GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa osnovala novu organizacijsku jedinicu sa sjedištem u Zagrebu

MOL Grupa osnovala novu organizacijsku jedinicu sa sjedištem u Zagrebu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2024 / 18:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - MOL Grupa predstavila je organizacijsku jedinicu "Niskougljične i nove energije unutar djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, sa sjedištem jedinice u Zagrebu, priopćili su u srijedu iz mađarske plinske i naftne kompanije.

Ta organizacijska jedinica, s posebnim fokusom na smanjenje ugljičnog otiska te inovativne inicijative za obnovljivu energiju, bavi se izazovima povezanima s održivošću i pokreće nove poslovne tokove. Kako se ističe u priopćenju, ona će predvodit brojne inicijative usmjerene na diversifikaciju energetskog portfelja MOL Grupe, ciljeve za smanjenje emisija CO2 i metana te smanjenje utjecaja na okoliš.

Među ključnim projektima pod okriljem organizacijske jedinice "Niskougljičnih i novih energija" je i proizvodnja geotermalne energije. Kako se navodi, proteklih mjeseci MOL-u su dodijeljene dvije licence za geotermalna istraživanja u Mađarskoj i dvije Ini u Hrvatskoj.

Nadalje, najavljuje se i pilot-projekt proizvodnje litija, odnosno istraživanje održive metode izvlačenja litija u Pusztaföldváru u Mađarskoj. MOL će testirati ekološki prihvatljivo rješenje i koristiti podzemnu vodu koja se već vadi za proizvodnju nafte. Nakon izvlačenja litija, voda će se ponovno ubrizgavati kružnim putem.

Jedan od projekata je i hvatanje i skladištenje ugljika (CCS). Skladištenjem ugljičnog dioksida pod zemljom, MOL nastoji značajno smanjiti svoj ekološki otisak, a Grupa pokreće studije izvodljivosti za nekoliko lokacija diljem Mađarske i Hrvatske.

Na kraju, kao jedan od projekata u okviru "Niskougljičnih i novih energija" navodi se i smanjenje emisije metana. Putem naprednih sustava nadzora i kontrole, tvrtka nastoji poboljšati operativnu učinkovitost uz smanjenje utjecaja na okoliš, stoji u priopćenju.

Komentirajući pokretanje organizacijske jedinice "Niskougljičnih i novih energija", izvršni potpredsjednik Istraživanja i proizvodnje nafte i plina MOL Grupe Zsombor Marton izjavio je da Grupa prepoznaje potrebu za održivim energetskim rješenjima kako bi odgovorila na izazove našeg vremena.

- U novim i netradicionalnim poslovnim linijama gradit ćemo na našem stoljetnom znanju i stručnom znanju o podzemlju kako bismo doprinijeli naporima MOL Grupe za dekarbonizacijom, utvrđenim u nedavno ažuriranoj strategiji kompanije "Shape Tomorrow. Uspostava organizacijske jedinice "Niskougljičnih i novih energija" naglašava našu predanost ekološkoj odgovornosti, zaključio je Marton.

Tagovi: mol grupa, mol, ina, nafta, plin, litij, Marton
PROČITAJ I OVO
Njemačka usporila s postavljanjem vjetrenjača, ali razvoj je i dalje pozitivan
OIE
Njemačka usporila s postavljanjem vjetrenjača, ali razvoj je i dalje pozitivan
BERLIN - Kopnene vjetroelektrane igraju važnu ulogu u energetskoj tranziciji Njemačke, no u prvoj polovici godine razvoj ovog izvora energije malo je usporen.
Dio Dalmacije ostao bez struje, građani ogorčeni
ISPAD
Dio Dalmacije ostao bez struje, građani ogorčeni
VODICE - Sinoć je veći dio Vodica i okolnih mjesta ostao bez struje.
Korejski KHNP gradi nove nuklearne reaktore u Češkoj
POSLOVI
Korejski KHNP gradi nove nuklearne reaktore u Češkoj
PRAG - Češka vlada objavila je da će posao gradnje dva nova nuklearna reaktora povjeriti južnokorejskoj kompaniji Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).
MOL o slovenskom tržištu: Povećanje marži olakšalo je poslovanje, ali još nije dovoljno
OCJENE
MOL o slovenskom tržištu: Povećanje marži olakšalo je poslovanje, ali još nije dovoljno
LJUBLJANA - Mađarska energetska grupa MOL, koja posjeduje benzinske postaje MOL i Ina u Sloveniji, pozdravlja povećanje marži na benzin i dizel u sklopu regulacije cijena tih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta.
Plenković: Hrvatska je u poziciji je da bude ozbiljno regionalno čvorište
PREMIJER
Plenković: Hrvatska je u poziciji je da bude ozbiljno regionalno čvorište
ZAGREB - Hrvatska može zajamčiti energetsku sigurnost svojim susjedima i u poziciji je da bude ozbiljno regionalno čvorište zahvaljujući svom LNG terminalu na otoku Krku, izjavio je danas premijer Andrej Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE