GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Godišnja EBITDA veća od 4,7 milijarde dolara

MOL: Godišnja EBITDA veća od 4,7 milijarde dolara
SNAŽNI REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2023 / 11:50
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - – MOL Grupa objavila je danas financijske rezultate za četvrto tromjesečje i čitavu 2022. godinu. Unatoč turbulentnom vanjskom okruženju bez presedana, u četvrtom tromjesečju 2022.

MOL Grupa ostvarila je EBITDA od 1,074 mlrd. dolara, što je rezultiralo cjelogodišnjom EBITDA u iznosu od 4,702 mlrd. dolara. Na djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina te Rafinerije i marketing zajedno otpada 95 % ovog rezultata u jednakom omjeru, podržano sveukupnim pozitivnim makrookruženjem u naftnom sektoru. Procijenjeni učinak regulacije cijena goriva i poreza na ekstra profit diljem MOL-ove ključne regije Srednje i Istočne Europe, relevantan za EBITDA, iznosio je više od 1,6 mlrd. dolara u 2022.

Predsjednik Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:
"Prošla je godina bila pravi test sa svakog mogućeg aspekta u našoj industriji, ponosan sam što mogu ustvrditi da je MOL uspješno prevladao brojne izazove te ostvario dobre rezultate kako operativno tako i financijski. Rat u Ukrajini i njegov utjecaj na sigurnost opskrbe, nepredvidivi makro uvjeti te regulatorne mjere postavile su neviđene izazove pred MOL-ove stručne zaposlenike koji su se odlično snašli tijekom kontinuirane krizne situacije. Snažna EBITDA ostvarena u 2022. godini – čak i uz iznimno visoke poreze, ograničenja cijena i regulatorne mjere na snazi – omogućava nam da nastavimo naš put transformacije i razvoja opisan u strategiji Shape Tomorrow 2030+. U skladu s time, pokrenuli smo prve investicije u proizvodnju zelenog vodika te zakoračili u gospodarenje otpadom što predstavlja velik korak prema našim strateškim ciljevima koji se odnose na kružno gospodarstvo.

Jasno nam je da 2023. neće biti ništa lakša, no vjerujem da će nam MOL-ova dokazana otpornost pomoći da pouzdano prebrodimo ova nesigurna vremena."

U četvrtom tromjesečju 2022., djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina ostvarila je čistu EBITDA-u od 492 milijuna dolara, što je povećanje od 8 % na godišnjoj razini. Time je EBITDA ove djelatnosti dosegnula 2.212 mlrd. dolara za cijelu godinu što predstavlja 47 % cjelogodišnjeg rezultata MOL Grupe. Ovaj odličan rezultat potaknule su kontinuirano visoke cijene nafte i plina tijekom cijele godine te pouzdano poslovanje MOL-ovog međunarodnog i domaćeg portfelja. Međutim, regulirane cijene plina koje su na snazi u Hrvatskoj te dodatne rudne naknade u Mađarskoj imale su značajan negativan utjecaj na rezultate, što je vidljivo u iznosu EBITDA za četvrto tromjesečje. Proizvedene količine premašile su godišnje projekcije te su iznosile 92 tisuće ekvivalenta barela nafte dnevno (mboepd) u 2022. godini. Djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina osigurala je gotovo 60 % slobodnog novčanog toka MOL Grupe u 2022., čime je on dosegnuo 1,837 mlrd. dolara. Jedinični OPEX na razini Grupe ostao je na razini od oko 5,5 USD/bbl u 2022. unatoč značajnom pritisku troškova u cijelom lancu vrijednosti, dezinvestiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu povoljno je utjecalo na jedinične troškove.

U četvrtom tromjesečju 2022., djelatnost Rafinerija i marketinga ostvarila je EBITDA u iznosu od 384 milijuna dolara, što predstavlja lagano poboljšanje na godišnjoj razini, pri čemu je rezultat rafinerijskog poslovanja bio u mogućnosti nadoknaditi negativnu EBITDA petrokemijskog segmenta unatoč zakašnjelom pokretanju prerade u Rafineriji Dunav nakon planiranog zaustavljanja zbog remonta u studenom 2022. U Mađarskoj i Slovačkoj nastavljen je pad potražnje za motornim gorivima, koji je iznosio 4 % u četvrtom tromjesečju, pri čemu je mađarsko tržište ujedno bilo pogođeno nedostatkom opskrbe zbog ograničenja cijena. Godišnja čista CSS EBITDA dosegnula je 2,240 mlrd. dolara u 2022. zahvaljujući sveukupno dobrim rezultatima rafinerijskog poslovanja. Probna prerada arapske lake sirove nafte (Arab Light) uspješno je završena u Slovnaftovoj rafineriji gdje su dovršene sve pripreme za povećanje prijema sirove nafte koja ne potječe iz Rusije, u skladu s propisima koji zabranjuju uvoz naftnih derivata ruskog podrijetla nakon 5. veljače 2023.

U 2022. EBITDA djelatnosti Usluge kupcima gotovo se prepolovila u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2021. te je dosegla 320 milijuna dolara zbog regulacije cijena goriva u MOL-ovoj ključnoj regiji srednje i istočne Europe. U četvrtom je tromjesečju nastavljen pritisak na EBITDA koja je iznosila 89 milijuna dolara, što je 23 % niže od istog tromjesečja prethodne godine, unatoč ukidanju ograničenja cijena goriva u Mađarskoj početkom prosinca. Povećanje obujma prodaje, povećanje marže u segmentu negoriva te integracija Lotosove imovine u Poljskoj djelomično su ublažili negativne čimbenike. U četvrtom tromjesečju 2022., MOL je završio proces proširenja portfelja Usluga kupcima akvizicijom 417 benzinskih postaja u Poljskoj. Broj rekonstruiranih lokacija s Fresh Cornerom povećao se na 1.179 u četvrtom tromjesečju, s 1.130 koliko ih je bilo u trećem tromjesečju.

EBITDA plinskog poslovanja dosegnula je 163 milijuna dolara u 2022. što je 20 % više nego u 2021., zahvaljujući povećanoj potražnji za prekograničnim kapacitetima, kontinuiranom punjenju skladišta te povećanim obujmom domaćeg transporta. U četvrtom je tromjesečju EBITDA porasla za 79 % na godišnjoj razini, na 61 milijun dolara, unatoč izazovnom vanjskom okruženju tijekom cijele godine. Obujam domaćeg transporta smanjio se za 30 % u četvrtom tromjesečju 2022. što je u skladu sa smanjenjem potrošnje plina kućanstava i industrije.

Regulatorne mjere negativno su utjecale na rezultate na razini Grupe: procijenjeni učinak regulacije cijena goriva i poreza na ekstra profit diljem MOL-ove ključne regije srednje i istočne Europe, relevantan za EBITDA, iznosio je više od 1,6 mlrd. dolara u 2022.

Tagovi: MOL Grupa, kompanija MOL, kompanija Ina, nafta
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE