GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milijuni Nijemaca strahuju zbog poskupljenja plina

Milijuni Nijemaca strahuju zbog poskupljenja plina
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 19:34
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - U Njemačkoj je poskupio plin – radi se o doplati na redovnu cijenu zbog dodatnog troška nastalog radi spašavanja velikih uvoznika plina, koji su prisiljeni kupovati plin po mnogo višim cijenama nego donedavno.

Već tjednima se u Njemačkoj nagađa o tome kolika će biti doplata za plin. Sada je objavljeno da će ona iznositi 2,419 centi po kilovat-satu. Ova doplata će se plaćati godinu i pol dana - od 1. listopada 2022. do kraja oožujka 2024. godine. Cijena koja je sada ustanovljena važi samo tri mjeseca - i bit će prilagođavana događajima na tržištu.

Ovo će dodatno pogoditi milijune ljudi u Nemačkoj - gde se polovina svih kuća i stanova grije na plin.

Obrazlažući ovo najnovije poskupljenje ministar privrede Robert Habeck je rekao: "Alternativa bi bila kolaps njemačkog energetskog tržišta, a s njim i velikog dijela europskog energetskog tržišta."

Problem stvara i porez na dodatu vrijednost od 19 posto koji bi također trebao biti dodan na tu cijenu. To konkretno znači da će prosječno domaćinstvo (3 ili 4 člana) koje troši 20.000 kilovat-sati godišnje, od 1. listopada imati račun veći za 484 eura ili 576 eura godišnje - ukoliko se na to bude plaćao PDV. A osoba koja živi sama imat će povećanje od 120 ili 144 eura godišnje - bez ili sa PDV-om.

Vladajuća koalicija je priopćila da će nastojati spriječiti plaćenje PDV-a. Osim toga, ministar privrede Robert Habeck rekao je da bi zbog poskupljenja plina vlada trebala donijeti mjere rasterećenja domaćinstava u drugim sferama. Trebalo bi produžiti i programe pomoći privredi.

Ova doplata dodatno pogađa potrošače - pored većih računa za plin koje su već najavili neki opskrbljivači plinom i strujom.

Ovih dana su građani Njemačke od koncerna koji ih opskrbljuju plinom dobili pisma u kojem se obavještavaju o poskupljenu - novom poskupljenju, koje dolazi mimo regularnog i očekivanog i na računima će se vidjeti od proljeća.

Pismo energetskog koncerna „Rhein Energy" je puno fraza kao što su: „Svakog dana u medijima možete pratite da se na tržištu energije odvijaju veliki potresi. Mnogi utjecaji koje je nemoguće ukalkulirati opterećuju nacionalno tržište zemnog plina i time – sve nas".

Slijedi floskula o tome kako se „cijene energije sastoje od brojnih sastavnih dijelova koji su se promijenili"... „I tako će cijena za Vas od 1. listopada 2022 iznositi" (slijedi suma zbog koje se mnogim građanima sledila krv u žilama).

U objašnjenjima ovog koncerna se konkretno ne spominju ni Vladimir Putin ni rat u Ukrajini; „Rhein Energy" umjesto pravog objašnjenja upućuje svoje korisnike na „medije", a tamo piše:

„Poskupljenje plina je posljedica rata u Ukrajini" (javni servis ARD) uz dodatak da su „uvoznici plina proteklih mjeseci dobili mnogo manje plina iz Rusije nego što je to predviđeno ugovorom. Količinu koja nedostaje oni sada moraju nadoknađivati iz drugih izvora, po mnogo višoj cijeni".

Tagovi: Njemačka, poskupljenje plina, plin, ruski plin, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Njemački model aukcije plina počinje osiguravati opskrbu za zimu
MODELI
Njemački model aukcije plina počinje osiguravati opskrbu za zimu
BERLIN - Njemačka vlada želi potaknuti industriju na štednju plina i staviti ga na raspolaganje za grijanje takozvanim modelom aukcije plina, uz naknadu.
Rusija prestala isporučivati plin Italiji
PLIN
Rusija prestala isporučivati plin Italiji
RIM - Rusija je prestala isporučivati plin Italiji, priopćila je talijanska energetska tvrtka Eni u subotu.
EU odobrio Srbiji uvoz nafte preko terminala Janafa
NAFTA
EU odobrio Srbiji uvoz nafte preko terminala Janafa
ZAGREB - EU dopušta Beogradu da putem Janafa uvozi sirovu rusku naftu, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je riječ o ustupku Komisije kako bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana.
Gazprom objavio koliko je plina iscurilo iz Sjevernog toka
PLIN
Gazprom objavio koliko je plina iscurilo iz Sjevernog toka
MOSKVA - Glasnogovornik plinskog diva Gazproma, koji je pod nadzorom Kremlja, izjavio je u petak kako je nakon eksplozije koja pogodile dva cjevovoda ispod Sjevernog mora iscurilo 800 milijuna prostornih metara prirodnoga plina, izvijestila je novinska agencija Tass.
Italija neočekivana dobitnica energetske krize
IZNENAĐENJE
Italija neočekivana dobitnica energetske krize
ZAGREB - U tjednima nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Claudio Descalzi, izvršni direktor talijanske energetske kompanije Eni, krenuo je na turneju po Africi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE