 2021. godinu.

U vrlo nestabilnom vanjskom okruženju MOL Grupa u četvrtom je tromjesečju generirala čistu CCS EBITDA od 947 milijuna USD, čime je čista CCS EBITDA na razini cijele godine dosegnula rekordni iznos od 3,5331 milijardi USD, što je iznad nadopunjenih smjernica. U odnosu na prošlu godinu pojednostavljeni slobodni novčani tok je utrostručen te je iznosio 1.988 milijuna USD, uglavnom zahvaljujući višim cijenama nafte i plina te rafinerijskim i petrokemijskim maržama. Taj rezultat omogućuje MOL-u financiranje tekućih i planiranih projekata transformacije. MOL očekuje da će iznos EBITDA u 2022. godini dosegnuti oko 2,8 milijardi USD.


Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi:
„Ponosan sam što je MOL Grupa značajno nadmašila nadopunjene smjernice te u 2021. godini ostvarila rekordni iznos EBITDA od 3,5 milijardi USD. Zahvaljujući MOL-ovom integriranom poslovnom modelu i dobroj internoj učinkovitosti uspjeli smo maksimalno iskoristiti prednosti vanjskog okruženja, što nam omogućuje financiranje ulaganja u transformaciju kompanije.
Unatoč operativnim izazovima nastavili smo sa strateškom transformacijom poslovanja, a aktivnosti smo dodatno ubrzali prije godinu dana ažuriranjem strategije Shape Tomorrow 2030+. Izgradnja novog kompleksa za proizvodnju poliola nastavljena je prema planu, a poduzeli smo i anorganske korake u jačanju našeg portfelja Usluga kupcima u Poljskoj i Sloveniji. Očekujemo da će vanjsko okruženje ostati nestabilno i nepredvidivo i u 2022. godini. U tom makro kontekstu očekujemo da će MOL ove godine ostvariti ili čak i premašiti iznos EBITDA od 2,8 milijardi USD.“

U segmentu Upstreama, u odnosu na niske razine iz 2020. čista EBITDA u četvrtom tromjesečju 2021. godine porasla je za 184 % na 513 milijuna USD, čime je EBITDA djelatnosti na razini cijele godine dosegnula 1,554 milijarde USD, što čini gotovo polovicu ukupnog rezultata MOL Grupe. Ovi odlični rezultati ostvareni su zahvaljujući 70-postotnom povećanju cijene nafte Brent i 3,5 puta višim cijenama plina u usporedbi s prošlom godinom. Pojednostavljeni slobodni novčani tok znatno je poboljšan na 399 milijuna USD u četvrtom tromjesečju, čime je stvaranje pojednostavljenog slobodnog novčanog toka u segmentu Upstreama u 2021. godini dosegnulo iznos od 1,15 milijardi USD. Godišnja proizvodnja nafte i plina i dalje je iznad 110 mboepd, što je na razini postavljenog cilja na razini Grupe. Polje ACG u Azerbejdžanu pozitivno je pridonijelo obujmu proizvodnje, dok se prirodni pad nastavio uglavnom u srednjoj i istočnoj Europi i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U segmentu Downstreama čista CCS EBITDA na razini cijele 2021. godine udvostručena je na gotovo 1,5 milijardi USD, zbog mnogo viših rafinerijski i petrokemijskih marži, pri čemu se više od 50 % rasta odnosi na petrokemiju. U odnosu na nisku bazu iz prošle godine, rezultat u četvrtom tromjesečju 2021. poboljšan je za 165 % na 352 milijuna USD u odnosu na godinu prije. Obujam prodaje u četvrtom je tromjesečju povećan za 3 % na godišnjoj razini, na temelju veće prodaje trećih strana, dok je potražnja za motornim gorivima u srednjoj i istočnoj Europi, MOL-ovoj glavnoj regiji, povećana za 4 %.

Usluge kupcima: Segment je ostvario rast EBITDA od 19 % na razini cijele godine, uglavnom zahvaljujući obujmu prodaje i rastu marži u segmentu negoriva. Ograničenja maksimalnih cijena goriva u Mađarskoj i Hrvatskoj, te slabljenje lokalnih valuta u odnosu na američki dolar, imali su negativan učinak na trend kontinuiranog povećanja EBITDA na godišnjoj razini. EBITDA je u četvrtom tromjesečju smanjena za 10 % u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Nastavljen je proces uvođenja koncepta negoriva: broj obnovljenih lokacija s Fresh Cornerom povećan je s 955 krajem 2020. na ukupno 1069. MOL je u 2021. godini objavio nekoliko akvizicija u sklopu strategije Shape Tomorrow 2030+: 16 servisnih postaja u Slovačkoj i 120 OMV-ovih maloprodajnih mjesta u Sloveniji. Akvizicije su nastavljene i u prvom tromjesečju 2021. preuzimanjem 417 maloprodajnih mjesta brenda Lotos u Poljskoj.

Plinsko poslovanje je u 2021. godini ostvarilo rezultat EBITDA od 135,6 milijuna USD, što je 33 % manje nego prije godinu dana. U četvrtom tromjesečju EBITDA je pala za 18 % na godišnjoj razini na 34 milijuna USD, zbog oštrog porasta nabavnih cijena plina i zbog činjenice da je transport prema Srbiji i Bosni i Hercegovini zaustavljen u 2021. godini, što je rezultiralo smanjenjem nereguliranih prihoda od tranzita. Kapitalna su ulaganja smanjena jer je projekt interkonekcije između Srbije i Mađarske dovršen u trećem tromjesečju 2021. te je interkonekcija tijekom četvrtog kvartala puštena u pogon.

Tagovi: kompanija MOL, nafta, kompanija Ina, Zsolt Hernadi
PROČITAJ I OVO
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
PLIN
Gazprom tvrdi da opet pušta plin preko Austrije
MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom rekao je danas da će obnoviti isporuke plina preko Austrije, uglavnom u Italiju pošto je postigao dogovor o regulatornim izmjenama s Austrijom.
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
GRIJANJE
Želite li uštedjeti na grijanju očistite radijatore
BERLIN - Prašina koja se tjednima ili mjesecima skuplja na radijatorima smanjuje širenje topline, a to istodobno povećava troškove grijanja.
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 91 dolar, trgovci čekaju vijesti o opskrbi
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak prema 91 dolar, poduprte signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno smanjiti opskrbu, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu.
Kovačević: Nije se znalo za Inu? Dajte, molim vas
INA
Kovačević: Nije se znalo za Inu? Dajte, molim vas
ZAGREB - Bivši predsjednik Uprave Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević potvrdio je u utorak da će se odazvati pozivu na saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem zbog stanja u Ini.
Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE