GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manje od polovine Nijemaca štedi energiju

Manje od polovine Nijemaca štedi energiju
ŠTEDNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2022 / 14:44
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Manje od polovine građana Njemačke štedi energiju nakon što je vlada zbog smanjene opskrbe ruskim plinom upozorila da će možda biti prisiljena racionirati potrošnju, pokazalo je istraživanje agencije YouGov.

Ukupno 39 posto sudionika ankete smanjilo je potrošnju, utvrdio je YouGov u anketi koju je naručila novinska agencija dpa.

U skupini 'štedljivih' njih 11 posto izjavilo da je počelo štedjeti energiju odmah nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, a 28 posto priznalo je da su smanjili potrošnju tek u protekla četiri tjedna.

Njih 27 posto odlučilo je poduzeti mjere kako bi smanjilo potrošnju i prije rata.

Popularna je mjera kraće i tuširanje vodom niže temperature, koju je odabralo 49 posto 'štediša' energije. Nešto više od polovine (53 posto) smanjilo je broj električnih uređaja u stanju mirovanja, a 35 posto planira provjeriti štedljivost grijalica ili je to već napravilo.

Svaki deseti ispitanik manje gleda filmove i tv serije, a njih 18 posto manje kuha.

U skupini onih koji još nisu smanjili potrošnju energije, samo devet posto njih ne planira to napraviti ni u budućnosti, uglavnom zato što ne vide nikakav potencijal za uštedu.

Petnaest posto ispitanika namjerava smanjiti potrošnju energije, a 10 posto ne želi se obvezati na takve mjere.

Najveće europsko gospodarstvo nervozno očekuje rasplet priče sa smanjenim isporukama ruskog plina. Berlin smatra da je Rusija lipanjskom odlukom o 60 posto manjim isporukama odgovorila na zapadne sankcije i pokušava smanjiti njemačku ovisnost o ruskom energentu.

Ruski Gazprom tvrdi da je bio prisiljen smanjiti pošiljke Sjevernim tokom 1 budući da mu nije vraćena turbina koju je poslao Siemensu na servis. Njemačka kompanija poslala je turbinu u tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala budući da je uvela sankcije Gazpromu.

Kanada je u međuvremenu potvrdila da će poslati turbinu u Njemačku, što je pak naišlo na kritike u Ukrajini. Ukrajinska zajednica u Kanadi pokušava pravnim putem blokirati isporuku.

Tagovi: Štednja energije, Njemačka, plin
PROČITAJ I OVO
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
OŠTEĆENJE
Šveđani pronašli i četvrto oštećenje na Sjevernom toku
STOCKHOLM - Švedska obalna straža navodno je pronašla četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok.
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
UPRAVLJANJE
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE