GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska želi ubrzati početak radova na proširenju nuklearne elektrane u Paksu

Mađarska želi ubrzati početak radova na proširenju nuklearne elektrane u Paksu
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 18:34
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska će u utorak državnoj agenciji za nuklearnu energiju predati dokumente potrebne za pribavljanje dozvole za proširenje nuklearne elektrane u Paksu i tako ubrzati prvu fazu radova, priopćila je u ponedjeljak vlada.

Mađarska planira udvostručiti kapacitete nuklearne elektrane u Paksu kapaciteta dva gigavata izgradnjom dva VVER reaktora ruske proizvodnje.

Projekt je 2014. izravnom pogodbom dodijeljen ruskom državnom nuklearnom divu Rosatomu i često se navodi kao znak izuzetno dobrih odnosa između mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodi Reuters.

Budimpešta je zatražila i dobila dozvolu EU-a za ubrzani postupak koji će joj omogućiti početak gradnje u siječnju 2021., rekao je parlamentu ministar Janos Suli.

Na pitanje oporbenog zastupnika jesu li Rusiji ponuđene kakve pogodnosti, odgovorio je niječno.

„Posrijedi nije ruski već (naš) zajednički interes, značajan interes da ubrzanim radovima ublažimo odnosno ispravimo kašnjenja", rekao je mađarski ministar.

Suli je kašnjenje pripisao čekanju europskih dozvola, kazavši da će mađarska agencija za atomsku energiju (HAEA) dokumentaciju dobiti u utorak u podne.

Tri mjeseca nakon početka analize vlada će agenciji dostaviti i odvojeni paket dokumenata za potrebe pribavljanja dozvole za iskopavanje rupe za reaktor i za gradnju okolnih zidova.

Stručnjaci upozoravaju da će, bude li izdana dozvola za iskopavanje osam milijuna kubičnih metara zemlje i za izgradnju 2,5 kilometara dugog betonskog zida širokog jedan metar, biti znatno teže odustati od projekta.

Rok za izdavanje kompletne građevinske dozvole nešto je dulji od godinu dana. Ministar Suli kazao je da će do izdanja kompletne dozvole izvođač naliti tek beton za početni zid.

Tagovi: Mađarska, nuklearna elektrana u Paksu, Rosatom, Viktor Orban, Vladimir Putin
PROČITAJ I OVO
Energetska povelja: EU ponovo pregovora o okviru, eurozastupnici traže povlačenje
DOKUMENTI
Energetska povelja: EU ponovo pregovora o okviru, eurozastupnici traže povlačenje
BRUXELLES - Hoće li europske klimatske ambicije zakočiti ugovor star 30 godina? Zastupnici u Europskom parlamentu su tražili u četvrtak da se EU povuče iz "Energetske povelje" koju smatraju "zastarjelom" i "životnim osiguranjem" fosilnih goriva ukoliko ne uspiju ponovni pregovori koje je pokrenuo Bruxelles.
Cijene nafte iznad 42 dolara, trgovce brine potražnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 42 dolara, trgovce brine potražnja

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara nakon snažnog pada koji je prouzročilo povećanje zaliha benzina u SAD-u, signaliziravši pogoršanje potražnje u uvjetima širenja zaraze Covidom 19.

Vlada Federacije BiH utvrdila zakon o povezivanju plinovoda s Hrvatskom
PROJEKTI
Vlada Federacije BiH utvrdila zakon o povezivanju plinovoda s Hrvatskom

SARAJEVO - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je u četvrtak nacrt zakona o novom plinovodu kojim će se BiH povezati s plinskom mrežom Hrvatske stvarajući tako zakonske pretpostavke za dovršetak ovog važnog infrastrukturnog projekta.

NIS završio izgradnju Duboke prerade
PROJEKTI
NIS završio izgradnju Duboke prerade
NOVI SAD/PANČEVO – Naftna industrija Srbije objavila je da je završetkom izgradnje projekta „Duboka prerada“ vrednog više od 300 miliona evra Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i „najzelenijih“ u regionu.
Pokrenuta platforma za grupnu nabavu solarnih elektrana za građane
OIE
Pokrenuta platforma za grupnu nabavu solarnih elektrana za građane
ZAGREB - Zelena energetska zadruga, jedna od vodećih organizacija za promociju korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, pokrenula je projekt nasuncanojstrani.hr putem kojeg poziva sve zainteresirane građane na uključivanje u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE