GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Što pre doneti pravilnik o biološkom minimumu za MHE

Mihajlović: Što pre doneti pravilnik o biološkom minimumu za MHE
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je država morala da zabrani izgradnju malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, jer nije postojao pravilnik o biološkom minimumu, pa je bilo problema u realizaciji tih projekata.

„Nismo bili srećni niti zadovoljni što smo u Zakonu o obnovljivim izvorima energije zabranili izgradnju MHE u zaštićenim područjima. To smo morali da uradimo zbog svega što se dešavalo prethodnih godina po tom pitanu.

Da smo sprovodili kao država zakone kako je sve i predviđeno i da su ministarstva uradila sve što je bilo potrebno (ne bismo to morali da uradimo“, rekla je Mihajlović na Kopaonik biznis forumu.

Na panelu „Zeleni i održiv oporavak: Energetska politika u Srbiji“ rečeno je da mnoge zemlje u Evropi grade MHE, a Mihajlović kaže da u Srbiji nije bio donet glavni podzakonski dokument, pomenuti pravilnik o biološkom minimumu, zbog čega je nastao „apsolutni haos u mnogim projektima izgradnje MHE“.

Mihajlović je rekla da su se ljudi pobunili i u većini slučajeva bili u pravu.

Zato smo bili prinuđeni da ih zabranimo zbog nepoverenja meštana, rekla je ona i dodala da je bilo dosta grešaka od strane Zavoda za zaštitu prirode, Ministarstva zaštite životne sredine, investitora, kao i kod promena uslova…

To ne znači da u nekom narednom periodu neće biti promena po tom pitanju, kazala je Mihajlovićka i dodala da ona lično nije protiv izgradnje MHE, ali da je njihova zabrana sada bila nužna.

„One koje su već izgrađene moraju da dokažu da rade u skladu sa svim principima za zaštitu životne sredine“, naglasila je ona i ponovila da Ministarstvo zaštite životne sredine treba što pre da izradi pomenuti pravilnik.

Tagovi: Zorana Mihajlović, male hidroelektrane
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE