GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska mimo odluke EU-a spremna ruski plin plaćati rubljima

Mađarska mimo odluke EU-a spremna ruski plin plaćati rubljima
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 17:33
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Mađarska će isporuke plina plaćati u rubljima, rekao je u srijedu premijer Viktor Orban, što je suprotno odluci Europske unije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da riskira ostati bez plina ne bude li poštovala odluku o plaćanju u rubljima kojom je Moskva odgovorila na europske sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Mađarska je spremna plaćati isporuke plina u rubljima ako Rusija tako želi, odgovorio je premijer Orban agenciji Reuters na konferenciji za novinare.

Europska komisija ističe da su ugovori o ruskom plinu sastavljeni za plaćanje u eurima ili dolarima i da to treba i poštovati.

Mađarski šef diplomacije rekao je ranije da Europska unija "ne sudjeluje" u sporazumu koji Budimpešta sklapa s Moskvom jer je to bilateralni sporazum između mađarske tvrtke MV i ruskoga Gazproma.

Mađarska je jedna od nekoliko država članica Unije koje odbacuju energetske sankcije Bruxellesa protiv Moskve.

Mađarska jako ovisi o ruskom plinu i nafti i potpisala je lani ugovor o dugoročnoj isporuci kojim se Gazprom obvezuje isporučivati 4,5 milijarda kubičnih metara na godinu.

Tagovi: ruski plin, Europska unija, plaćanje plina u rubljama, rublja, Gazprom, LNG plin, plinsko tržište
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE