GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača

MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - MK grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali su 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača od konzorcija zajmodavaca predvođenog Erste grupom.

Bit će to prvi projekt obnovljivih izvora energije u Srbiji s ugovorom o komercijalnoj kupnji električne energije (PPA).

MK Grupa i ALFI Green Energy Fund preuzeli su izgradnju vjetroelektrane Krivača u junu prošle godine od Ivicoma. Izgradnja u općini Golubac u istočnoj Srbiji započela je krajem prošle godine, a očekuje se da će vjetroelektrana biti uključena krajem godine, objavile su tvrtke.

Erste Group priopćila je da je kao glavni povjerilac i agent inicirala i strukturirala transakciju te pozvala druge banke da se pridruže konzorciju zajmodavaca u financiranju projekta obnovljivih izvora energije.

Krivača je prvi projekt obnovljivih izvora energije u zemlji s ugovorom o komercijalnoj kupnji električne energije (PPA), koji je sklopljen sa švicarskim proizvođačem i trgovcem obnovljivim izvorima energije AXPO.

Axpo je rekao da je ugovor na deset godina.

Nordex grupa iz Njemačke isporučit će vjetroturbine, u svom prvom poslu u Srbiji.

Erste banka a.d. Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen bank a.d. Beograd, NLB d.d. i NLB Komercijalna banka a.d. Beograd, te OeEB – Razvojna banka Austrije sudjeluju u paketu, priopćeno je iz Erste Grupe.

Sa snagom od 105,6 MW i 22 vjetroagregata Krivača će proizvoditi 310 GWh zelene električne energije godišnje. To je ekvivalentno potrebama za električnom energijom 75.000 domaćinstava, smanjujući emisije ugljičnog dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

- Financiranje vjetroparka Krivača predstavlja veliku prekretnicu za energetski krajolik Srbije i nadamo se da će uslijediti još takvih značajnih koraka za proširenje uloge obnovljive energije u jugoistočnoj Europi, rekao je Wolfgang Hargassner, voditelj korporativnih financija u Erste grupi. .

Prema Domenicu Franceschinu, Axpovom voditelju razvoja za Zapadnu i Istočnu Europu, tvrtka sa zadovoljstvom može omogućiti još jedan važan sporazum koji unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promjena.

- Iako je ovo prvi PPA za obnovljive izvore energije u Srbiji, vidimo sve veći broj kompanija koje traže dugoročnu kupnju električne energije iz obnovljivih izvora energije kao dio svojih strategija održivosti, dodao je Franceschino.

Mihailo Janković, predsjednik Uprave MK Grupe, rekao je da tvrtka radi na razvoju projekata energije vjetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW. Investicije su vrijedne blizu milijardu eura, dodao je i istaknuo da se planiraju realizirati u roku od pet godina.

Oni će se provoditi kroz joint venture i samostalna ulaganja, naglasio je.

Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables, kazao je kako fond ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vjetroelektrana i solarnih elektrana širom jugoistočne Europe.

Tagovi: MK Grupa, ALFI Green Energy Fund, vjetroelektranA Krivača, nORDEX GRUPA
PROČITAJ I OVO
Zaposlenici Petrola pitaju Vladu: Sprema li se prodaja kompanije?
NEZADOVOLJSTVO
Zaposlenici Petrola pitaju Vladu: Sprema li se prodaja kompanije?
LJUBLJANA - Predstavnici zaposlenika Petrola poručuju da ograničene marže naftnih derivata ne pokrivaju ni troškove poslovanja, a država si priuštila sve veće namete i poreze. Ako se tako nastavi, prema njihovoj procjeni, bit će ugrožena radna mjesta.
Cijene nafte pale, u fokusu potražnja u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, u fokusu potražnja u SAD-u
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima na 82 dolara budući da se rast zaliha u SAD-u nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američke središnje banke sa snižavanjem troškova zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.
Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane
OIE
Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane
ZAGREB - Jadranski naftovod je putem povezanog društva JANAF OIE sklopio Ugovor o kupoprodaji 100% udjela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW.
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
POZIV
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
PARIZ - Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u zemlju, rekao je njezin predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
KIJEV - Ruske bespilotne letjelice pogodile su rano u srijedu energetska postrojenja te prekinule opskrbu električnom energijom u nekim dijelovima Sumske oblasti na sjeveru Ukrajine, rekli su dužnosnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE