GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL dovršio novi centar za istraživanje i razvoj u Százhalombatti

MOL dovršio novi centar za istraživanje i razvoj u Százhalombatti
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 14:19
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – U mađarskoj Százhalombatti MOL je otvorio novi centar za istraživanje i razvoj poliola, nazvan György Mosonyi po pokojnom glavnom izvršnom direktoru MOL-a, a s ciljem razvoja proizvoda od poliola koji udovoljavaju potrebama kupaca.

Najmoderniji eksperimentalni reaktorski sustav na svijetu izradio je thyssenkrupp Industrial Solutions, a 90 posto ostale opreme u projektu nabavljeno je od mađarskih dobavljača. MOL i thyssenkrupp uz to su potpisali i ugovor o istraživanju i razvoju.


Strategijom MOL Grupe do 2030. postavljen je cilj povećanja udjela doprinosa petrokemijskog poslovanja rezultatu cijele Grupe. To se nastoji postići ulaganjem u proizvodni kompleks poliola u Tiszaújvárosu vrijedan 1,2 milijarde eura. Kako bi dao dodatnu težinu tom ulaganju i osigurao da postrojenje ispuni potrebe tržišta na kojima posluje, MOL je uspostavio centar za istraživanje i razvoj u rafineriji Danube.

Investicijski centar vrijedan 10 milijuna eura financirat će do 12 inženjera i 7 tehničara te najnapredniji eksperimentalni reaktorski sustav u svijetu, koji je izradio thyssenkrupp Industrial Solutions, dok je 90 posto opreme nabavljeno od mađarskih dobavljača.
Osim toga, MOL i thyssenkrupp potpisali su ugovor o istraživanju i razvoju kako bi objema kompanijama olakšali ulaz na tržište poliola – thyssenkruppu kao dobavljaču tehnoloških usluga i izvođaču radova na području inženjeringa-nabave-izgradnje (EPC) te MOL-u kao proizvođaču i dobavljaču različitih proizvoda na bazi poliola.

Izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Downstream Gabriel Szabó rekao je: „Centar za istraživanje i razvoj nosi ime György Mosonyi po pokojnom glavnom izvršnom direktoru MOL-a koji je u svom radu bio zaista predan inovacijama te je ovo vrijedan doprinos njemu u spomen. Riječ je o vrhunskom laboratoriju opremljenom svim potrebnim alatima i instrumentima koji, što je najvažnije, ima sjajne stručnjake koji će osigurati da aktivnosti vezane uz istraživanje i razvoj služe razvoju proizvoda spremnih za tržište koji će se kasnije proizvoditi u tvornici poliola u Tiszaújvárosu. Centar je iznimno važan, ne samo za MOL, nego i zbog toga što kao najnapredniji centar za istraživanje poliola u srednjoj i istočnoj Europi ima nacionalni značaj te se nadamo da će znanstveni rezultati centra biti visokovrijedni i na međunarodnoj razini.”

„Našim ugovorom o zajedničkom istraživanju i razvoju ovaj centar za istraživanje i razvoj predstavlja velik korak naprijed u ispitivanju i pridobivanju novih tržišta kojima se MOL okreće proizvodnjom poliola. Puni smo entuzijazma zbog ovog novog poglavlja u našem zajedničkom putovanju i uvjereni da će ovo partnerstvo biti važan čimbenik uspjeha na našem putu razvoja napredne i održive tehnologije i proizvoda za bolju budućnost“, dodao je Sami Pelkonen, glavni izvršni direktor za kemijske i procesne tehnologije u kompaniji thyssenkrupp.

Centar za istraživanje i razvoj provodit će ispitivanja fizikalno-kemijskih svojstava poliola te laboratorijske testove i eksperimentalnu primjenu iz njih dobivenih poliuretanskih pjena. U novoizgrađenom postrojenju, do srpnja 2022. bit će razvijeno najmanje 10 razreda poliola. Za potrebe uspoređivanja i evaluacije rezultata mjerenja, kompanija također planira suradnju s laboratorijima nekoliko mađarskih sveučilišta i neovisnih istraživačkih institucija. Te će suradnje pomoći u daljnjem razvoju metodologija koje se upotrebljavaju u centru za istraživanje i razvoj te proširiti bazu znanja na sveučilištima. Centar će ponuditi iznimnu vrijednost ne samo MOL Grupi, nego i mađarskoj i međunarodnoj znanstvenoj zajednici u godinama koje dolaze.

Projekt MOL-a „Istraživanje i razvoj razreda polieter poliola s tržišnim potencijalom“ koji Nacionalni ured za istraživanje, razvoj i inovacije podržava s 483.269.279 HUF također će se najvećim dijelom provoditi u novootvorenom istraživačkom centru.

Tagovi: kompanija MOL, poliol, Gabriel Szabó, Sami Pelkonen, György Mosonyi
PROČITAJ I OVO
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE