GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milijuni Nijemaca strahuju zbog poskupljenja plina

Milijuni Nijemaca strahuju zbog poskupljenja plina
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 19:34
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - U Njemačkoj je poskupio plin – radi se o doplati na redovnu cijenu zbog dodatnog troška nastalog radi spašavanja velikih uvoznika plina, koji su prisiljeni kupovati plin po mnogo višim cijenama nego donedavno.

Već tjednima se u Njemačkoj nagađa o tome kolika će biti doplata za plin. Sada je objavljeno da će ona iznositi 2,419 centi po kilovat-satu. Ova doplata će se plaćati godinu i pol dana - od 1. listopada 2022. do kraja oožujka 2024. godine. Cijena koja je sada ustanovljena važi samo tri mjeseca - i bit će prilagođavana događajima na tržištu.

Ovo će dodatno pogoditi milijune ljudi u Nemačkoj - gde se polovina svih kuća i stanova grije na plin.

Obrazlažući ovo najnovije poskupljenje ministar privrede Robert Habeck je rekao: "Alternativa bi bila kolaps njemačkog energetskog tržišta, a s njim i velikog dijela europskog energetskog tržišta."

Problem stvara i porez na dodatu vrijednost od 19 posto koji bi također trebao biti dodan na tu cijenu. To konkretno znači da će prosječno domaćinstvo (3 ili 4 člana) koje troši 20.000 kilovat-sati godišnje, od 1. listopada imati račun veći za 484 eura ili 576 eura godišnje - ukoliko se na to bude plaćao PDV. A osoba koja živi sama imat će povećanje od 120 ili 144 eura godišnje - bez ili sa PDV-om.

Vladajuća koalicija je priopćila da će nastojati spriječiti plaćenje PDV-a. Osim toga, ministar privrede Robert Habeck rekao je da bi zbog poskupljenja plina vlada trebala donijeti mjere rasterećenja domaćinstava u drugim sferama. Trebalo bi produžiti i programe pomoći privredi.

Ova doplata dodatno pogađa potrošače - pored većih računa za plin koje su već najavili neki opskrbljivači plinom i strujom.

Ovih dana su građani Njemačke od koncerna koji ih opskrbljuju plinom dobili pisma u kojem se obavještavaju o poskupljenu - novom poskupljenju, koje dolazi mimo regularnog i očekivanog i na računima će se vidjeti od proljeća.

Pismo energetskog koncerna „Rhein Energy" je puno fraza kao što su: „Svakog dana u medijima možete pratite da se na tržištu energije odvijaju veliki potresi. Mnogi utjecaji koje je nemoguće ukalkulirati opterećuju nacionalno tržište zemnog plina i time – sve nas".

Slijedi floskula o tome kako se „cijene energije sastoje od brojnih sastavnih dijelova koji su se promijenili"... „I tako će cijena za Vas od 1. listopada 2022 iznositi" (slijedi suma zbog koje se mnogim građanima sledila krv u žilama).

U objašnjenjima ovog koncerna se konkretno ne spominju ni Vladimir Putin ni rat u Ukrajini; „Rhein Energy" umjesto pravog objašnjenja upućuje svoje korisnike na „medije", a tamo piše:

„Poskupljenje plina je posljedica rata u Ukrajini" (javni servis ARD) uz dodatak da su „uvoznici plina proteklih mjeseci dobili mnogo manje plina iz Rusije nego što je to predviđeno ugovorom. Količinu koja nedostaje oni sada moraju nadoknađivati iz drugih izvora, po mnogo višoj cijeni".

Tagovi: Njemačka, poskupljenje plina, plin, ruski plin, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE