GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međudržavno povjerenstvo za NE Krško potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO

Međudržavno povjerenstvo za NE Krško potvrdilo treću reviziju programa zbrinjavanja RAO
NUKLEARKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međudržavno povjerenstvo za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško u utorak je u Zagrebu potvrdilo treću reviziju programa razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Kako je priopćeno iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u Zagrebu je danas održana 14. sjednica Međudržavnoga povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško (NEK).

Na sjednici se raspravljalo o izvješću o radu elektrane, kao i o stanju prikupljenih sredstava u fondovima koji su potrebni za osiguravanju sredstava za razgradnju elektrane i zbrinjavanje radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva.

Isto tako, potvrđena je i Treća revizija Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programu zbrinjavanja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva, navodi se u priopćenju.

Prenose se i izjave hrvatskog ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i slovenskog ministra za infrastrukturu Jernej Vrtovec, koji izražavaju zadovoljstvo konačnom potvrdom revizije programa.

"Drago mi je što smo danas konačno potvrdili revizije programa koje su od iznimne važnosti s obzirom na obveze koje su obje države preuzele potpisivanjem Međudržavnoga ugovora te što smo uspješno ovaj dugi proces priveli kraju. Zahvaljujem slovenskoj strani na dobroj suradnji", ističe ministar Ćorić.

I ministar Vrtovec kaže da mu je drago što su "nakon dugo vremena obje države ispunile svoju obvezu iz Međudržavnog ugovora i odobrile treću reviziju programa za razgradnju NEK-a i zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz NEK-a".

"Odobreni programi ključni su za održavanje izvrsnog i sigurnog rada NEK-a. Iskreno zahvaljujem sudionicima na postignućima", ističe slovenski ministar.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike podsjećaju da je Hrvatski sabor 28. veljače ove godine dao prethodnu suglasnost za potvrđivanje Treće revizije Programa razgradnje nuklearne elektrane Krško i Treće revizije Programa odlaganja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnoga goriva nuklearne elektrane Krško.

Također, Vlada Republike Slovenije istu je suglasnost dala slovenskom izaslanstvu u Međudržavnom povjerenstvu čime su stvoreni uvjeti da se Treća revizija Programa razgradnje nuklearne elektrane Krško i treće revizije Programa odlaganja radioaktivnoga otpada i istrošenoga nuklearnog goriva nuklearne elektrane Krško i potvrdi.

Iduća, 15. sjednica Međudržavnoga povjerenstva trebala bi se održati u prvoj polovici 2021. godine u Republici Sloveniji, zaključuje se u priopćenju.

Inače, programi razgradnje NEK-a i odlaganja radioaktivnog otpada sadrže opis aktivnosti i procjenu troškova razgradnje nuklearne elektrane nakon prestanka rada, a koji je predviđen za 2043. godinu, prijedlog moguće podjele i preuzimanja radioaktivnog otpada, kriterije prihvatljivosti za odlaganje te rokove i troškove zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Hrvatska je 2018. godine donijela Nacionalni program zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji se odnosi na zbrinjavanje kompletnog radioaktivnog otpada, a ne samo onoga iz NEK-a, a kojim je kao lokacija određen vojni kompleks Čerkezovac.

Krajem ožujka ove godine Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu dobio prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor, gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Tagovi: Međudržavno povjerenstvo za NE Krško, NE Krško, Tomislav Ćorić, Jernej Vrtovec
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE