GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miljavac se nada skorom rješenju koji bi distributerima goriva omogućio opstanak

Miljavac se nada skorom rješenju koji bi distributerima goriva omogućio opstanak
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2022 / 16:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac izjavio je u petak da se nada da će se uskoro uspjeti pronaći neki modus koji bi distributerima omogućio opstanak na tržištu, istaknuvši da je zbog ograničenih cijena goriva trenutno stanje neodrživo.

Miljavac je to izjavio za Hinu nakon što su danas predstavnici udruge u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održali sastanak s resornim ministrom Davorom Filipovićem.

Taj sastanak Miljavac je ocijenio pozitivnim, u smislu da je načelno pronađen "nekakav dogovor za rješavanje problema".

Nada se da će se u neko skorije vrijeme, kroz 7-8 dana, uspjeti pronaći modus i zajednički stav te da će ministarstvo omogućiti svim distributerima, pa tako i malima, da mogu opstati na tržištu.

Poručio je da je distributerima naftnih goriva "voda došla do grla" i da se dalje ovako više ne može, da su toga svjesni i u ministarstvu, a kako nikome nije u interesu zatvaranje benzinskih crpki, s obzirom da to može ugroziti opskrbu.

"To je nevjerojatno financijsko opterećenje za sve, pa čak i za velike distributere, i svi su dali do znanja da je stanje neodrživo i da dalje ne mogu raditi", izjavio je Miljavac, referirajući se i na posljednju Vladinu uredbu, koja je na snazi od utorka.

Naime, Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je cijene osnovnih motornih goriva ostavila na razini kao i protekla dva tjedna, pa će tako još idućih sedam dana cijena litre osnovnog benzina iznositi 10,72 kune, a osnovnog dizela 12,3 kune, plavog dizela 8,49 kuna, dok će kilogram UNP smjese propan-butan u bocama stajati 13,49 kuna, a za spremnike 10,01 kunu.


Miljavac je istaknuo da mali distributeri trenutno posluju s gubicima od 1-1,4 kune po litri prodanog goriva, dakle toliko ga više plaćaju od najviše cijene po kojoj ga smiju prodati, sukladno Vladinoj uredbi.

Najavio je da od idućeg utorka više neće biti na snazi ograničenje cijena goriva u smislu fiksiranih cijena, već će se cijena opet formirati po formuli sukladno cijenama na mediteranskom tržištu.

Tagovi: Armando Miljavac, Udruga malih trgovaca naftom, cijene goriva
PROČITAJ I OVO
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
DIZEL
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
MOSKVA - EU je već obustavio uvoz ruske nafte. Ali obustava uvoza i naftnih derivata kao što je dizel će i Europi zadati više problema. Svakome je jasno da zapravo i iz Turske ili Indije kupujemo ruski dizel.
Nafta iznad 80 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 80 dolara
LONDON - Nafta je na početku novog tjedna stabilizirana iznad razine od 80 dolara, a najviše brine moguće ograničenje potrošnje goriva.
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
OIE
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
ZAGREB - Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore upozorava da je od dvije tisuće megavata (MW) kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje Hrvatska treba ispuniti prema programu OIE do 2023., ostvareno tek 107,5 MW, a razlogom drži zakašnjelu i nepotpunu regulativu.
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
PLANOVI
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
LJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija Mol uskoro bi trebala početi prodavati neke od ukupno 53 benzinskih postaja koje kontrolira u Sloveniji, neslužbeno doznaje ljubljanski Dnevnik.
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ZAGREB - Europska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije kao što su dizel i benzin stupila je danas na snagu, prenose europski mediji. Energetski stručnjak Igor Dekanić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako Hrvatska nema lošu poziciju te kako ne bi smjelo biti problema u opskrbi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE