GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom

Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2023 / 20:04
Autor: SEEbiz
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.

Meloni se u Tripolisu susrela s predsjednikom međunarodno priznate libijske vlade Abdulhamidom Al Deibahom s kojim su, osim o energetskoj suradnji, razgovarali i o migracijama preko Sredozemnog mora.

Nakon susreta Meloni i Al Deibaha uslijedilo je sklapanje sporazuma o energetskoj suradnji Libijske nacionalne naftne kompanije (NOC) i talijanskog energetskog diva ENI, koji će uložiti osam milijardi dolara iu razvoj eksploatacije prirodnog plina. kao u solarnoj energiji i hvatanju ugljika.

Šef NOC-a Farhat Bengdara rekao je da 25-godišnji ugovor obvezuje Libiju na isporuku 22 milijuna kubičnih metara plina dnevno, što je, kako je rekao, najvažniji ugovor u posljednjem tromjesečju za energetski sektor te sjevernoafričke zemlje.

Italija ulaže intenzivne napore da ruski plin zamijeni isporukama uglavnom iz Sjeverne Afrike. S tim ciljem Meloni je početkom tjedna tijekom posjeta Alžiru sklopila strateško energetsko partnerstvo dviju zemalja, kojim je predviđeno povećanje izvoza alžirskog plina u Italiju i dalje u Europu.

Kako je tada rekao prvi čovjek ENI-ja Claudio Descalzi, koji je također pratio Meloni u posjetu Libiji, Italija bi se u roku od dvije godine trebala potpuno osloboditi ovisnosti o ruskom plinu.

Vjerojatno će ruski plin u ovom trenutku biti mnogo lakše zamijeniti alžirskim nego plinom iz nestabilne Libije, koja je još uvijek u zahvatu unutarnjih sukoba i razmirica različitih frakcija.

Tako je odmah nakon potpisivanja sporazuma u Tripoliju libijski ministar nafte Mohamed Oun izazvao nedoumicu kada je odbacio svaki ugovor koji bi NOC potpisao s Italijom, jer je, prema njegovim riječima, to ministarstvo nadležno za takve poslove.

Bengdara je na čelo NOC-a prošle godine imenovao premijer Al Deibah, čija je vlada postavljena 2021. uz pomoć posredovanja Ujedinjenih naroda.

Parlament u istočnom dijelu Libije, koji je pod kontrolom generala Khalife Haftara i njemu pridruženih frakcija, prošle je godine odbio podržati vladu u Tripoliju, a također i u Bengdari, istodobno prozivajući sve sporazume koje bi ova vlada sklopila s inozemstvo invalid.

NOC želi da sporazum s ENI-jem bude jasan signal stranim ulagačima da je Libija sigurno okruženje za poslovanje naftnih i plinskih tvrtki.

Drugo važno pitanje uz opskrbu energijom bile su migracije i dolazak izbjeglica iz Libije u Italiju. Rim se obvezao opskrbiti Libiju novim brodovima za potragu i spašavanje.

Od svrgavanja dugogodišnjeg autokrata Moamera Gadafija uz podršku NATO-a 2011., Libija nije mogla pobjeći od kaosa i nestabilnosti, koje su iskorištavali krijumčari ljudi, što je zemlju čini glavnim polazištem za mnoge izbjeglice iz Afrike i s Bliskog istoka, koji su kreće na opasno putovanje Sredozemnim morem prema Europi.

Prilikom sastavljanja desne vlade Meloni je obećala da će kontrola migracija biti jedna od središnjih zadaća njezine vlade, zbog čega je s njom u posjetu Libiji bio ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi, čije se ministarstvo bavi migracijama i prebjezima .

Tagovi: Giorgia Meloni, lLibija, libijski plin, kompanija Eni
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se iznad 88 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara budući da su ulagače zabrinuli posustajanje rasta američkog gospodarstva i naznake slabljenja potražnje za gorivom.
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
DOBRE BROJKE
Ina u prvom tromjesečju s 12 milijuna eura neto dobiti
ZAGREB - Ina - Industrija nafte u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije, a predsjednica Uprave Zsuzsanna Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE