GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manjak ponude dovest će do smanjenja zaliha nafte

Manjak ponude dovest će do smanjenja zaliha nafte
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2021 / 12:33
Autor: RBA analize
ANALIZA - Snažan oporavak cijene nafte (+40% od početka godine) na razine zadnji put zabilježene 2018., zajedno s pojačanim tenzijama unutar zaljevskih država oko niza pitanja ekonomske politike, potresa snažno jedinstvo unutar OPEC+.

Na svom sastanku u srpnju predstavnici članica zemalja OPEC+ nisu uspjeli postići dogovor o daljnjem povećanju proizvodnje i predloženom produljenju sadašnjeg dogovora nakon isteka u travnju 2022. godine. Cijena nafte tipa Brent dosegnula je jučer na međunarodnim robnim burzama razinu od 72 dolara po barelu dok se WTI naftom trguje oko 67 dolara za barel.

Pod uvjetom da OPEC+ ostane ujedinjen, tržište nafte moglo bi ostati nedovoljno opskrbljeno do kraja 2022. što će zadržavati cijene nafte trenutnim ili višim razinama još godinu i pol. Štoviše, velika naftna poduzeća i dalje su visoko disciplinirana u raspodjeli kapitala, favorizirajući nisko-ugljična kapitalna ulaganja u odnosu na potrošnju na istraživanje i razvoj, što bi moglo smanjiti njihove rezerve nafte. Kao rezultat povećanog oslanjanja tržišta na nacionalne naftne kompanije (NOC), cijena nafte mogla bi ostati iznad 60 dolara po barelu tijekom 2023./24.

U svom najnovijem izvještaju, Američka agencija za energiju (EIA) predviđa prosječnu globalnu potrošnju od 97,7 mil. b/d u 2021. (+5,4 mil. b/d na godišnjoj razini što je potpuno u skladu prognozom Međunarodne agencije za energiju, IEA-e). Svjetska potražnja će se 2022. povećati za još 3,6 mil. b/d i očekuje se da će dosegnuti dnevni prosjek od 100,13 mil. barela, što je nešto iznad razine prije Covid-19.

Predviđamo prosječnu globalnu proizvodnju sirove nafte od gotovo 95 mil. b/d u 2021. i 100,6 mil. b/d u 2022. (u odnosu na 100,3 mil. b/d u 2019. i 91,2 mil. b/d u 2. pol. 2020.). Budući da se OPEC+ suzdržava od bržeg oslobađanja dodatnih zaliha, očekujemo da će se globalno tržište suočiti s manjkom ponude u drugom dijelu ove te i tijekom većeg dijela 2022. što bi trebalo dovesti do većeg smanjenja zaliha. Iako bi Iran mogao postići sporazum sa SAD-om već do kraja ove godine, povećanje njegove proizvodnje moglo bi se vjerojatno nadoknaditi manjim doprinosom drugih članica OPEC -a.

Ostajemo pri očekivanjima da bi unatoč trenutnom zastoju u pregovorima između UAE-a i ostatka OPEC+-a, grupa trebala nastaviti igrati aktivnu ulogu u upravljanju tržišnom ravnotežom. Čak i agresivniji povratak iranske nafte ne bi trebao poremetiti takva kretanja sve dok u SAD-u nema snažnog rasta proizvodnje. Slijedom toga, predviđamo da će cijena Brent biti u rasponu između 70-80 dolara po barelu u drugoj polovici ove godine i između 65-70 USD/bbl u 2022. Unatoč sve snažnijim nagađanjima o novom super-ciklusu, ne prihvaćamo mišljenje da bi cijena nafte mogla ići prema ili iznad 100 USD/bbl. Štoviše, vjerujemo da bi globalna potrošnja nafte mogla doseći svoju najveću razinu već do kraja ovog desetljeća, stoga, s obzirom da će svijetu trebati manje sirove nafte, predviđamo da će se dugoročna cijena nafte kretati oko 60 dolara po barelu.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE