GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milijuni Nijemaca strahuju zbog poskupljenja plina

Milijuni Nijemaca strahuju zbog poskupljenja plina
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 19:34
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - U Njemačkoj je poskupio plin – radi se o doplati na redovnu cijenu zbog dodatnog troška nastalog radi spašavanja velikih uvoznika plina, koji su prisiljeni kupovati plin po mnogo višim cijenama nego donedavno.

Već tjednima se u Njemačkoj nagađa o tome kolika će biti doplata za plin. Sada je objavljeno da će ona iznositi 2,419 centi po kilovat-satu. Ova doplata će se plaćati godinu i pol dana - od 1. listopada 2022. do kraja oožujka 2024. godine. Cijena koja je sada ustanovljena važi samo tri mjeseca - i bit će prilagođavana događajima na tržištu.

Ovo će dodatno pogoditi milijune ljudi u Nemačkoj - gde se polovina svih kuća i stanova grije na plin.

Obrazlažući ovo najnovije poskupljenje ministar privrede Robert Habeck je rekao: "Alternativa bi bila kolaps njemačkog energetskog tržišta, a s njim i velikog dijela europskog energetskog tržišta."

Problem stvara i porez na dodatu vrijednost od 19 posto koji bi također trebao biti dodan na tu cijenu. To konkretno znači da će prosječno domaćinstvo (3 ili 4 člana) koje troši 20.000 kilovat-sati godišnje, od 1. listopada imati račun veći za 484 eura ili 576 eura godišnje - ukoliko se na to bude plaćao PDV. A osoba koja živi sama imat će povećanje od 120 ili 144 eura godišnje - bez ili sa PDV-om.

Vladajuća koalicija je priopćila da će nastojati spriječiti plaćenje PDV-a. Osim toga, ministar privrede Robert Habeck rekao je da bi zbog poskupljenja plina vlada trebala donijeti mjere rasterećenja domaćinstava u drugim sferama. Trebalo bi produžiti i programe pomoći privredi.

Ova doplata dodatno pogađa potrošače - pored većih računa za plin koje su već najavili neki opskrbljivači plinom i strujom.

Ovih dana su građani Njemačke od koncerna koji ih opskrbljuju plinom dobili pisma u kojem se obavještavaju o poskupljenu - novom poskupljenju, koje dolazi mimo regularnog i očekivanog i na računima će se vidjeti od proljeća.

Pismo energetskog koncerna „Rhein Energy" je puno fraza kao što su: „Svakog dana u medijima možete pratite da se na tržištu energije odvijaju veliki potresi. Mnogi utjecaji koje je nemoguće ukalkulirati opterećuju nacionalno tržište zemnog plina i time – sve nas".

Slijedi floskula o tome kako se „cijene energije sastoje od brojnih sastavnih dijelova koji su se promijenili"... „I tako će cijena za Vas od 1. listopada 2022 iznositi" (slijedi suma zbog koje se mnogim građanima sledila krv u žilama).

U objašnjenjima ovog koncerna se konkretno ne spominju ni Vladimir Putin ni rat u Ukrajini; „Rhein Energy" umjesto pravog objašnjenja upućuje svoje korisnike na „medije", a tamo piše:

„Poskupljenje plina je posljedica rata u Ukrajini" (javni servis ARD) uz dodatak da su „uvoznici plina proteklih mjeseci dobili mnogo manje plina iz Rusije nego što je to predviđeno ugovorom. Količinu koja nedostaje oni sada moraju nadoknađivati iz drugih izvora, po mnogo višoj cijeni".

Tagovi: Njemačka, poskupljenje plina, plin, ruski plin, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
Talijanski ENI pregovara s Gazpromom i austrijskim GCA-om o isporukama plina
PREGOVORI
Talijanski ENI pregovara s Gazpromom i austrijskim GCA-om o isporukama plina
RIM - Energetska grupa Eni pregovara s ruskim Gazpromom i austrijskom Gas Connect Austria (GCA) o istraživanju mogućnosti deblokade ruskog plina koji u Italiju stiže preko Austrije, rekao je glasnogovornik talijanske tvrtke.
Cijene nafte poskočile prema 89 dolara, OPEC+ razmatra najveći rez od 2020.
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte poskočile prema 89 dolara, OPEC+ razmatra najveći rez od 2020.
LONDON - Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 89 dolara nakon što su vodeći proizvođači naznačili da bi mogli smanjiti opskrbu najviše od prve godine pandemije.
HEP Grupa u prvom polugodištu s gubitkom od 1,1 mlrd. kuna
GUBITAK
HEP Grupa u prvom polugodištu s gubitkom od 1,1 mlrd. kuna
ZAGREB - HEP Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidirani neto gubitak od 1,1 milijarde kuna, dok je u isto vrijeme lani imala dobit od gotovo 1,3 milijarde kuna, pokazuje polugodišnje konsolidirano financijsko izvješće koje je Hrvatska elektroprivreda objavila na svojim mrežnim stranicama.
Cijene plina pale nakon što je pojačana norveška opskrba
PLIN
Cijene plina pale nakon što je pojačana norveška opskrba
LONDON - Nizozemske i britanske veleprodajne cijene plina u ponedjeljak su pale budući da je oporavak norveških zaliha pomogao ublažiti brigu vezanu za rusku opskrbu nakon Gazpromove odluke da zaustavi isporuke plina Italiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE