GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

London pozvao sve zemlje G7 da zabrane uvoz ruske nafte

London pozvao sve zemlje G7 da zabrane uvoz ruske nafte
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 21:34
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija je pozvala u srijedu sve zemlje G7 da se "više ne koriste ruskom naftom i plinom", kao što su učinili London i Washington, kao odgovor na invaziju na Ukrajinu o kojoj je odlučio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Putin mora propasti", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u prigodi posjeta Sjedinjenim Državama.

"U našem odgovoru moramo udvostručiti sankcije", rekla je na tiskovnoj konferenciji s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom.

To obuhvaća, rekla je, "potpuno" isključenje ruskih banaka iz međunarodnog sustava Swifta.

Europska unija je već izbacila sedam ruskih banaka iz te platforme, ali je odlučila zasad poštedjeti dvije velike novčarske ustanove usko povezane sa sektorom ugljikovodika, zbog velike ovisnosti nekih europskih zemalja o ruskom plinu.

EU iz istog razloga ne želi još zabraniti uvoz ruskih energenata, što su u utorak objavili SAD i Velika Britanija.

"Želimo potaknuti veću skupinu zemalja da nam se pridruži u ovim sankcijama", dodala je Truss.

I Antony Blinken je rekao da je "potpuno siguran da će Putin na kraju doživjeti neuspjeh". "Rusija će pretrpjeti strateški poraz, bez obzira na njezine kratkoročne taktičke uspjehe u Ukrajini", ocijenio je.

Istaknuvši da su sankcije već "poništile trideset godina napretka u povezivanju Rusije s ostatkom svijeta", obećao je da će nastaviti "pojačavati pritisak" na ruskog predsjednika.

Američki državni tajnik je ujedno pozvao "Kremlj da odmah omogući ukrajinskim civilima potpuno siguran izlazak iz ukrajinskih gradova pod opsadom ruskih snaga", optuživši Moskvu da im "priječi" odlazak.

"Prijedlog Kremlja o otvaranju humanitarnih koridora prema Rusiji i Bjelorusiji je apsurdan.

Uvredljiva je poruka da bi Ukrajinci trebali tražiti spas od vlade koja pokazuje da joj nimalo nije stalo do njihova života", istaknuo je Antony Blinken.

Tagovi: Liz Truss, ruska nafta, Velika Britanija, Antony Blinken
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE