GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Svaka kuća i stan moći će da proizvode struju solarnim panelima

Mihajlović: Svaka kuća i stan moći će da proizvode struju solarnim panelima
SOLARNA ENERGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2021 / 08:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će građani već od leta moći da postanu proizvođači električne energije ako se odluče da instaliraju solarne panele bez obzira da li žive u kući ili stanu, na osnovu čega će im se umanjivati računi za struju.

Vek solarnih panela je 25 godina, a investicija u njih može da se isplati za sedam do 10 godina, objašnjava Mihajlovićeva u izjavi za Tanjug i dodaje da svake godine pada cena solarnih panela.

„Putem solarnih panela moći ćemo da proizvedemo gotovo 10 odsto energije koju sada dobijamo iz termoelektrana“, istakla je ministarka.

To će biti omogućeno usvajanjem potpuno novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i izmena Zakona o energetskoj efikasnosti, čije bi predloge vlada trebalo da usvoji već ove sedmice.

„Očekujem da ove nedelje vlada usvoji predloge četiri bazična zakona u energetici. Naš interes je da imamo mnogo veći procenat proizvedene i potrošene struje iz obnovljivih izvora. Obnovljivi izvori energije nisu samo male hidroelektrane o kojima se toliko pričalo i koje su zaista u nekim delovima Srbije napravile određene probleme“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona napominje da su obnovljivi izvori energije i solarni paneli, vetrogeneratori, biomasa i drugi.

Pojašnjava da je zakonom predviđena jedna novina, a to je kvalifikacija „prozjumera“ (eng. prosumer od reči producer – proizvođač i consumer – potrošač), što znači da potrošač može da bude i proizvođač.

Svako u svom domu može da bude i proizvođač električne energije, svako domaćinstvo bez obzira da li je u pitanju kuća ili zgrada bez obzira sa koliko je stanova, navela je Mihajlovićeva.

Ministarka objašnjava da ako neko želi da instalira panele, prvo mora projektantska kuća da uradi projekat, zatim treba dobiti lokacijske uslove i rešenje o tome da li mogu da se izvode radovi na krovu ili na zidovima zgrade ili kuće.

„Morate dobiti uslove od Distribucije, šta stavljate i šta radite. To je prva stvar, zatim distributivni sistem određuje tačno mesto gde se meri ta električna energija. Nakon toga se instaliraju paneli i priključuju na instalaciju koju već imate u vašem domaćinstvu“, navodi ministarka.

Napominje da snaga i broj panela koji će biti instalirani mogu da budu jednaki ili manji u odnosu na obračunsku snagu koju je EPS već dao domaćinstvu.

„Kada ste već sve to uradili, Distribucija vam daje rešenje o priključku vašeg objekta na solarne panele. Mi već od leta možemo da počnemo time da se bavimo i to da radimo“, kaže Mihajlovićeva.

Kako je rekla, svakog meseca će tim domaćinstvima biti umanjeni računi za onaj iznos struje koja se dobija iz solarnih panela.

Ako je u pitanju mesec kada je neko na odmoru ili iz drugih razloga nije trošio struju, proizvedena električna energija iz solarnih panela prebacuje se u distributivnu mrežu i taj broj neutrošenih kilovat časova može domaćinstvo da prebaci za neki drugi mesec.

Tako ste praktično u pretplati, rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da postoje različiti potrošači u Srbiji, da je prosečna potrošnja domaćinstva oko 400 kilovat časova mesečno, ali da 54 odsto njih troši mnogo više.

Dodaje da će solarni paneli mnogo značiti za sistem bez obzira da li ih koriste domaćinstva koja troše više ili manje struje, ili industrijski objekti.

Tagovi: Zorana mihajlović, solarna energija, solarni paneli, električna energija, Elektroprivreda Srbije
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE