GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali distributeri goriva najavljuju sudsku zaštitu svojih interesa

Mali distributeri goriva najavljuju sudsku zaštitu svojih interesa
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2022 / 20:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uredbom o maloprodajnim cijenama goriva, vlada po ocjeni Udruge malih distributera goriva unosi tržišnu neizvjesnost i diskriminaciju malih distributera te postupa protupravno, pa mali distributeri najavljuju zaštitu svojih prava "pred nadležnim institucijama RH".

U priopćenju udruge kaže se da je vlada uredbom od 25. srpnja malim distributerima goriva ponovno povrijedila pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu kao i pravo na jednak pravni položaj na tržištu koji je država dužna osigurati svim poduzetnicima prema Ustavu i pravnoj stečevini Europske unije koja počiva na načelu slobode tržišta i tržišnog natjecanja.

Mali distributeri stoga najavljuju da će radi zaštite svojih prava, očuvanja opstanka i radnih mjesta te prevencije daljnje štete, "poduzeti sve odgovarajuće pravne radnje i zaštititi svoja prava i legitimne interese pred nadležnim institucijama Republike Hrvatske".

Male distributere smeta što, proizvoljno mijenjajući obračunsko razdoblje od 14 dana na sedam dana ili obrnuto bez prethodne obavijesti distributerima, Vlada onemogućuje jednak pristup naftnim derivatima svim distributerima goriva, a time i formiranje cijena po kojima će se isto kupovati ili prodavati.

Cijene na burzi nafte i naftnih derivata formiraju se tako da unaprijed postoji dogovor oko obračunskog razdoblja te modela obračuna, kako bi distributeri goriva bili u mogućnosti s dobavljačima ugovoriti po kojoj će cijeni kupovati i plasirati derivate u narednom razdoblju, navodi se u priopćenju.

"S obzirom da je Vlada RH novom prekonoćnom uredbom postupila protivno tome, mali distributeri goriva ponovno su prisiljeni prodavati gorivo po nižoj cijeni nego su ga kupili i to jednu kunu za benzin i 0,50 kn za dizel. Prekomjerno uplitanje države u tržište, bez koordinacije sa svim dionicima, dovodi do nestabilnosti, velikih poteškoća u nabavi goriva te ozbiljno ugrožava opskrbu građana i poduzetnika", smatraju mali distributeri goriva.

Po njima, neprihvatljiva je i pogrešna politika upravljanja tržištem na teret poduzetnika koji financiraju i pune državni proračun, kao i teza "svi moraju podnijeti jednak teret krize“, jer je, navode, prava istina da teret ove krize već mjesecima podnose isključivo mali distributeri goriva zbog promjena uredbi i obračunskih modela.

Tagovi: UdrugA malih distributera goriva
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE