GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manje od 12 posto električne energije proizvodimo iz vjetroelektrana

Manje od 12 posto električne energije proizvodimo iz vjetroelektrana
PODBAČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Povodom Svjetskog dana vjetra predstavnici Zajednice obnovljivih izvora energije (OIE) HGK održali su sastanak s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem i poručili kako postoji diskrepancija između proklamiranih ciljeva o povećavanju udjela OIE u ukupnoj proizvodnji energije i onog što se provodi u praksi.

„Iako smo se u usvojenim strategijama opredijelili za veći udio OIE i tranziciju ka niskougljičnom gospodarstvu, nismo dovoljno učinili po pitanju uklanjanja administrativnih zapreka na tom putu. Imamo ogroman potencijal i neke rezultate smo već ostvarili, međutim, očekivanja su velika, a hoćemo li ih realizirati ovisi samo o nama“, istaknuo je predsjednik Zajednice OIE HGK Ivo Čović, direktor tvrtke KONČAR Obnovljivi izvori, dodavši kako isti problem imamo i u drugim sektorima poput poljoprivrede, turizma, ICT-a te znanosti i obrazovanje. 

S njim se složio i potpredsjednik Zajednice Tonći Panza, direktor tvrtke Adria Wind Power koja je izgradila prvu vjetroelektranu u Hrvatskoj prije više od 15 godina, naglasivši kako se po rješavanju tih problema razlikuju uspješna i perspektivna društva od onih drugih.

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), u 2019. godini u Europi je proizvedeno ukupno 3486,1 TWh električne energije od čega je 442 TWh proizvedeno u vjetroelektranama (12,7 posto). Za usporedbu, udio hidroelektrana je 17 posto, sunčane elektrane proizvele su 4,1 posto, a najviše proizvedene električne energije dolazi iz plinskih elektrana (20,3 posto).

Na domaćem tržištu je u prošloj godini proizvedeno ukupno 12120 GWh električne energije od čega 1433 GWh (11,8 posto) u vjetroelektranama. Najveći udjel u proizvodnji zauzimaju hidroelektrane (5858 GWh, 48,3 posto). Imamo instaliranih 28 postrojenja ukupnog kapaciteta 738 MWh, od čega je 26 vjetroelektrana u sustavu poticanih tarife (718 MW), dok su dvije vjetroelektrane na tržištu (istekao im je dvanaestogodišnji ugovor). Sukladno trenutno važećoj zakonskoj regulativi, ukupna kvota svih vjetroelektrana čija će se proizvodnja poticati u narednom razdoblju iznosi 1050 MW.

Voditelj Grupacije za energiju vjetra HGK koja djeluje u sklopu Zajednice za OIE i direktor RP Globala Bojan Reščec naglašava kako je ulagačima potreban stabilan pravni okvir i jasna pravila jednaka za sve.

„Mi želimo ulagati u Hrvatsku dugoročno, ali ne želimo da nas se proziva zbog želje da vratimo uloženo. Znamo odabrati najbolje lokacije, iznaći najbolja rješenja za korištenje, osigurati najpovoljnija financiranja, izgraditi i voditi pogon na najbolji način, sve uz gotovo isključivo hrvatske stručnjake. Danas i vjetar i sunce mogu biti isplativi po tržišnim cijenama, nemamo gornje granice ulaganja i sigurno nismo jedini“, rekao je Reščec, dodavši kako do 2024. planiraju instalirati oko 200 MW novih vjetroelektrana, uz dogradnju svojih parkova VE Danilo i VE Rudine.

Zoran Obradović, član Grupacije za energiju vjetra HGK i direktor tvrtke Wpd Adria je kazao kako u Hrvatskoj razvijaju vjetroelektrane Krmpote, Plavno i Vučipolje za koje očekuju ukupnu instaliranu snagu od 350 MW.

„Imamo i projekte solarnih elektrana od 50 MW, a iskustvo stečeno na domaćem tržištu nam je omogućilo regionalni angažman pa također vodimo razvoj vjetroelektrana u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji, ukupne snage veće od 1000 MW. Wpd je također zainteresiran za istraživanje vjetropotencijala za razvoj offshore postrojenja na Jadranu pa u tom području s partnerima iz Energetskog instituta Hrvoje Požar i Državnim hidrometeorološkim zavodom sudjelujemo u europskom HORIZON projektu“, rekao je Obradović, uz napomenu kako države mogu pružiti sigurnost investitorima kroz garancije otkupa, likvidnosti i dobru organizaciju tržišta energijom čime bi se osigurala privlačnost projekata OIE ulagačima, bez poticajnih cijena viših od tržišnih.

„Hrvatska može korištenjem potencijala obnovljivih izvora energije postati energetski neovisna i čak izvoznica električne energije, bez opterećivanja krajnjih korisnika – građana i gospodarstva“, poručuje Obradović.

Prema podacima IEA, udio vjetra u ukupnoj proizvodnji bi se do 2050., uz veliku potporu offshore elektrana, mogao s današnjih 15 popeti na udio od preko 45 posto.

Tagovi: električna energija, vjetroelektrane, obnovljivi izvori energije, Ivo Čović, Zoran Milanović, Wpd Adria, Bojan Reščec, Tonći Panza, Končar obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
KREDITI
EBRD kreditira Eles s 25 milijuna eura
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je zajam od 25 milijuna eura operatoru sustava prijenosne mreže Elesu.
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.
Energetske tvrtke obilježile 2022.
NA VRHU
Energetske tvrtke obilježile 2022.
ZAGREB - Čak osam prvih mjesta na listi 50 najboljih prema povećanju apsolutnog iznosa ukupnih prihoda pripada energetskim kompanijama.
JANAF okupio poslovnu zajednicu na prvom „networking lunchu“
DOGAĐAJI
JANAF okupio poslovnu zajednicu na prvom „networking lunchu“
ZAGREB – Otvorenost za suradnju i transparentnost imperativ su poslovanja u budućnosti, zaključak je prvog „networking luncha“ u organizaciji Jadranskog naftovoda d.d. pod nazivom „Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove“ održanog danas, 1. lipnja 2023. godine u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
ISTRAGA
EPCG pod istragom zbog izbora revizora
PODGORICA – Revizorska kuća HLB Mont Audit podnijela je krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede (EPCG) Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog sumnji da je nezakonito izabran revizor BDO da obavi usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za prošlu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE