GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa povećala profit u drugom kvartalu

MOL Grupa povećala profit u drugom kvartalu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 10:33
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila EBITDA (dobit prije odbitka kamata, poreza na dobit i amortizacije) u iznosu od 2,179 milijardi dolara, a samo u drugom tromjesečju EBITDA je dosegla 1,347 milijardi dolara, objavila je danas kompanija.

"Upstream i downstream segmenti uspjeli su ublažiti utjecaj regulacije cijena goriva u nekim zemljama srednje i istočne Europe i neočekivanih poreza u Mađarskoj."

Procijenjeni učinak ovih mjera iznosio je približno 640 milijuna dolara, od čega se 90 posto odnosilo na poslovanje u Mađarskoj u prvoj polovici 2022. godine", stoji u priopćenju.

MOL Grupa navodi da joj snažna EBITDA u drugom tromjesečju omogućuje podizanje smjernica za cijelu 2022. godinu na oko 3,3 milijarde dolara s oko 2,8 milijardi.

EBITDA segmenta upstream porasla je na 576 milijuna USD u drugom tromjesečju 2022., a pojednostavljeno stvaranje slobodnog novčanog toka poraslo je na 504 milijuna USD, potaknuto povećanjem cijena nafte Brent za više od 40 USD/bbl u odnosu na prethodnu godinu i više od četiri puta povećanjem spot cijene od plin. Upstream je najviše doprinio rezultatu slobodnog novčanog toka MOL Grupe u prvoj polovici 2022., ostvarivši 60% ukupnog iznosa. Količine proizvodnje nafte i plina bile su u prosjeku 92,4 mboepd, iznad godišnjeg plana, ali manje od gotovo 6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, uglavnom zbog prirodnog pada proizvodnje i niže neto proizvodnje ACG-a pod utjecajem viših cijena nafte.

U drugom tromjesečju 2022., EBITDA potrošačkih usluga pala je za 72% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i iznosila je 46 milijuna USD, zbog propisa o ograničenju cijena u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. U Mađarskoj su jednokratni i ponavljajući porezi na maloprodaju također pridonijeli negativnom rezultatu. Regulirane cijene umjetno su potaknule potrošnju, obujam prodaje na većini MOL-ovih tržišta CEE nastavio je rasti, što predstavlja rast od 16% u drugom tromjesečju 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Broj transakcija veći je za 9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Snažna prisutnost kupaca pomogla je u stvaranju marže koja nije povezana s gorivom, što je djelomično ublažilo negativne učinke. Broj Fresh Corner lokacija porastao je na 1.103 u drugom tromjesečju s 1.081 u prethodnom kvartalu.

U segmentu Downstream, neto CCS EBITDA u drugom tromjesečju 2022. dosegla je 863 milijuna USD, potaknuta pozitivnim i negativnim učincima: u tom je razdoblju smanjeni doprinos petrokemije nadoknađen visokom generacijom EBITDA-e rafinerija. Petrokemijska prodaja značajno je smanjena kao rezultat planiranog održavanja u drugom tromjesečju 2022. godine, a marže ovog segmenta također su znatno niže nego prošle godine. Novouvedeni porez na dohodak od prerade u Mađarskoj utjecao je na učinak Downstreama, a utjecaj će biti veći u narednim kvartalima.

EBITDA segmenta Gas Midstream u Q2 smanjena je za 33% u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 15 milijuna dolara, zbog četiri puta većih troškova potrošnje plina i slabljenja HUF u odnosu na USD. Dok je obujam prijenosa do skladišta plina porastao za gotovo 25%, i domaći obujam prijenosa i ukupni izvoz znatno su smanjeni u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, kao rezultat nesigurnosti na regionalnom i EU tržištu plina.

Segment inovativnog poslovanja i usluga dosegao je prekretnicu jer je MOL pobijedio na mađarskom državnom natječaju za koncesiju koja pokriva ukupne usluge gospodarenja komunalnim otpadom na razdoblje od 35 godina, počevši od 1. srpnja 2023. Ova prilika omogućuje MOL-u da dodatno proširi svoj lanac vrijednosti, pruža pristup novim kapacitetima za pretvorbu otpada u energiju i u skladu je s MOL-ovom strategijom 2030+, "Shape Tomorrow" u smislu njegove predanosti ulaganju u kružno gospodarstvo.

Tagovi: MOL Grupa, kompanija MOL, kompanija Ina, nafta
PROČITAJ I OVO
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
BROD
Turska predstavila novi brod za vađenje nafte i plina
ISTANBUL - Turska je u utorak nastavila svoju operaciju vađenja ugljikovodika u istočnom Mediteranu nakon dvogodišnje stanke te je predsjednik Tayyip Erdogan rekao da će novi brod za bušenje raditi izvan voda na koje Cipar također polaže pravo.
Cijena nafte porasla za dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte porasla za dolar
LONDON - Nafta je u utorak porasla za jedan dolar po barelu, obrnuvši prijašnji pad, nakon što je Rusija izvijestila da je izvoz nafte u Europu preko naftovoda Družba obustavljen od početka kolovoza, što je izazvalo zabrinutost zbog ograničene ponude.
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
PLIN
Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina
ZAGREB - Ostane li dotok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku na sadašnjoj niskoj razini, ona možda neće postići svoj cilj skladištenja plina do studenog, upozorava u najnovijem izvještaju njemački regulator za električnu energiju i plin Bundesnetzagentur
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
POTEZI
Ukrajina zaustavila tranzit nafte prema južnoj Europi zbog problema s plaćanjem
MOSKVA - Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft.
Od danas jeftinija i premium goriva
CIJENE GORIVA
Od danas jeftinija i premium goriva
ZAGREB - Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosuper 95 goriva od utorka se prodaje po 11,30 kuna, što je 70 lipa manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 66 lipa, na 12,14 kuna, a pojeftinila su i premium goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE