GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL: Blagi pad na kvartalnoj razini

MOL: Blagi pad na kvartalnoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 11:43
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa danas je objavila svoje financijske rezultate za prvo tromjesečje 2022. MOL Grupa ostvarila je čistu CCS EBITDA-u od 833 milijuna USD u prvom tromjesečju 2022. godine, na temelju vrlo visokih cijena nafte i plina.

Međutim, rezultati su smanjeni za 6 % u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Učinak segmenta Istraživanja i proizvodnje potaknuo je rezultate, segment Rafinerija i marketinga bio je pod utjecajem nestabilnih i kontroverznih makro i cjenovnih učinaka pa je ostao na istoj razini kao i prošle godine, dok su Usluge kupcima osjetile posljedice ograničenja cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe. MOL Grupa ostvarila je 510 milijuna USD slobodnog novčanog toka, što je više od polovice smjernica za 2022., budući da su svi segmenti ostvarili pozitivan doprinos.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: „2022. godina ponovno je donijela nove izazove. Među vanjskim uvjetima koji se brzo mijenjaju, nestabilnim i često nepovoljnim okolnostima, MOL Grupa dokazala je da možemo brzo reagirati, a čista CCS EBITDA od 833 milijuna USD u prvom tromjesečju dokazuje da smo na dobrom putu.

Međutim, najveći izazovi u nadolazećem razdoblju nisu ništa manji od osiguravanja sigurnosti opskrbe energijom i održavanja naše profitabilnosti. Ulažemo značajne napore kako bismo se prilagodili novom okruženju i dodatno diversificirali svoj portfelj da bismo osigurali opskrbu energijom u srednjoj i istočnoj Europi. Također, MOL je usred transformacijskog puta koji zahtijeva velika ulaganja. Vrlo smo predani nastavku tog procesa i u sadašnjem nestabilnom okruženju. MOL Grupa pokazala je otpornost tijekom nekoliko kriza u prošlosti i uvjeren sam da ćemo zadržati svoju ključnu ulogu u pružanju predvidljive opskrbe energijom te ostati pouzdan partner našim kupcima, dionicima i širem društvu.“

EBITDA segmenta Istraživanja i proizvodnje nafte i plina (Upstream) dosegla je 504 milijuna USD u prvom tromjesečju 2022., što je povećanje za 104 % u odnosu na rezultat prvog tromjesečja prošle godine. Dobar učinak potaknut je kontinuirano višim cijenama nafte i plina, povećanjem cijene nafte Brent za više od 40 USD/bbl i peterostrukim povećanjem cijena plina na promptnim tržištima. Obujam proizvodnje smanjen je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zbog prirodnog pada u srednjoj i istočnoj Europi te u Pakistanu i pada proizvodnje ACG-a u Azerbajdžanu. Pojednostavnjeni doprinos za slobodan novčani tok segmenta Istraživanja i proizvodnje porastao je na 420 milijuna USD u odnosu na 160 milijuna USD prošle godine. Što se tiče operacija, MOL je potpisao ugovor s društvom Waldorf Production Limited („Waldorf“), čime je pokrio prodaju svojeg cjelokupnog portfelja Istraživanja i proizvodnje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Čista CCS EBITDA segmenta Rafinerija i marketinga (Downstream) iznosila je 254 milijuna USD, isto kao i prošle godine u istom razdoblju, uz nestalno vanjsko okruženje koje je i pozitivno i negativno utjecalo na rezultate. Smanjenje doprinosa petrokemije nadoknadilo je više generiranje EBITDA-e segmenta Rafinerija i marketinga. Ekspanzija marže u ožujku potaknuta diferencijalom urala i krekiranim plinskim uljem djelomično je nadoknađena smanjenjem cijene i značajnim porastom troškova energije. U međuvremenu, obujam prodaje povećan je za 11 % na godišnjoj razini, što je uzrokovano naglim porastom prodaje u Mađarskoj jer je tržište narušeno ograničenjem veleprodajne cijene goriva uvedenim od sredine veljače. Povećanje održivosti i transformacije u segmentu Rafinerija i marketinga nastavljeno je u prvom tromjesečju 2022.: započelo je greenfield ulaganje u postrojenje za 100kT propilena, preuzimanje ReMata, vodeće kompanije za recikliranje plastike u Mađarskoj. Kompleks poliola dosegao je omjer mehaničkog završetka od 96 % do prvog tromjesečja 2022. godine.

EBITDA Usluga kupcima i maloprodaja smanjena je za 44 % u prvom tromjesečju 2022. godine u odnosu na rezultat istog razdoblja prošle godine, unatoč povećanju obujma prodaje za 20 % i povećanju broja transakcija za 7 % na godišnjoj razini, što je rezultiralo širenjem tržišnog udjela u cijeloj regiji srednje i istočne Europe. Regulatorne mjere za cijenu goriva u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini resetirale su EBITDA-u na razinu sličnoj onoj u prvom tromjesečju 2017. Na godišnjoj razini marža negoriva povećala se za 8 %, uglavnom potaknuta prodajom namirnica, gastro ponude i hot dogova. Broj lokacija Fresh Cornera porastao je na 1081 u prvom tromjesečju 2022., s 984 u prvom tromjesečju 2021. U siječnju 2022. godine MOL je s Grupom Lotos SA i PKN Orlen potpisao komplet ugovora koji obuhvaćaju prodaju i kupnju više elemenata portfelja, čime je MOL stekao 417 benzinskih postaja u Poljskoj koje društvu omogućuju da dođe do 3. pozicije na lokalnom maloprodajnom tržištu goriva. Ovaj dogovor uvjetovan je dobivanjem odobrenja za spajanje.

EBITDA Plinskog poslovanja (Midstream) u prvom tromjesečju 2022. dosegla je 48 milijuna USD, rezultat je sličan učinku u prvom tromjesečju prethodne godine. Daljnje povećanje otkupnih cijena plina imalo je negativan učinak i rezultiralo je više nego dvostrukim troškovima potrošnje plina.

Tagovi: kompanija MOL, Zsolt Hernadi, nafta, plin
PROČITAJ I OVO
Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
PODUHVAT
Specijalna bolnica za ortopediju iz Rovinja dobivat će toplinsku energiju iz mora
ROVINJ - U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja realizirat će se jedan od prvih domaćih pilot projekata dobivanja toplinske energije iz mora s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti.
Grmoja: Priopćenje Ine je veća bomba od Kovačevićevog svjedočenja
PORUKE
Grmoja: Priopćenje Ine je veća bomba od Kovačevićevog svjedočenja
ZAGREB - Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja reagirao je sinoć na priopćenje Ine u vezi s navodima izrečenim na sjednici Antikorupcijskog vijeća, ocijenivši da je ono "veća bomba" od svjedočenja bivšeg šefa Janafa jer u njemu "tvrde da je Vlada podržala gašenje rafinerije".
Zeleno svjetlo za pet solarnih elektrana kod Stoca
SOLARI
Zeleno svjetlo za pet solarnih elektrana kod Stoca
MOSTAR - Vlada FBiH je dala prethodne suglasnosti u postupku izdavanja energetskih dozvola gospodarskom društvu ECO-WAT d.o.o. Kiseljak za izgradnju pet fotonaponskih elektrana (A1, A2, A3, A4 i A5).
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
ZABRANE
EU uvodi zabranu brodova s ruskom naftom po višoj cijeni
BRUXELLES - EU će zabraniti održavanje i osiguranje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po cijeni višoj od limita, objavljeno je danas u Službenom glasniku EU.
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE