GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača

MK Grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - MK grupa i slovenski ALFI Green Energy Fund osigurali su 155 miliona eura za projekt vjetroelektrane Krivača od konzorcija zajmodavaca predvođenog Erste grupom.

Bit će to prvi projekt obnovljivih izvora energije u Srbiji s ugovorom o komercijalnoj kupnji električne energije (PPA).

MK Grupa i ALFI Green Energy Fund preuzeli su izgradnju vjetroelektrane Krivača u junu prošle godine od Ivicoma. Izgradnja u općini Golubac u istočnoj Srbiji započela je krajem prošle godine, a očekuje se da će vjetroelektrana biti uključena krajem godine, objavile su tvrtke.

Erste Group priopćila je da je kao glavni povjerilac i agent inicirala i strukturirala transakciju te pozvala druge banke da se pridruže konzorciju zajmodavaca u financiranju projekta obnovljivih izvora energije.

Krivača je prvi projekt obnovljivih izvora energije u zemlji s ugovorom o komercijalnoj kupnji električne energije (PPA), koji je sklopljen sa švicarskim proizvođačem i trgovcem obnovljivim izvorima energije AXPO.

Axpo je rekao da je ugovor na deset godina.

Nordex grupa iz Njemačke isporučit će vjetroturbine, u svom prvom poslu u Srbiji.

Erste banka a.d. Novi Sad, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen bank a.d. Beograd, NLB d.d. i NLB Komercijalna banka a.d. Beograd, te OeEB – Razvojna banka Austrije sudjeluju u paketu, priopćeno je iz Erste Grupe.

Sa snagom od 105,6 MW i 22 vjetroagregata Krivača će proizvoditi 310 GWh zelene električne energije godišnje. To je ekvivalentno potrebama za električnom energijom 75.000 domaćinstava, smanjujući emisije ugljičnog dioksida za oko 115.000 tona godišnje.

- Financiranje vjetroparka Krivača predstavlja veliku prekretnicu za energetski krajolik Srbije i nadamo se da će uslijediti još takvih značajnih koraka za proširenje uloge obnovljive energije u jugoistočnoj Europi, rekao je Wolfgang Hargassner, voditelj korporativnih financija u Erste grupi. .

Prema Domenicu Franceschinu, Axpovom voditelju razvoja za Zapadnu i Istočnu Europu, tvrtka sa zadovoljstvom može omogućiti još jedan važan sporazum koji unapređuje energetsku tranziciju i podržava borbu protiv klimatskih promjena.

- Iako je ovo prvi PPA za obnovljive izvore energije u Srbiji, vidimo sve veći broj kompanija koje traže dugoročnu kupnju električne energije iz obnovljivih izvora energije kao dio svojih strategija održivosti, dodao je Franceschino.

Mihailo Janković, predsjednik Uprave MK Grupe, rekao je da tvrtka radi na razvoju projekata energije vjetra ukupnog kapaciteta preko 320 MW, kao i solarne energije kapaciteta 660 MW. Investicije su vrijedne blizu milijardu eura, dodao je i istaknuo da se planiraju realizirati u roku od pet godina.

Oni će se provoditi kroz joint venture i samostalna ulaganja, naglasio je.

Suvad Bajrić, direktor ALFI Renewables, kazao je kako fond ima ambiciozne planove za razvoj i izgradnju novih vjetroelektrana i solarnih elektrana širom jugoistočne Europe.

Tagovi: MK Grupa, ALFI Green Energy Fund, vjetroelektranA Krivača, nORDEX GRUPA
PROČITAJ I OVO
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
STRUJA
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
BEOGRAD - Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju struje u februaru u odnosu na isti mesec prethodne godine, čime su ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne enegije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Manji strah od bankarske krize podigao cijene nafte
LONDON - Cijene nafte napokon su porasle na svjetskim tržištima u utorak, a to se može pripisati smanjenim strahovima od bankarske krize.
OMV Petrom povećao dividendu
DIVIDENDA
OMV Petrom povećao dividendu
BUKUREŠT - Izvršni odbor OMV Petrom predložio je raspodjelu dividende za financijsku 2022. godinu, onu koja je već najavljena 2. veljače 2023., u bruto iznosu od 0,0375 RON po dionici.
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
PLIN
EU i opskrba plinom: Donesena važna odluka
BRUXELLES - Europska komisija predložila je danas produljenje mjera za smanjenje potražnje za plinom za još godinu dana, s ciljem da se Europi omogući da prebrodi sljedeću zimu.
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
INVESTICIJE
Vujnovac: Planiramo graditi mini LNG terminal
ZAGREB - "Sa strateškim partnerom razmatramo nekoliko lokacija, međutim za početak čekamo informaciju hoće li LNG Hrvatska izgraditi small-scale terminal u Gaženici u Zadru."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE