GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Split gradit će naftni terminal

Luka Split gradit će naftni terminal
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 13:43
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Luka Split priprema gradnju naftnog terminala za prihvat tankera i transport nafte željeznicom i kamionima u unutrašnjost.

Riječ je o terminalu s četiri spremnika ukupnog kapaciteta 56 tisuća kubika u splitskoj Sjevernoj luci i o osmom takvom postrojenju na hrvatskoj strani Jadrana, računajući i Inine terminale u Bakru i Solinu koji služe samo za njezine potrebe.

– Radi se infrastrukturnom projektu od strateškog značenja i ulaganju u visokoprofitabilnu dugotrajnu imovinu niskog profila rizika koja bi za lokalnu i ukupnu zajednicu, kao i za samu Luku d.d. Split, bila od izuzetnog značenja u smislu novog poslovnog izazova i proširenja opsega poslovanja, novih kvalitetnih radnih mjesta te dodatnih stabilnih izvora prihoda – poručio nam je direktor Luke Split Jerko Bačić.

Trenutno se u luci, navodi Bačić, usklađuju poslovni planovi, izrađuju procjene poslovnog plana prihoda i dobiti s procjenom rizika tijekom izgradnje terminala naftnih derivata, te se razrađuje struktura projekta.

Na pitanje kada bi mogla početi gradnja terminala, Bačić odgovara kako je razdoblje za izgradnju ovakvog objekta otprilike dvije godine od izdavanja svih potrebnih potvrda i dozvola od nadležnih tijela.

– Prve procjene investicije kreću se u iznosima od 150 milijuna do 200 milijuna kuna. No, u ovom trenutku u mogućnosti smo iznijeti samo ove okvirne financijske podatke o visini i procjeni ulaganja – navodi direktor Luke Split.

Tako bi, uz najveći i široj javnosti najpoznatiji terminal Jadranskog naftovoda u Omišlju na Krku, te po dva terminala u zadarskoj luci Gaženici i u Pločama, na našoj obali trebao niknuti šesti komercijalni naftni terminal. Kada se, osim terminala za Inine potrebe, nabrojenima doda i najveći terminal na Jadranu, u slovenskom Kopru, i terminal u luci Bar u Crnoj Gori, logičnim se nameće pitanje ima li za sve njih posla, odnosno ide li Luka Split u isplativu investiciju.

– Proveli smo sveobuhvatnu i strukturiranu studiju opravdanosti ulaganja, iz koje je vidljivo da su na ovom području trenutni kapaciteti suvremenih terminala naftnih derivata nedostatni – ističe Jerko Bačić.

U prilog procjeni direktora Luke Split idu i razmišljanja našeg sugovornika dobro upućenog u ovaj segment naftnog biznisa, koji nam je zbog prirode posla kojim se bavi ponudio neslužbeni komentar najavljene investicije u Luci Split.

Tagovi: Luka Split, naftni terminal, Jerko Bačić, Gaženica, Luka Bar, Luka Koper
PROČITAJ I OVO
Od ponoći novo poskupljenje goriva
CIJENE GORIVA
Od ponoći novo poskupljenje goriva
ZAGREB - Od ponoći možemo očekivati poskupljenje svih cijena goriva.
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
LONDON - Cijene nafte stagnirale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je zabrinutost za potražnju zbog rasta zaraze koronavirusom u Indiji i drugim zemljama neutralizirao slabiji američki dolar.
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
NAFTA
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
LONDON - Globalni višak zaliha nafte stvoren tijekom pandemije gotovo je potrošan, piše u ponedjeljak Bloomberg pozivajući se na podatke ekonomista iz Citigroupa i Međunarodne energetske agencije (IEA).
Plin postao vodeći izvor emisija stakleničkih plinova iz elektroenergetike u EU-u
PROMJENE
Plin postao vodeći izvor emisija stakleničkih plinova iz elektroenergetike u EU-u
BRUXELLES - Plinske elektrane prestigle su elektrane na lignit i 2020. godine postale vodeći izvor emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji iz sektora elektroenergetike, pokazala je analiza sustava trgovanja stakleničkim emisijama u Europskoj uniji.
Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve
ZAHTJEVI
Veliki investitori od banaka traže strože klimatske ciljeve

ZAGREB - Skupina investitora koja upravlja imovinom od 11 tisuća milijardi dolara pozvala je banke na postavljanje strožih ciljeva smanjenja ugljikovih emisija kod projekata za koje daju kredite, uoči sastanka svjetskih čelnika na kojem će tema biti ubrzanje napora u borbi protiv klimatskih promjena.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE