GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miljavac se nada skorom rješenju koji bi distributerima goriva omogućio opstanak

Miljavac se nada skorom rješenju koji bi distributerima goriva omogućio opstanak
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2022 / 16:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac izjavio je u petak da se nada da će se uskoro uspjeti pronaći neki modus koji bi distributerima omogućio opstanak na tržištu, istaknuvši da je zbog ograničenih cijena goriva trenutno stanje neodrživo.

Miljavac je to izjavio za Hinu nakon što su danas predstavnici udruge u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održali sastanak s resornim ministrom Davorom Filipovićem.

Taj sastanak Miljavac je ocijenio pozitivnim, u smislu da je načelno pronađen "nekakav dogovor za rješavanje problema".

Nada se da će se u neko skorije vrijeme, kroz 7-8 dana, uspjeti pronaći modus i zajednički stav te da će ministarstvo omogućiti svim distributerima, pa tako i malima, da mogu opstati na tržištu.

Poručio je da je distributerima naftnih goriva "voda došla do grla" i da se dalje ovako više ne može, da su toga svjesni i u ministarstvu, a kako nikome nije u interesu zatvaranje benzinskih crpki, s obzirom da to može ugroziti opskrbu.

"To je nevjerojatno financijsko opterećenje za sve, pa čak i za velike distributere, i svi su dali do znanja da je stanje neodrživo i da dalje ne mogu raditi", izjavio je Miljavac, referirajući se i na posljednju Vladinu uredbu, koja je na snazi od utorka.

Naime, Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je cijene osnovnih motornih goriva ostavila na razini kao i protekla dva tjedna, pa će tako još idućih sedam dana cijena litre osnovnog benzina iznositi 10,72 kune, a osnovnog dizela 12,3 kune, plavog dizela 8,49 kuna, dok će kilogram UNP smjese propan-butan u bocama stajati 13,49 kuna, a za spremnike 10,01 kunu.


Miljavac je istaknuo da mali distributeri trenutno posluju s gubicima od 1-1,4 kune po litri prodanog goriva, dakle toliko ga više plaćaju od najviše cijene po kojoj ga smiju prodati, sukladno Vladinoj uredbi.

Najavio je da od idućeg utorka više neće biti na snazi ograničenje cijena goriva u smislu fiksiranih cijena, već će se cijena opet formirati po formuli sukladno cijenama na mediteranskom tržištu.

Tagovi: Armando Miljavac, Udruga malih trgovaca naftom, cijene goriva
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE