GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa povećala profit u drugom kvartalu

MOL Grupa povećala profit u drugom kvartalu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 10:33
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila EBITDA (dobit prije odbitka kamata, poreza na dobit i amortizacije) u iznosu od 2,179 milijardi dolara, a samo u drugom tromjesečju EBITDA je dosegla 1,347 milijardi dolara, objavila je danas kompanija.

"Upstream i downstream segmenti uspjeli su ublažiti utjecaj regulacije cijena goriva u nekim zemljama srednje i istočne Europe i neočekivanih poreza u Mađarskoj."

Procijenjeni učinak ovih mjera iznosio je približno 640 milijuna dolara, od čega se 90 posto odnosilo na poslovanje u Mađarskoj u prvoj polovici 2022. godine", stoji u priopćenju.

MOL Grupa navodi da joj snažna EBITDA u drugom tromjesečju omogućuje podizanje smjernica za cijelu 2022. godinu na oko 3,3 milijarde dolara s oko 2,8 milijardi.

EBITDA segmenta upstream porasla je na 576 milijuna USD u drugom tromjesečju 2022., a pojednostavljeno stvaranje slobodnog novčanog toka poraslo je na 504 milijuna USD, potaknuto povećanjem cijena nafte Brent za više od 40 USD/bbl u odnosu na prethodnu godinu i više od četiri puta povećanjem spot cijene od plin. Upstream je najviše doprinio rezultatu slobodnog novčanog toka MOL Grupe u prvoj polovici 2022., ostvarivši 60% ukupnog iznosa. Količine proizvodnje nafte i plina bile su u prosjeku 92,4 mboepd, iznad godišnjeg plana, ali manje od gotovo 6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, uglavnom zbog prirodnog pada proizvodnje i niže neto proizvodnje ACG-a pod utjecajem viših cijena nafte.

U drugom tromjesečju 2022., EBITDA potrošačkih usluga pala je za 72% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i iznosila je 46 milijuna USD, zbog propisa o ograničenju cijena u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U Mađarskoj su jednokratni i ponavljajući porezi na maloprodaju također pridonijeli negativnom rezultatu. Regulirane cijene umjetno su potaknule potrošnju, obujam prodaje na većini MOL-ovih tržišta CEE nastavio je rasti, što predstavlja rast od 16% u drugom tromjesečju 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Broj transakcija veći je za 9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Snažna prisutnost kupaca pomogla je u stvaranju marže koja nije povezana s gorivom, što je djelomično ublažilo negativne učinke. Broj Fresh Corner lokacija porastao je na 1.103 u drugom tromjesečju s 1.081 u prethodnom kvartalu.

U segmentu Downstream, neto CCS EBITDA u drugom tromjesečju 2022. dosegla je 863 milijuna USD, potaknuta pozitivnim i negativnim učincima: u tom je razdoblju smanjeni doprinos petrokemije nadoknađen visokom generacijom EBITDA-e rafinerija. Petrokemijska prodaja značajno je smanjena kao rezultat planiranog održavanja u drugom tromjesečju 2022. godine, a marže ovog segmenta također su znatno niže nego prošle godine. Novouvedeni porez na dohodak od prerade u Mađarskoj utjecao je na učinak Downstreama, a utjecaj će biti veći u narednim kvartalima.

EBITDA segmenta Gas Midstream u Q2 smanjena je za 33% u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 15 milijuna dolara, zbog četiri puta većih troškova potrošnje plina i slabljenja HUF u odnosu na USD. Dok je obujam prijenosa do skladišta plina porastao za gotovo 25%, i domaći obujam prijenosa i ukupni izvoz znatno su smanjeni u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kao rezultat nesigurnosti na regionalnom i EU tržištu plina.

Segment inovativnog poslovanja i usluga dosegao je prekretnicu jer je MOL pobijedio na mađarskom državnom natječaju za koncesiju koja pokriva ukupne usluge gospodarenja komunalnim otpadom na razdoblje od 35 godina, počevši od 1. srpnja 2023. Ova prilika omogućuje MOL-u da dodatno proširi svoj lanac vrijednosti, pruža pristup novim kapacitetima za pretvorbu otpada u energiju i u skladu je s MOL-ovom strategijom 2030+, "Shape Tomorrow" u smislu njegove predanosti ulaganju u kružno gospodarstvo.

Tagovi: MOL Grupa, kompanija MOL, kompanija Ina, nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE