GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Macron: Francuska će biti prva velika zemlja koja će prestati koristiti naftu, ugljen i plin

Macron: Francuska će biti prva velika zemlja koja će prestati koristiti naftu, ugljen i plin
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz / H
MARSEILLE - Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u subotu da će Francusku učiniti "prvom velikom nacijom" koja će prestati koristiti naftu, ugljen i plin kao izvore energije, nastojeći se tako približiti mladim i zelenim glasačima iz bojazni da bi upravo oni u drugome krugu izbora sljedeći tjedan mogli biti suzdržani.

Na skupu u Marseilleu, čiji su stanovnici u prvome krugu izbora 10. travnja masovno glasali za kandidata radikalne ljevice Jean-Luca Melenchona, Macron je pokušao povećati malu prednost koju, kako pokazuju istraživanja javnog mišljenja, ima u odnosu na svoju najsnažniju suparnicu, desničarku Marine Le Pen.

Uoči drugog kruga izbora 24. travnja, predsjednička utrka se vodi na ljevici jer oboje kandidata nastoje privući glasače koji su u prvome krugu prošle nedjelje izabrali Melenchona.

Macron je rekao da će njegov idući premijer biti izravno angažirani na, kako je kazao - "zelenom planiranju".

"Čini mi se da je puno tjeskobe među našim mladim ljudima", rekao je Macron okupljenima ispred palače Pharo ponad marseilleske stare luke.

"Misija novog premijera bit će učiniti Francusku prvom velikom nacijom koja će postupno prestati koristiti plin, naftu i ugljen. To je moguće i mi ćemo to i realizirati. Između ugljena i plina s jedne strane i nuklearne energije s druge, biram nuklearnu", kazao je svojim pristalicama Macron.

Aktualni francuski predsjednik već najavio da do sredine stoljeća želi izgraditi šest novih nuklearnih reaktora i pokrenuti studije za izgradnju njih još osam, povećati kapacitete za korištenje solarne energije za deset puta i izgraditi 50 vjetroelektrana u priobalju. Rekao je i da godišnje želi omogućiti postavljanje solarnih panela na 700.000 domova, što će omogućiti uštedu energije.

Okupljenima je kazao i da želi uvesti nacionalni dan prirode koji bi se obilježavao svake godine u svibnju, a Marine Le Pen je nazvao "klimatskim skeptikom".

Nakon prvog kruga izbora, Macron se otvara prema ljevici i "socijalnim" temama, premda se ranije predstavljao kao političar koji ne pripada "ni desnici, ni ljevici", ali ga ipak nazivaju "predsjednikom bogatih".

No u međuvremenu pokušava pridobiti obrazovanije biračko tijelo, birače lijevog centra i urbano stanovništvo među Melenchonovim pristašama.

Macron je na izborima 2017. birače privukao kao novo lice na političkoj pozornici. Tada je pobijedio Le Pen sa 66 posto glasova jer su birači u velikom broju glasovali protiv krajnje desnice.

Anketa javnog mišljenja provedena u subotu za Ipsos pokazala je da 33 posto Melenchonovih birača planira glasati za Macrona, 16 posto za Le Pen, a 51 posto je neodlučno.

Tagovi: Emmanuel Macron, Francuska, nafta, ugljen, plin
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE