GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Messer Tehnogas: Pad profita zbog više cene struje, otpisa potraživanja

Messer Tehnogas: Pad profita zbog više cene struje, otpisa potraživanja
TEŠKA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2023 / 09:13
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Beogradski proizvođač i trgovac tehničkim gasovima, Messer Tehnogas (TGAS), objavio je godišnje rezultate poslovanja koji su pokazali identičan trend kao u prvih šest meseci – zabeležen je rast prihoda uz pad profitabilnosti.

Tehnogas je u prošloj godini zabeležio konsolidovani prihod od nepunih 17 milijardi dinara, što je povećanje od 11,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Posmatrajući samo matičnu kompaniju, prihodi su faktički stagnirali pre svega usled blagog pada poslovanja sa ključnim kupcima, RTB Borom i Železarom. Ova dva klijenta kompaniji su donela prihod od 2,9 milijardi dinara u odnosu na realizaciju od tri milijarde u 2021. godini, pre svega usled rekonstrukcije topionice u Boru, piše Momentum.

Profitabilnost kompanije značajno je narušena usled viših troškova električne energije. Poslovna dobit oslabila je 11,6 procenata na 3,3 milijarde dinara, a troškovi energije skočili su skoro za milijardu dinara na 3,9 milijardi dinara i činili su 28 odsto ukupnih poslovnih rashoda.

Neto dobit pala je za 28,6 odsto na 2,3 milijarde dinara, usled troškova otpisa nenaplaćenih potraživanja od preko pola milijarde dinara.

Kompanija je ostala izuzetno likvidna i na kraju 2022. godine sa veoma skromnim nivoom duga. Međutim, pozicija gotovine pala je sa 3,7 na 3,5 milijardi dinara na kraju godine, dok su značajno smanjeni depoziti kompanije u bankama u visini od oko 1,6 milijardi dinara.

Kada su u pitanju novi projekti, kompanija je navela da je 1. marta puštena u rad modernizovana topionička prerada u kompaniji Zijin Copper u Boru, te da bi od aprila trebalo da sa izvesnim kašnjenjem startuje i novoizgrađeno postrojenje kompanije za razlaganje vazduha.

Akcije Tehnogasa spustile su se na jučerašnjem trgovanju na Beogradskoj berzi na 13.800 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 14,3 milijarde dinara (oko 122 miliona evra).

Tagovi: Messer Tehnogas, RTB Bor, Železara Smederevo, Beogradska berza
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE