GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali distributeri djelomično prekidaju zatvaranje benzinskih postaja

Mali distributeri djelomično prekidaju zatvaranje benzinskih postaja
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2022 / 12:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Mali distributeri goriva privremeno i djelomično prekidaju akciju zatvaranja benzinskih postaja, pri čemu skori sastanak velikih distributera goriva i predstavnika vlade vide kao pozitivan pomak prema zadovoljavajućem rješenju, izvijestili su u petak iz Udruge malih distributera goriva.

S obzirom na informaciju o skorom sastanku velikih distributera goriva i Vlade, koju vidimo kao prvi pozitivan pomak od početka naše akcije, odlučili smo privremeno i djelomično prekinuti zatvaranja benzinskih postaja, istaknuli su iz udruge.

Naveli su i da su veliki distributeri podržali njihove akcije, prepoznali probleme i predali ministarstvu gospodarstva moguća rješenja vezana uz tešku situaciju koja je nastupila na tržištu naftnih derivata uvođenjem Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

"Uvažavajući pozitivne namjere ministarstva gospodarstva, djelomično prekidamo naše akcije zatvaranja benzinskih postaja i očekujemo rješenje problema", poručili su iz udruge.

Pojašnjavaju da djelomičan prekid znači da i dalje postoje veliki problemi u opskrbi naftnim derivatima i da stoga neće moći svi članovi otvarati benzinske postaje odmah i neće na svim benzinskim postajama u svakom trenutku biti svih vrsta goriva.

Očekujemo povremene, veće i manje probleme u opskrbi dok je postojeća uredba na snazi, napisali su iz udruge uz napomenu da, ako do zadovoljavajućeg rješenja ne dođe u realnom i što skorijem roku, spremni su ponovno zatvoriti sve benzinske postaje sve dok se ne pronađe održiv model rada.

Inače, predstavnici udruge su na konferenciji za medije prije dva dana izvijestili da se do sada zatvorilo 90 posto od ukupno 150 benzinskih postaja malih distributera, što je posljedica vladinog ograničavanja cijena goriva, pri čemu mali trgovci gorivom ističu da im je nabavna cijena goriva veća od izlazne cijene.

Podsjetimo, vlada je u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 - 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene.

Tagovi: Udruga malih distributera goriva, Kristijan Galić, cijene goriva, Domagoj Puh
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE