GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ministarstvo: Grčić naneo štetu od 500 miliona evra, ugrozio budžet

Ministarstvo: Grčić naneo štetu od 500 miliona evra, ugrozio budžet
TEŠKE OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2022 / 19:10
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je 20. decembra Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv tadašnjeg v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića zato što je vršeći svoju funkciju ugrozio energetsku i državnu bezbednosti i naneo štetu veću od 500 miliona evra, zbog čega je doveden u opasnost budžet Srbije.

Prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je u periodu od 19. oktobra do 12. decembra 2021, faktički vršeći ovu funkciju počev od 15. marta 2017. i nadalje, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, kao i kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupao u vršenju službe, navode iz ministarstva za Tanjug, povodom detalja iz prijave koje su objavili pojedini mediji.

Takođe, ministarstvo napominje da je Grčić tako postupao iako je bio dužan i mogao biti svestan da može nastupiti teža imovniska šteta i na taj način ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost i naneo štetu veću od 500 miliona evra, a čime je za ovoj iznos štete doveden u opasnost i budžet Srbije.

U prijavi je navedeno da se lažnim prikazivanjem predsedniku Srbije, Vladi Srbije, potpredsednici vlade i Ministarstvu rudarstva i energetike, izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, tvrdeći da su svi proizvodni kapaciteti, osim jedino kapaciteta u remontu – TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu.

Takođe, da su obezbeđene potrebne količine uglja zadovoljavajućeg kvaliteta, te da će proizvodnja električne energije biti dovoljna za potrebe građana i privrede na teritoriji Srbije,i da je Srbija energetski bezbedna i da je u informacijama EPS-a navedeno da su „na svim ugljenim linijama površinskih kopova RB Kolubara završeni planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja.

Takođe, prilikom posete predsednika Srbije TENT-u B, 11. novembra 2021. godine, v.d. direktor EPS-a je obavestio prisutne da je na deponiji TE bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da sistem spreman dočekuje predstojeću zimu i da će rad istog biti pouzdan, kao i da neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

To se kasnije pokazalo kao neistinito, jer je suprotno izveštavanom, kriza u kojoj je u nedelju 12.12.2021. došlo do ispada svih blokova TENT (osim bloka B2) i TE Kolubara (osim bloka A3), pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost ugla sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem, kao i rad neizbalansirane turbine na tek remontovanom bloku TENT B1.

Kako je navelo ministarstvo, netačnim izveštavanjem su predsednik Aleksandar Vučić, vlada, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, Ministarstvo rudarstva i energetike, dovedeni u zabludu i na taj način direktno ugrožena energetska bezbednost, što je imalo za posledicu iznuđenu kupovinu – uvoz električne snergije i energenata po izuzetno visokim cenama (pre svega mazuta) radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije.

Ministarstvo podseća da je 17. januara 2022. podneta i krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Srđana Alimpijevića, direktora organizacione celine „Površinski kopovi Baroševac“ u Ogranku RB Kolubara JP EPS, kao i još tri lica iz Ogranka RB Kolubara.

Tagovi: Milorad Grčić, Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike
PROČITAJ I OVO
Od utorka jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka jeftinije gorivo
ZAGREB - Od utorka na hrvatskim crpkama pojeftinjuje gorivo.
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
PREGOVORI
Srbija pregovara o gasu iz Azerbejdžana
BEOGRAD - Srbija pregovara sa partnerima iz Azerbejdžana o količini i cenama gasa koji će dobijati preko gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, potvrdili su za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike.
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska postaje energetska strateška točka za ovaj dio Europe
ZAGREB - "Neki energetičari to tvrde već desetljećima, ali osjećali smo ranije određenu šutnju ili pritisak iz nekih krugova. Nisam tada znao s kojih, ali očito s istočne strane jer je uvoz energije sa zapada bio konkurencija uvozu s istoka".
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
ŠVERC
Italija zbog šverca goriva iz Slovenije i Hrvatske na više od 90 milijuna eura
RIM - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Bologni i talijanska financijska policija zamrznuli su imovinu pet osoba i dvije tvrtke u vrijednosti od 149 milijuna eura zbog ilegalne trgovine gorivom.
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
DOGAĐAJI
Butković: Kvarner pozicioniran kao energetsko čvorište
OPATIJA - U opatijskom hotelu Milenij održana je konferencija “Kvarner kao energetsko čvorište”, u organizaciji Novog lista, na kojoj je bilo riječi o brojnim do sad ostvarenim i planiranim projektima u energetici i infrastrukturi koji Rijeku i Kvarner sve snažnije pozicioniraju kao energetsko čvorište važno na razini ne samo Hrvatske, već i susjednih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE